Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem 31 let vdaná. Žiji s manželem a dcerou v rodinné domě. Manžel alkoholik mě začal v poslední době vyhazovat z domu. Dům dostal darem od svých rodičů po naší svatbě a my jsme si z půdy postavili z peněz od mých rodičů podkrovní byt. Chci se zeptat, zda mám nárok na vypořádání majetku, když majitelem nemovitosti je pouze manžel. V posledních 5 letech jsem byt rekonstruovala vše na moje náklady- nová kuchyň, obývací pokoj, dětský pokoj ( nový nábytek, koberce, spotřebiče ), výměna oken a dveří za plastové v celém domě, včetně bytu v přízemí kde bydleli manželovi rodiče. Manžel trvdí, že mě vrátí pouze věno co jsem dostala od rodičů, což bylo před 30lety 100tisíc a za které se tehdy dal byt postavit. Manžel se o nic nestará, celý chod domácnosti a péče o dceru je pouze na mě. Nemám kam jít, v padesáti letech už nechci znovu začínat a dcera by odchod taky nechtěla. Má manžel právo mě vyhodit? Děkuji
Já Vás chápu, Darino, ale bohužel asi budete mít smůlu, protože jste neinvestovala svoje peníze, ale vaše společné. Po dobu manželství, pokud nemáte nějakou speciální smlouvu o rozdělení majetku nebo něco takového, tak je všechno společné. I peníze, které on propíjí. Nějakému jinému řešení by možná mohl pomoci soud, ale dost pochybuji o úspěchu. Raději se opravdu obraťte na právníka, existují i bezplatné právní poradny, i při charitách, nebo někteří poslanci či senátoři mají při svých kancelářích právníky, kteří snad poradí. A bohužel, po rozvodu by manžel měl právo žádat, abyste se z jeho domu odstěhovala. Je to smutné, ale přeji Vám úspěch.
Tvrdíte, že vám manžel vrátí 100 000 Kč, které jste investovala v roce XY z peněz vašich rodičů do stavby bytu, tak si to nechte od něj písemně potvrdit. Ať napíše, jeho představu vyrovnání a podepíše to. Anebo ať vám to nadiktuje a nebo zapisujte co bude říkat a pak ho to nechte podepsat.
No prostě si udělejte nějakou závažnou představu o tom, co je ochoten
Následně by mělo jít na základě toho nárokovat aktuální hodnotu, takže 100 000 před 30 Lety, no to by mohlo být dneska 1 000 000, minut nějaká amortizace.
ps: dcera by odchod nechtěla jako že by nechtěl, aby vy jste odešla, anebo by dcera nechtěla odejít? No taky si je dcera dospěla, tak může vyhodit i jí...
pps: Každopádně vy jste měl řešit, proč se z něj stal alkoholik
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.