Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
řeším takovou událost:
dva roky zasebou jsem podala daňové přiznání, ve kterém jsem měla chybu ( nárokovala jsem vyšší částku za školkovné, než je povolená hranice - což jsem nedělala úmyslně, ale jednoduše jsem dokládala skutečně zaplacenou částku). V obou případech ra rok 2020 i 2021 mi finanční účad napsal výměr, že si nárokuji více a že mi výslednou částku ponižují o rozdíl. Vše jsem přijala a nechala dál plynout. Nekontrolovala jsem nijak zvlášť, jak peníze dorazily. Jen jsem např. viděla, že dorazila platba od FÚ a byla jsem v klidu, že mám vše hotovo. Nyní mi přišlo vyrozumnění o nedoplatku ( už to pojetí mě rozčiluje), že dlužím 10 800 Kč a do 8 dnů to mám zaplatit - bez udáví důvodu za do "dluh" je. Když jsem vše obvolala zjistila jsem, že mi FÚ opakovaně zaslal vyšší částku, a to podle původní částky bez zohlednění toho platebního výměru, který mi měl tu výplatu pokrátit. Zkrátka mi FÚ poslal více, než měl - opakovaně a terď to zjistili, nazvali mě dlužníkem, předali na vymáhací oddělení a do 8 dnů mám doplatit "nedoplatek".
Dokážete miněkdo poradit, jestli mám šanci se k tomuto postavit nějak jinak, než shánět peníze a chovat se opravdu jako dlužník, ač se tak v tomto případě vůbec necítím?
Vyloženě mě naštval ten přístup a chce se mi s tím spíš bojovat (né nutně kvůli púenězům, ale z principu).
Díky moc!
Pokud vám FU poslal peníze dřív, než byl zpracován výměr, což je velmi pravděpodobné, tak jste měla přeplatek sama vrátit. To jste neudělala, takže to logicky berou jako dluh. Ta časová osa je zásadní.
Ale stejně to musíte zaplatit, za pozdní platbu vám bude nabíhat úrok. Zkuste napsat na FÚ a FŘ, ale nejspíš vám to nijak nepomůže. Bohužel, byla to vaše chyba. Pokud vám poslali špatné částky až po výměru, pak je to jejich chyba a zmiňte to v tom dopise pro FU.
Z těch drsných výrazů si nic nedělejte, nejsou osobní, je to přesně podle daňového řádu.
nicméně ten dopis jen může (ale nejspíš se to nestane) o chvíli oddálit vaši platbu bez sankcí.
Děkuji - platbu mi poslali až po platebním výměru...
Ještě jsem s tou paní i mluvila ( po přijetí platebního výměru) a potvrdila mi, že to znamená, že mi pošlou nižší částku, než vyšla v přiznání.
I teď mi do telefonu potvrdila, že to poslali oni špatně, ale že já jsem špatně podlaa přiznání (ok, to chápu, ale prostě nesleduji tu maximální uznávanou výši).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.