Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozůstalost na účtu

Od: marcelasafarov odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, v polovině září mi zemřela maminka. Zaplatila jsem za ni pohřeb a od notářky dostala usnesení o pozůstalosti, podle kterého mi bylo přirčen pozůstatek na jejím účtu, který ke dni její smrti činil něco přes 15 000,- Kč. Po měsíci jsem z banky obdržela částku, která tomuto usnesení neodpovídá - něco přes 8 000,- Kč. Má banka právo zredukovat částku z pozůstalosti? maminka splácela nějakou půjčku, ale notářka mi tvrdila, že mi má náležet ta částka, která byla zjištěna v den smrti maminky (aspoń tak si to pamatuji, ale byla jsem rozrušená, takže ruku do ohně bych za to nedala!). Můžu se zeptat, jak to skutečně je a zda banka postupovala v soulau se zákonem? Děkuji za odpověď, Šafářová.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vyžádejte si od banky výpisy od září, ať vidíte, co se na účtu dělo. Příjmy tam zřejmě nebyly a odcházely trvalé příkazy.

marcelasafarov
hodnocení

Ano, to je mi jasné. Bance jsem dotaz poslala. Děkuji.

hodnocení

2x

Odpovím z vlastní zkušenosti. Když mi zemřel svobodný brácha, taky bylo třeba nechat banku, aby si z jeho účtu srazila jeho pohledávky. Půjčku neměl, ale pojištění, platby za rozhlas a televizi, internet. Kdo myslíte, že by za vaši maminku její závazky zaplatil? Myslím, že banka postupovala správně, vždyť to všechno uvidíte ve výpisu a podle toho si třeba můžete od banky nechat podat vysvětlení.

marcelasafarov
hodnocení

Pokud někdo zemře, tím dnem mi přijde logické, že už nic platit nemusí. Ani pojištění . V usnesení od notářky je částka jasně napsaná, proč by ji tam jinak psala? Budu se muset na to zeptat právníka. Děkuji za vyjádření.

Pojištění běží dokud pojišťovna nedostane výpověď smlouvy. Jinak by se mohlo stát že den po smrti pojištěného uhodí blesk do chalupy a pojišťovna řekne, že pojistka skončila v den úmrtí pojištěnce. Co se týče splátek dluhů, dědic dědí automaticky i dluhy. Banka neodepíše položku jako nedostupnou když dlužník zemře. Dědic má právo dluhy odmítnout jen za předpokladu, že se zřekne dědictví komplet celého a věřitelé pak můžou umořit své pohledávky prodejem majetku zemřelého.
Představa že zdědíte pozitivní částku na účtu a banka ostrouhá je infantilní. To by každý důchodce se smrtí na jazyku zabezpečil své příbuzné půjčkami a banky by zkrachovaly.
marcelasafarov
hodnocení

Je mi jasné, že v rámci dědictví přijímate i dluhy, ale já nejsem dědic, protože v tomto se o dědictví nejedná ( majetek zemřelého nepřevýšil 40000). Na netu jsem již dohledala informace ohledně účtu po zemřelých, trvalé příkazy odchází i po smrti (pokud není ve smlouvě uvedeno jinak). Takže odpověď již znám, děkuji.

petrm
hodnocení

2x

Banka dává notáři informaci o zůstatku na účtu ke dni úmrtí. Předpokládám, že tento stav uvedl notář v zápisu o dědickém řízení a vy jste tento zápis předkládala bance, když jste žádala o vyplacení. Pokud tam byla nějaká nesrovnalost, je třeba, aby vám banka tuto nesrovnalost vysvětlila a vy ji případně reklamovala např. u toho, kdo čerpal nějakou sumu z tohoto účtu. Přitom je důležité mít na paměti, že dědic dědí i dluhy zemřelého, na to vás měl notář upozornit. Někdy může nastat i situace, kdy dluhy jsou větší než majetek zemřelého a to je velká nepříjemnost.

marcelasafarov
hodnocení

Bance jsem svůj dotaz samozřejmě poslala, zatím bez odpovědi. S dluhy je to trošku jinak. Můžete se jich zříct...

Dluhů se můžete zříct jedině v případě, že se zřeknete dědictví. Ono to není tak jednoduché.

marcelasafarov
hodnocení

Ano, ale já nejsem dědic. Dědictví se počítá snad od 40000 aktiv a to máma neměla, já platila pouze pohřeb. Notářka mi to tak vysvětlovala ...

Dobře, ale nechápu, proč jste dostala od banky přes osm tisíc, když nejste dědic.

etana*
hodnocení

2x

Tohle je celé ( i s tazatelčinými dodatky) jaksi zmatené. Žádný spodní limit 40 tisíc neexistuje, dědické řízení proběhne, i když zesnulý žádný majetek neměl, jen dluhy ( a to maminka měla, viz půjčka). Matka zemře a dcera není dědic ze zákona? Úmrtím se nepřestává okamžitě vše platit, trvalé příkazy a předpisy se musí zrušit (typicky ta TV a rozhlas, zálohy a nájmy, cokoli), jinak to banka dál strhává, dokud jsou na účtě peníze. Dtto ta půjčka. Ale zeptejte se, banka je vám povinna vydat výpisy, i když přes toho notáře. Požádejte právě jeho, on to zařídí. Ale jak říkám, je to divné, kdo je tedy dědic? Ten by měl tyto úkony provést.

marcelasafarov
hodnocení

Existuje majetek nepatrné hodnoty (takový majetek, jehož celková hodnota je přibližně stejná či nižší než výše nákladů v souvislosti s pohřbem, které vypravitel pohřbu vynaložil.) Na tomto místě je nutno podotknout, že případné dluhy na vypravitele pohřbu v těchto dvou případech nepřecházejí... Jsem našla na netu. Tak se vlastně o dědictví (to by bylo i s dluhy) jako takové nejedná, jen majetek nepatrné hodnoty.

hodnocení

0x

Dobrý den, paní Marcelo. Upřimnou soustrast s úmrtím matky.

---------------

V problematice se asi moc nevyznáte, ale jak píšete, že se poptáte právníka i oslovila banku, vše Vám určitě vysvětlí.

....tím dnem mi přijde logické...,logické třeba, ale tak to opravdu není.

Pak ještě dalčí dolnění, že (ne)jste dědička, a další ohledně 40. tisíc. Obraťte se na notáře, nebo na právníka, ať Vám to vysvětlí, pak budete více vědět...Aktiva a pasiva, to je taky jinak

marcelasafarov
hodnocení

Jsem vypravitel pohřbu, ne dědička, protože maminka měla majetek epatrné hodnoy (to je to stanovení těch 40000,-

petrm

Kdybyste nebyla dědička, tak se s vámi banka vůbec nebude bavit. Doporučuji důkladně přečíst notářské rozhodnutí.

marcelasafarov
hodnocení

majetek nepatrné hodnoty ale není dědictví

Zanechal-li zůstavitel majetek bez hodnoty nebo jen majetek nepatrné hodnoty, soud usnesením vydá zůstavitelův majetek tomu, kdo se postaral o pohřeb, jestliže s nabytím tohoto majetku vyslovil souhlas, a současně řízení zastaví; to neplatí o takovém majetku zůstavitele, o němž zákon stanoví, že k němu nabývají vlastnické právo jiné osoby (§ 154 odst. 1 z. ř. s.).

zdroj:

petrm

Před pár lety jsem řešil podobnou situaci. Mám od notáře usnesení o pozůstalosti a tam je jasně napsáno, kdo je dědic a jak se naloží s financemi na účtu s ohledem na to, že jsem hradil veškeré náklady na pohřeb. Nedovedu si představit, že by s vámi banka jednala bez tohoto usnesení, že jste dědic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]