Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od kupní smlouvy

Od: karelt odpovědí: 12 změna:
Dobrý den 1.10. jsem si půjčil u společnosti creditea.cz 5.10. jsem jim odeslal odstoupení od kupní smlouvy ale peníze vrátil až 15.11. Dle smlouvy jsem na to měl 30 dnů viz obchodní podmínky. Avšak zákon nic takového nezná a když odešlete odstoupení od kupní smlouvy, tak je smlouva zrušena i kdyby jste jim vrátili jistinu (bez úroků) za 2 měsíce. Teď dotaz platí odstoupení od kupní smlouvy i když jsem jim poslal pozdě jistinu? Poslal jsem jim i úrok z prodlení 70kč den za 35 dní. Peníze jsem poslal pozdě protože se to na jiné straně zpozdilo nebyl to žádný záměr. Společnost creditea taktéž nemá nárok na úrok z prodlení ale řekl jsem si že jim ho pošlu když se spozdil můj příjem a já jim to odeslal včas. Pouze mě zajímá jestli po mě mohou vymáhat úroky ke zrušené půjčce.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Tento dotaz jste už jednou pokládal. Bylo by rozumné pokračovat v něm.
Nejde o kupní smlouvu, ale o smlouvu o spotřebitelském úvěru. Na tu se vztahuje zákon 157/2016, konkrétně § 118. Pokud jste od smlouvy odstoupil ve lhůtě 14 dnů, tak dle odst 1 zaniká. Dle odst. 4 musíte nejpozději do 30 dnů ode dne odeslání odstoupení zaplatit poskytovateli položky uvedené v bodech a, b, c.
Z toho vyplývá, že smlouva je zrušená, poskytovatel ale má nad uvedené platby právo na uplatnění sankcí za překročení lhůty 30 dnů.

karelt
hodnocení

A smlouva je zrušená i když jsem tedy zaslal jistinu s úrokem z prodlení až 35 den?

Zrušení smlouvy je vázáno pouze na lhůtu. Přečtěte si to raději v originále.

kveta1
hodnocení

3x
Vy si půjčujete peníze na základě kupní smlouvy? Peníze sice nevrátite, alw smlouvu prohlásíte za neplatnou, jelikož jste odstoupil. Novátorský přístup.

hodnocení

2x

Trochu si pletete právní pojmy s dojmy.

Pokud žádáte o odstoupení v rámci zákonné či dohodnuté lhůtě, součástí odstoupení je úhrada dané částky.

Ověřte si, jestli je opravdu smlouva ukončena. Protože pokud jste neuhradil včas, odstoupení padá a vy pokračujete v úvěru. Úhrada pak má charakter pouze nepřiměřené mimořádné splátky a naopak se můžete dostat do velkých potíží.

Některé společnosti by vám naúčtovaly poplatek za mimořádnou platbu + penále za pozdní první splátku a smlouva by dále platila vč. povinnosti měsíčních splátek!

doplněno 21.11.22 09:11:

Já znovu doporučuji kontaktovat klientské centrum a v nahrávaném hovoru (je jistě nahrávaný) si ověřit stav!

Jsou společnosti, které mají ono ukončení (jedno jestli předčasné ukončení nebo odstoupení - byť ve vašem případě by soud toto velmi důkladně zkoumal) upraveno smluvně.

Existuje sorta lidí, kteří si chtějí odstoupit či předčasně ukončit, neseženou peníze a chtějí pokračovat - odstoupí z odstoupení, chcete-li. Pak prostě pokračuje úvěr dál - a je to spíše bráno jako služba člověku v aktuální finanční tísni než vyčůranost...

100 lidí, 100 názorů... 10 právníků, 10 názorů.

karelt
hodnocení

Tak u soudu by mi nemohli vůbec nic pokud bych jim vrátil celou jistinu a úrok ode dne odeslání odstoupení (datovka) takže ten den to tam měli , do dne zaplacení což je teda těch 35 dní . Zákon žádnou lhůtu pro vrácení poskytnutých prostředků nezná a zákon je vždy nad smlouvu a obchodními podmínkami to je můj názor. U soudu by jim nic nepřiznali a ještě by platili mého právníka.
Četl jste Zákon o spotřebitelském úvěru?
karelt
hodnocení

Četl jinak bych zde nepsal. Splácením jistiny a úroků z prodlení kompletně zaniká smlouvá a žádné další úroky (půjčka) neplatí.
aj

Ale notak. Jednak je v tom zakone lhuta 30 dnu a asi i v VOP a dale v jinem zakone je zakonny urok z prodleni. Vam jde asi o to, co vam hrozi. No minimalne ten zakonny urok z prodleni ale spis neco dle VOP, tak dejte vedet jak to dopadlo.

karelt
hodnocení

Aj: aha tak teda poprosím přesné znění paragrafu i s odstavcem kde se toto dočtu to co zde tvrdíte. Jo aha já zapomněl nikde se toto nedočtu protože lžete. Já zaplatím i když pozdě jistinu, úrok z prodlení, tím naplním odstoupení od smlouvy a smlouva je zrušena již od odeslání odstoupení což bylo 5.10. Jinak bych jim teoreticky ani ten zákonný úrok nebyl povinný jim platit 70x35 2450kč . Proč opět to nikde není v zákonně a nebudou se se mnou soudit o necelé 3 tisíce Kč. Zbytek jsou vaše zbytečné spekulace.

A nechcete ještě abychom to vše za Vás vyřešili?!

Rady jste dostal a stejně si myslíte že Vám radci lžou nebo úmyslně nepíší pravdu aby Vás zmátlI?!

hodnocení

1x

Tento pan sa mi paci : porusuje pravidla poradne (opakovana otazka), je presvedceny, ako vyhra sud, ale pre istotu sa tu pravidelne ubezpecuje, ako sa veci maju. Zmluvu o pozicke / uvere vola "kupni smlouva".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]