Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám otázku ohledně právní vztahu. Právní vztah je podle definice, takový vztah mezi subjekty, který je nějak státem a zákonem uznáný, popř. regulovaný, a pro zákon uchopitelný.
Zkusím vymyslet pár příkladů na kterých se to pokusím demonstrovat,
např.
vztah Petra k jídlu => Petr má rád kaši , jedná se o vztah, ale ne právní, protože ústava ani kterýkoli jiný zákon nebere ohled na takovéhle skutečnosti, nijak s nimi nenakládá, a "nezajímají" ho. Nebo jiný vzath např. Petr je kamarád Václava, také se nejedná o právní vztah.
Vezmeme li si ale příklad, Petr šikanuje Václava a omezuje ho na osobní svobodě, poté se už o právní vztah jedná, protože Petr se přeci dopouští jednání, které je protiprávní a je v rozporu s listinou základních práv a svobod.
Problém mi ale dělá určit, co je předmětem právního vztahu. Zdali je to osoba v roli poškozeného, čili Václav, nebo je předmětem výše uvedeného právního vztahu šikanózní jednání a omezování osobní svobody druhých lidí, tedy protiprávní jednání Petra
Nebo zkusíme-li si vymyslet jiný příklad zadaný opačným způsobem, kdy máme za úkol vymyslet právní vztah jehož předmětem je "něco"
Např. vymyslete právní vztah jehož předmětem je stavební nástroj.
prostě moc nechápu, jak mám uchopit pojem předmět právního vztahu, co to tedy vlastně je, jestli se jedná o nějakou hmotnou věc, nebo nějaké jednání, ať už v souladu s právem, nebo protiprávní.
Děkuji za Váš čas a radu
Přeji hezký den
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.