Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesoustředěnost

Od: kul odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
mám dlouhodobý problém. Problém se týká mého myšlení a nesoustředění. Chtěla bych se soustředit na sebe a pracovat na věcech do školy, jsme studentka VŠ, bohužel však, když mám problém například v partnerském vztahu, rodině nebo klidně zdravotní a můj problém nelze ukamžitě vyřešit, hrozně se zaseknu v ostatních věcech. Například, když jsem měla partnerský problém bylo to vidět i na mých vysledkách ve škole. Hledám pořád řešení k mému aktuálnímu problému a jiné povinnosti neřeším. Pořád jsem si pouštěla přednášky o vztazích, četla problematiku vztahů a neuměla to přejít. Zkrátka je pro mě hrozně složité přejít moje dlouhodobé problémy a neumím se soustředit na další. To samé i ve fázi zamilovanosti, zkrátka nevím jak s tím pracovat. Všechno si uvědomují, že hned nevyřeším, ale nedokážu určité věci nechat "ladem" a soustředit se na jiné. Můžete mi prosím poradit, jak to děláte vy? Jak některé věci necháte být a věnujete se tím důležitějším. Možná na to má i vliv to, že se snažím mít vše perfektní, ale bohužel i vím, že ne vždy je perfektní.
Ráda bych slyšela, co pomáhá vám se soustředit. Vím, že jsem melancholická přemýšlející osoba, ale vůbec nevím, jak s tím začít pracovat.
Děkuji a přeji hezký den

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

0x

To není nic vzácného. Možná jste v rámci normy, jen to perfekcionistické myšlení a Vaše psychické nastavení /temperament/ z toho dělá kauzu. A čím víc se pitváte, tím problém roste.

Jinak nesoustředěnost u mládeže je připisována mimo dispozice a nevhodného prostředí i vysokému podílu cukru ve stravě.

Třeba by to chtělo nějakou fyzickou aktivitu / vyběhat/, či vypovídat se z problému, aby se zmenšila jeho tíha.

id
hodnocení

0x

Tohle mají lidé ve znamení Panny, puntičkáři, znám to. Pokud se nenaučíte rozlišovat velmi důležité věci, důležité věci, věci co počkají na vyřešení a pak věci co nestojí za řeč, tak žijte bez partnera se spoustou kamarádů. Alespoň po dobu studia.

etana*
hodnocení

0x

Podobné problémy má mnohý z nás. Pomáhá na to, a pokud máte sklony k perfekcionismu, tak o to snažší to bude, prostě plánovat a upravovat zevní prostředí. To znamená psát si diář, úkoly, časy. V klidu, s rozmyslem a realistické, tedy žádné "osm hodin učení v kuse" a podobně. V době třeba zkouškového důsledně povypínat upozornění na nová videa, mobil nechat jen na telefonování, při studiu vypínat, upravit pokoj a pracovní stůl jen na daný úkol a podobně. Každý den si nechat pár hodin (ne moc) na zábavu, sport, relax. Vnést do života systematičnost a řád tak, aby to bylo pro vás zjevné na první pohled. Určit čas zábavy a čas práce a to na hodiny... a soustředit se na dodržení plánu. Nedělat víc věcí současně, tj. žádné jídlo při učení, žádná muzika při cestování, žádné starosti se školou, když máte rande. Postupně to pro vás bude snažší a snažší, to, co vám víří v hlavě, pokud nebude mít zevní podněty, postupně utichne.

Typicky...když si sednete k učení a budete vědět, že vám nepřijde žádná zpráva na mobil ani PC, pár dní budete nervozní a budete stále přemýšlet, zda náhodou nenapsal...postupně, jak uvidíte, že se nic nestalo a vydržela jste to, vaše nutkání každou chvíli sledovat displej opadne.

A moc se nehrabejte v diskusních skupinách o psychologii, vztazích a podobně, sice tam občas najdete radu (na kterou byste ale v klidu přišla i sama a popravdě, vlastní, i negativní zkušenosti mají mnohem větší hodnotu a utváří váš život), ale mnohem víc tam bude do sebe zahleděných osob, stále znova se svěřujících se svými problémy, které zatíží i vás.

jaros70*
hodnocení

0x
Milovaná osůbko, s vřelým srdcem, ty, jsi ve shonu, v nějakém dočasném shonu v domněnkách napjatých zkouškách. Ale přijímám tě víc než tu ztracenou v učebnicích a v myšlenkách co bude atd. víc tu tvou touhu přijít na kloub. Nevíš, co ti chybí. Oh, nejsou to hodiny poslechu přednášek. Tam je krádež tvého času. Kdo tě pozval na koulování sněhem? Copak je na světě aktuální? A je to? Kdo to řekl? Víš, jak se projevuje soustředění? To se projevuhe tak, že se soustředíš u mraveniště nad mravenci. Mravenci se soustředí na svoje kroky. Je to lepší? Jak by mohlo. Právě nesoustředění tě posune. Co myslíš perfektní? Kdo z vaší rodiny vynesl rozměr perfektní? Opravdu jsi tak izolovaná od běžného života? Abys Zůstala navždy perfektní? Perfektní od čeho a kam? Přednášky o přitažení peněz: každý posluchač platí za přednášku, a autor jako firma inkasuje peníze. Ale ty nejsi bin, koš, čtecí zařízení kdo co řekl. Tvůj čas tuším, asi patří tobě, to v přednáškách zapomněli uvést. Navíc, co s perfektickistickou soustředěnou, když stejně potřebuješ lásku. Řekneš, můj manžel má rozum. Jediné ve tvé životní fázi doporučím, vejít k nám mezi lidi. Přijď. Jo? Moc se těším a miluji tě.

hodnocení

0x

Přijde mi, že máte mozek muže. Mužové neumějí několik věcí současně. *vtip* Jasně že je to pokus o vtip. Pánové, se vší úctou, omlouvám se předem.

hodnocení

0x

Milá kul, napiš kde žiješ, možná bych ti dal nějaké tipy, kde se vyrovnat. Přítelkyně na tom taky tak byla.

kul
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]