Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz: Táta nedávno zemřel a nestihl napsat závět. Měl dva syny z prvího manželství a z druhého mne, dceru. Ani jeden syn s ním nežil (jeden emigroval, druhý žil s matkou). Já jsem s našima v podstatě bydlela celý život a po smrti své mámy se o něj starala.
Je nějaká možnost změnit dělení na třetiny? Děkuji, Nováková
Nikdo z nás neví, jak to doopravdy bylo. Prostě ten otec za život zplodil 3 děti a myslím si, že rozdělit jeho majetek na třetiny je nejlepším řešením. Co byste chtěla víc? Ti 2 kluci jsou přece také jeho synové, stejně, jako Vy jste jeho dcera.
Moje matka vše ještě za svého života dala mé mladší sestře. Dům, šperky, úspory. Já nedostala zhola nic. Přesto, že jsme se obě se sestrou k matce chovaly pěkně, pomáhaly jí...A život jde dál. Nic není jen o penězích. Zdraví si za peníze nikdo nekoupí.
Buďte ráda, že máte aspoň třetinu a buďte za ni vděčná. Já nemám nic. Přesto si říkám, že majetek není všechno. Nemám pravdu? Jaga.
Ale pomohla, v závěti může pokrátit díl pro plnoletého nepominutelného dědice tuším o 75%
Takže vyplaťte někoho částkou 1 000 000 Kč a nebo jen 250 000 Kč, to je sakra rozdíl
Není, po smrti jeho ženy a tvé mámy jste na to mohli myslet, asi nezemřel hned poté a nečekaně.
A kdyby chtěl, aby jeho předchozí děti nic nedostali, no tak by tu závěť napsal. Ono to většinou tak bývá, že otec má špatné svědomí nechce se jim nějak zavděčit. Pochopitelně tobě to neřekne.
Teoretická možnost zde existuje. Pokud Váš otec v posledních třech před smrtí poskytl svému synovi nebo synům nějaký dar vyšší hodnoty, dojde k započtení daru na dědický podíl. To znamená, že jeho/jejich třetina předmětu dědictví by byla o hodnotu daru snížena. Ale jak píšu, je to jen teorie, ve Vašem případě pravděpodobně k žádnému obdarování nedošlo. Ale pozor, pokud jste nějaký dar obdržela Vy, bude ponížen Váš podíl.
Pokud k žádným darům nedošlo, nelze třetiny pozůstalosti nijak změnit. Lze ještě připustit, že některý dědiců dědictví odmítne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.