Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Než položím dotaz chtěl bych jen napsat že se tento problém netýká mě. Jen bych chtěl znát Váš názor na tuto věc.
Se známím jsme se bavili o práci a říkal že ve firmě kde pracuje jsou docela běžné pokuty nebo náhrady škody ,kterou zaměstnanci způsobily.
Proto bych se Vás chtěl zeptat:
1) Když v zaměstnání něco pokazíte (něco materiálně ale třeba i služby) dostanete nějakou pokutu nebo srážku ze mzdy?
2) Pokud ano tak v jaké výši? Je to náhrada škody za kterou by platil zákazník? (pokud se bavíme o výrobcích obecně) Nebo třeba jen náhrada za materiál?
3) Pokud bych to bral z druhé strany a to z pozice zaměstnavatele. Dáváte zaměstnancům pokuty nebo náhradu škody za chyby které udělali?
4) A jak na tuto problematiku hledí zákoník práce? Je to i tak že zaměstnavatel může strhnou myslím 3 měsíční platy za náhradu škody?
Předem děkuji za Vaše příspěvky. Doufám že se o Vaše "zážitky" podělíte.
Jako řidiči náklaďáku ti firma může strhávat ze mzdy nějakou korunu na pojištění(pojistka na blbost) nebo si ji můžeš uzavřít sám pro případ, že s náklaďákem uděláš karambol. Záleží také co máš ve smlouvě ohledně "způsobených škod". V zákoníku bylo(nevím jestli to platí) že dvě třetiny "škody" hradí zaměstnavatel a třetinu by teoreticky mohl chtít po tobě zaplatit. V návaznosti na to je tam i ta část o "třech měsíčních výplatách"-ale je to jak v kterém zaměstnání.. Tohle musí upřesnit někdo přes práva.
Nikdy jsem za chybu v zaměstnání neplatil.
Zatím jsem nemusel platit nic. Ani spoluúčast u havarijka při mnou zaviněné autonehodě, ani když se něco mojí neopatrností či nepozorností poškodilo. Ale to se bavíme o škodách maximálně v jednotkách tisíc.
Nikdy jsem za chybu v zaměstnání neplatil.
Kdo nic nedělá -ten nic nepokazí! jen jkednou jsem ve svém volnu musel jít opravit dekl kanálu v uzavřeném prostoru jedné firmy.-přes upozornění na čerstvě zabetonovaný dekl kanálu nějkaký blbec vjel autem a šéf to nechtěl slyšet, -banalita-za 10 minut opraveno náklady? 0,0prd + krapítek práce navíc a jedna cesta 2km .
PS zajímavé, že vždy kamarád, známý bavili jsem se známým, kamarádem ...nikdy ne já sám!
Tak třeba u mne v práci je to trochu jiný. Pracuji s penězi. Pokud mi v kase chybí do 300,- , tak manko platí zaměstnavatel. Pokud víc než 300,- tak mne pět po sobě jdoucích dnů kontroluje nadřízený zda mi vše sedí. Pokud mi něco během těchto pěti dnů chybí, tak musím zaplatit. A je jedno jestli je to pětikačka nebo litr. Pokud nemám peníze u sebe, tak je to srážkou ze mzdy. Když se tato situace opakuje častěji, tak hrozí vyhazov.
Se zaměstnanci je vždycky problém, Emil Kolben založil fabriku okolo roku 1897, a ještě ten stejný rok založení mu zaměstnanci stávkovali třikrát, jednou to bylo kvůli tomu, že jim zakázal kouřit v práci, podruhé kvůli tomu, že si měli zaplatit nějaké nářadí...
Chtít po zaměstnanci dodržování befelu a hmotnou odpovědnost za škody, to byl vždycky problém...
Tak u nás to problém není. Hned při podepisování smlouvy se podepisuje i hmotka. Komu se to nelíbí, tak ani nenastoupí.
Mě se situace, výše psaná, naštěstí stala za posledních asi 8 let jen jednou. Bohužel máme případy respektive jsme měli, že někomu chybělo každej druhej měsíc. Ti už tam nejsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.