Nejste přihlášen/a.
Ne vždy, na čerpacích stanicých tank ono mají lepší kurzy € než ve směnárnách a v bance, mají spread jen 30 hal. – před covidem měli dokonce 20 hal. (Rozdíl mezi nákupem a prodejem, pokud by někdo nevěděl, co je to spread )
Funguje to i jako směnárna
Já jsem v Chorvatsku platit kartou v různých obchodech a nikdy se mi nikdo neptal jestli chci platit jejich měnou a nebo svoji. Jen jsem řekl kartou a bylo to vyřešeno a banka si to strhla kurzem.
@slavo Tak to urcite neni pravda, myslite spatne.
V idealnim pripade se konverze provede kurzem asociace (visa nebo mastercard), ktery je lehce nad stredovym kurzem asociace (urcite ne cnb, ta s tim nema co delat), ten kurz se myslim odviji od forexu, ale vetsina vydavatelu vasich karet, tedy vasich bank, ma v dnesni dobe prirazku nad ten kurz asociace, treba 1% nebo i 2%
Kurz asociace se pouzival v minulosti (kdy banky byly line nastavit si marzi) a dnes nevim ktera karta jej jeste ma. Mozna Revolut? A asi i mbank.cz/... i kdyz se chlubi skvelym kurzem ma nejakou marzi, treba 0,4%? Nevim presne.
Kazdopadne DCC (kdyz vam konverzi nebo platku v Korunach nabidne obchodnik) ma daleko vetsi marzi, obvykle 5% i vice - zakazat DCC na karte.
Za to jejich bankomaty to nabízejí, co nabízejí, přímo vnucují. A když už dáte zúčtovat v místní měně (ještě chvíli kuna), tak si chtějí účtovat acces fee. Já jsem vysondoval, že akorát OTP bank nic navíc nechtěli, ale už mi někdo říkal, že i ti. To jsem si jednou takhle dal procházku po Dubrovníku, při které jsem chtěl taky vybrat peníze. No a když už jsem po víc jak 10 vyzkoušených bankomatech (nebankovní jako euronet aj. jsem rovnou vynechával) jsem už se chystal s tím skončit, tak na zestávce autobusu jsem viděl bankomat banky, kterou jsem ještě nevyzkoušel, byl jsem odhodlaný zkusit, jestli fungují blokace (mám na krtě DCC a poplatky provozovatele zakázené), s tím, že bych maximálně přišel o cca 100 korun (ten poplatek býval cca 30 kun). A nevyzkoušel, protože tato banka mi sice dala jen maximálně 2 tisíce kun (necelých 7 tisíc Kč) ale za to zadarmo. Výběr jsem potom několikrát zopakoval, tato banka měla bankomaty i na bulváru Stradun a u Pilské brány, takže nebylo nutné chodit až někam daleko. Ale jak jsem napsal, už to prý taky nefunguje, asi se nechtěli připravovat o zisk.
Obvykle vychází nejlépe platit místní měnou, banka nabízí kurz, který s výjimkou EUR, dolarů a několika hlavích měn je výhodnější než směnárna (HRK obvykle stejné, HUF a PLN výhodnější o nějaký haléř) a rozhodně než zlodějská konverze. Eura jsem před léty vyřešil založením devizového účtu, v eurech platím docela často a je to měna značné části Evropy (i dovolená v chorvatsku byla nominálně v eurech, přestože mají jinou měnu, tím jsem ušetřil na přepočtu).
Ale chtělo by to porovnat, jak to bude v konkrétním případě, tedy sestavit si nabídku ve złotych (a přepočitat ji podle vaší banky) a v korunách, třeba to bude ta výjimka, která potvrzuje pravidlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.