Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak platit kartou v Polsku kartou zlotými nebo korunkami?

Od: tedi odpovědí: 16 změna:
Ahoj, když nakupuji v obchodě Bedrunce a v Auchanu v Polsku, na pokladně platím kartou, občas se zeptá prodavačka zda chci platit českými nebo polskými, co je pro mne výhodnější, kdo mi poradí?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Vzdy platite menou tej krajiny, kde sa nachadzate. Tak dostanete vcelku ferovy kurz. Pri volbe korun vam Poliak nahodi kurz, ktory je silne nevyhodny.

hodnocení

3x

Zásadně zlotými je těm lepší kurz než v korunách ještě lepší je karta revolut ale to je na delší povídání

oop

Revolutem bude lepší kurz než Mkartou svět?

hodnocení

2x
To je jako když ti u nás v supermarketu napíšou přijímáme platby v Eurech a vedle toho je vždycky nějaký velmi vtipný kurs většinou tak o 3 koruny horší než v bance.
Stejně tak dopadeš když při platbě kartou v cizině zvolíš koruny. Prakticky souhlasíš s tím, že kurz určuje obchodník. Takže i v Polsku vybírej při placení zlote. Tam konverzi provádí tvoje banka a kurz určuje ČNB
oop

Ne vždy, na čerpacích stanicých tank ono mají lepší kurzy € než ve směnárnách a v bance, mají spread jen 30 hal. – před covidem měli dokonce 20 hal. (Rozdíl mezi nákupem a prodejem, pokud by někdo nevěděl, co je to spread )

Funguje to i jako směnárna

TankOnO je ale bílá vrána mezi obchodníky. Taky jsem už u nich kupoval eura cestou na dovolenou ale tam nikdy není jistota, že na kase nějaký eura budou mít. Vždycky jsou závislí na tom jestli už ten den někdo u nich eury platil a jestli už je na kase nekoupil někdo před tebou.
Protože je ale dotaz směrovaný na Polsko, tam u obchodníků něco takového nehrozí.

kolemjdouci
hodnocení

1x
Kolegyně ještě méně.

tedi
hodnocení

Kolegyně v práci mi říkala, že když platím korunami, že je to výhodnější, protože banka to přepočítává přes kurz, střed, kdežto ve zlotých prý si obchod přirazí má svůj kurz. Takže se to přepočítává 2x. Moc tomu nerozumím...
mate59
To vám řekla špatně,plaťte jak vám radí zde.

hodnocení

0x

Já jsem v Chorvatsku platit kartou v různých obchodech a nikdy se mi nikdo neptal jestli chci platit jejich měnou a nebo svoji. Jen jsem řekl kartou a bylo to vyřešeno a banka si to strhla kurzem.

id
Jasný, proč by se vás někdo ptal v jaké měně chcete zaúčtovat zboží? Vždy si obchodník dá pro sebe lepší kurz. Porovnal jste strženou platbu s kurzem vaší banky? Konkrétně v Polsku při nákupu za 5oo,- Kč byl rozdíl přes 30,- Kč v můj neprospěch. Platba neproběhla neboť na kartě mám bloklé zúčtováni v Kč. Tak obchodník musel namarkovat znovu a to ve zlotých a pak ok.
oop

Jmenuje se to DCC.

Zablokovat DCC

ID myslím že to bylo kurzem CNB v ten den.

oop

@slavo Tak to urcite neni pravda, myslite spatne.

V idealnim pripade se konverze provede kurzem asociace (visa nebo mastercard), ktery je lehce nad stredovym kurzem asociace (urcite ne cnb, ta s tim nema co delat), ten kurz se myslim odviji od forexu, ale vetsina vydavatelu vasich karet, tedy vasich bank, ma v dnesni dobe prirazku nad ten kurz asociace, treba 1% nebo i 2%

Kurz asociace se pouzival v minulosti (kdy banky byly line nastavit si marzi) a dnes nevim ktera karta jej jeste ma. Mozna Revolut? A asi i mbank.cz/... i kdyz se chlubi skvelym kurzem ma nejakou marzi, treba 0,4%? Nevim presne.

Kazdopadne DCC (kdyz vam konverzi nebo platku v Korunach nabidne obchodnik) ma daleko vetsi marzi, obvykle 5% i vice - zakazat DCC na karte.

ml1

Za to jejich bankomaty to nabízejí, co nabízejí, přímo vnucují. A když už dáte zúčtovat v místní měně (ještě chvíli kuna), tak si chtějí účtovat acces fee. Já jsem vysondoval, že akorát OTP bank nic navíc nechtěli, ale už mi někdo říkal, že i ti. To jsem si jednou takhle dal procházku po Dubrovníku, při které jsem chtěl taky vybrat peníze. No a když už jsem po víc jak 10 vyzkoušených bankomatech (nebankovní jako euronet aj. jsem rovnou vynechával) jsem už se chystal s tím skončit, tak na zestávce autobusu jsem viděl bankomat banky, kterou jsem ještě nevyzkoušel, byl jsem odhodlaný zkusit, jestli fungují blokace (mám na krtě DCC a poplatky provozovatele zakázené), s tím, že bych maximálně přišel o cca 100 korun (ten poplatek býval cca 30 kun). A nevyzkoušel, protože tato banka mi sice dala jen maximálně 2 tisíce kun (necelých 7 tisíc Kč) ale za to zadarmo. Výběr jsem potom několikrát zopakoval, tato banka měla bankomaty i na bulváru Stradun a u Pilské brány, takže nebylo nutné chodit až někam daleko. Ale jak jsem napsal, už to prý taky nefunguje, asi se nechtěli připravovat o zisk.

ml1
hodnocení

0x

Obvykle vychází nejlépe platit místní měnou, banka nabízí kurz, který s výjimkou EUR, dolarů a několika hlavích měn je výhodnější než směnárna (HRK obvykle stejné, HUF a PLN výhodnější o nějaký haléř) a rozhodně než zlodějská konverze. Eura jsem před léty vyřešil založením devizového účtu, v eurech platím docela často a je to měna značné části Evropy (i dovolená v chorvatsku byla nominálně v eurech, přestože mají jinou měnu, tím jsem ušetřil na přepočtu).

Ale chtělo by to porovnat, jak to bude v konkrétním případě, tedy sestavit si nabídku ve złotych (a přepočitat ji podle vaší banky) a v korunách, třeba to bude ta výjimka, která potvrzuje pravidlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]