Nejste přihlášen/a.
rodiče by chtěli začít pronajímat byt, jen na to nemají již tolik síly...že by ho pronajímali třeba na jinou osobu z rodiny třeba mě jako dceru...
Ano,je to možné, já to děla do konce letošního roku.
Je to jednoduché, rodiče zmocní někoho v rodině, aby jejich jménem uzavíral mlouvy a řešil co je třeba.
Pak smlouva vypadá v úvodu třeba takto:
Smluvní strany:
Ing. Martina Rodič
Kde bydlí
Město
narozena 24.4.1977
jednající při podpisu smlouvy: synek, nbo dcera...nebo kdokoliv
(dále jen "pronajímatel")
a
Jméno a příjmení: Barbora nájemkyně
IČ: .
DIČ: .
RČ.
Telefon + +420...
(dále jen "nájemce")
Samozřejmě musí za rodiče i další povinnosti, ale právně to jde.
rodiče zmocní někoho v rodině
rodiče zmocní kohokoliv (kdo zmocneni je ochoten prijmout), treba realitniho maklere. Jenze tazatelka se asi ptala na ty dane... a to zmocneni by melo resit i to, kdo je opravnen k vyberu najemneho, to mate osetrene ve zmocneni?
omg, ale ne kohokoliv, páč píše, někoho z rodiny. Proto jsem to tak napsal. Proč to zatěžovat realitkou, nebo kýmkoliv...
Jasně, že to mám ošetřené , přesněji měl jsem. Ani úřad práce s tím neměl problémy, při kontrole na dávky.. Ale nikdo z nájemníků to po mně nechtěl, vždy mi věřili. Jen jednou jsem to musel tahat na Stavebním úřadě, když jsem potřeboval od nich dokument pro firmu v nájmu.
Uradu je to jedno. Ale az se platce cukne nebo zmocneny prestane vyplacet vlastnikovi, tak muze byt veselo. A jak jste vyresil ty dane?
Daně jsem neřešil, nájem jsem posílal vlastníkovi...ten si najal na daně firmu, jako mnozí.
A další možnost, u jiné nemovitosti, vlastník nemovitost pronajal své firmě, ta pak podnajímala, ale mojí osobou, kde jsem opět řešil od nájmu až po ...co bylo třeba...
Takže vše vybraný jste přeposlal dál?
No a teď je otázka, coby kdyby na to skočil berňák. Vím o případu, když podnikatel nakoupil v Makru maso pro sebe a nedal to do nákladů ani do příjmu, měl to prý zkonzumovat sám, jakože soukromý nákup a oni mu to dodanili. Do ceny obvyklé jako by to prodal Rozhodl i Nejvyšší soud!
Podle nich totiž si to měl dát do nákladů i do příjmů a měl vykázat nulu! Tak bacha.
ve vašem případě by berňák asi namítal, proč to děláte, když z toho nemáte zisk, a to i v rodině, a normálně by to dodanil a zpokutoval. To vám asi řekne každý DP, proč to děláte. Ono to je totiž celý trošku složitější, než si laik může myslet...
Rozhodl i Nejvyšší soud
tak to jsem dejte, ať víme, oč šlo, páč v Makru koupíte a nedávátel-i to do nákladů, nic se neděje. Jako i u dalších obchodů, kde se kupuje na firmu, ale nedáváte doklady do účetnictví...
Co mu dodanili? V makru kupujete bez daně?
Zbytek Vašeho názoru nekomunikuji, páč to nemáte podložené..
Je na to judikát, hledejte maso a makro. Ono to totiž bylo trošku víc masa přes 100 kilo a samozřejmě bylo tvrzeno berňákem, že má podezření, že to maso prodal bokem.
co mu do danili? No do danili mu to do ceny obvyklé prodejní také jsem to nechápal. Samozřejmě i DPH. Ale O DPH tam primárně nešlo, jako že by jsi ten náklad odečetl na vstupu.
A já jsem vám pouze poradil, že na obranu a že jediný správný způsob je že za účtujete jak výdej tak příjem, i když to vyjde na nulu. A podložil to skutečným případem. Samozřejmě berte to jak chcete. Ale až po vás bude berňák, tak neříkejte, že jste nevěděl )
Tedy pokud budete tvrdit že výdej příjem = nula, nemusí to stačit, když o tom nebudete účtovat, alespoň v peněžním deníku, záleží zda máte účetnictví nebo jen deník příjmu a výdajů, tak se můžete dostat do šlamastiky. Samozřejmě pravděpodobnost je nízká, kde není žalobce... Ale žalobce bude první chytřejší než spokojený nájemce nebo závistivý soused.
ps: co nemám podložené? Tak tomu věř že mám bohaté zkušenosti jak s berními, tak s daňovými poradci, tak s právníky, tak s realitními makléři ..
Tedy pokud budete tvrdit...
nemanipulujte prosím, nepodsouvejte mi, něco co jsem ani nezmínil.
Zkrátka roky jsem to tak dělal pro několik majitelů a nikdy nebyl problém s nikým..
Že nebyl problém, neznamená, že problém nemohl být a nebo že problém nebude v budoucnu. Na problém se obvykle přijde až u soudu. Pokud vám nestačí reálný příklad a nechcete si dohledat judikát maso a makro, tak tady nediskutujme. Já nejsem váš ÚP ani DP a neznám ty listiny. V nějterých případech, třeba platba za energie, se to do daní nepropisuje.
Tak to mi vysvětlete, jak to tazatelce uděláte
"veškeré daně bych každoročně musela zaplatit s podáním daňového přiznání a rodičům bych jen zasílala peníze?"
jak může dcera zaplatit daně za rodiče? Když ani nevíme, zda bude vystupovat v roli pronajímatele a nebo podnajímatele to mě zajímá!
A nezapomeňte, že finanční úřad má přístup na účty. Takže zatím řeší jen příjem z různých platforem, neznamená, že svojí působnost brzy nerozšíří,
id, děkuji za podporu. Páč vše bylo před mnoha lety zkontrolováno právníky. Další debata je zbytečná, tazatelka snad pochopí, že může pronajímat jménem rodičů.
Jistěže může, ale nemůže v takovém případě platit za ně daně, jak chtěla! Daně půjdou za pronajímatelem!
další diskuse zbytečná...
@omg: Četl jste to zmiňované soudní rozhodnutí? Tam šlo o něco jiného, než píšete. Firma měla bordel v daňovém mpřiznání, nebyla sto dokázat příjmy ani výdaje - výdaje dokazovali fakturami z Makra a příjmy jídelním lístkem s tím, že ve skutečnosti vařili větší porce. Protože ale ani faktury nebyly všechny, rozhodl se finančák použít nějaký náhradní způsob výpočtu zisku.
Lze, ale nebude to nájem, ale podnájem...Respektive by to mělo fungovat tak, že:
Rodiče (vlastník) pronajme byt dceři (nájemce) a Dcera PODnajme byt ...přičemž mezi Rodiči a dcerou bude nájemní vztah s nájmem 1,- a mezi Dcerou a podnájcem bude vztah nájemník-podnájemník za X,-
V takovém případě ale správně budou muset podávat daňové přiznání oba
Tedy pokud rodiče se nespokojí s úhradou pouhé 1 Kč
Anebo to ma nejaky hlubsi smysl, ze dcera prijem zdani, a pak ho zdaneny bude odevzdavat? Blbost, ze? Nemuze ani odpisy uplatnit...
Ne, bud budes (1) najemce podnajimatel a tedy budes podnajimat (pak pujdou dane pres tebe) a smlouva bude podnajemni anebo budes (2) zplnomocneny zastupce pronajimatele (pak pujdou dane pres rodice).
Fakticky ale pujdou dane stejne pres majitele uctu, kam se bude vybirat
A ze rodicum budes "jen posilat penize"? Oni musi svuj prijem (tu cast co jim dojde) take zdanit, takze tva uvaha je zcela mylna! Zaplat si danoveho poradce a ukaz mu muj text a on ti to dovysvetli. Pokud to chces udelat spravne a i vyhodne, jinou moznost nemas. Zalezi totiz na tom, jak nemovitost nabyli, kolik kdo z vas ma rocni prijem atp. Variant je tolik, ze si je neumis ani predstavit a nejde je zde vsechny rozebirat.
možná to nebude to pravé ořechové vůči pravidlům poradny...ale chtěl bych vidět alespoň 1 člověka, kterej dobrovolně daní peníze z nájmu bytu...už tak z toho má ten dotyčný prd a ještě, aby se nechal "okrádat" státem
Nemichal bych hrusky a jablka.
1) podat DP je povinnost, na danich dostali i Alcapona. Kdosi rekl, ze jistota je smrt a dane.
2) Zaplatit dan je (dan za) hloupost.
Nepriznat dan je tedy nejen poruseni zakona, ale i hloupost. Takze ano, hlupaci a podvodnici asi porusuji zakon.
Ad2: Ve vetsine pripadu (pokud byt nezdedil) ta dan stejne vyjde 0.
chtej jsem hlavne rici, ze uvaha dcery je mylna a nic tim nevyresi, chapes?
Jedině na jména rodičů a Vy vše budete děla sama. Podáte daňové přiznání za rodiče, na jejich jméno, oni to jen podepíšou.
Jako jen Vašim jménem pronajímat cizí nemovitost a platit daně nemůžete.
Ale to Vám tu bylo již několikrát vysvětleno. Vždy musí být jasno, že to pronajímají rodiče, Vy to jen zařizujete...
Jak již bylo taky řečeno, rodiče to můžou Vám pronajmout celé, Vy pak dále podnajímat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.