Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co na obranu?

Od: ellas odpovědí: 24 změna:

Ahoj, potřebuji poradit jak se může holka připravit na to když ji někdo venku napadne? Je mi 21 a párkrát jsem s kamarádkama zašla večer do klubu, když jsem potom jela domů nejednou na mě začal mluvit/hrabat cizí člověk. Párkrát jsem měla fakt strach, kámošky mají cestu domů na druhou stranu, takže jezdím sama. Určitě si chci pořídit pepřák, máte někdo tip na nějaký malinký do malé kabelky/na klíče? Máte někdo zkušenost s jeho použitím v reálné situaci? Popřípadě co jiného byste doporučili? Teď už po večerech do klubů ani raději nechodím ale třeba ze školy se také vracím docela pozdě a cítila bych se líp kdybych měla něco u sebe.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ak bude mat niekto seriozny plan, ako vas prepadne, tak vam nepomoze nic a nikto. Na beznych otravovacov, ktori sa najprv prihovoria a potom chcu viac, sprej fungovat moze, lebo mate dost casu ho tasit. Na profika, ktory vas necakane prepadne zozadu, zapcha usta, ovali po hlave a pod, na toho nema sancu ani trenovany chlap.

* okrem Chucka Norisa

Místo slova - seriózny , jste asi chtěl použít spíše slovo - promyšlený.

Částečně se mýlíte. Možnosti obrany existují. Teorie sebeobrany je za x let hodně propracovaná. V některých případech může pomoct to, střílet i z tzv. poplašné pistole.

viz. např.

zbozi.cz/...

Ne každý potencionální útočník je tak otrlý, aby riskoval, že ty rány uslyší např. nějaká policejní hlídka nebo někdo, kdo tu hlídku klidně zavolá. Znásilnění trvá výrazně déle, než okradení.

Co se týká snahy o okradení, tak klasickej "fígl"může být ten, že menší část peněz má někdo v peněžence a větší část peněz třeba v nějaké "taštičce"na krku, o které útočník neví. Dám náhodně zvolený příklad : třeba poměr částek 500 Kč ku 1500 Kč.

hodnocení

2x
Pepřák ne nějaký mikro,ten vycákáš na jeden pšouk. Kup běžný pepřák střední velikosti, ideálně takový, který stříká gel. Ten na tebe nenavane vítr. A zjisti si,jak se má vlastně správně (takticky) použít, abys ještě neskončila sama pocákaná vlastním pepřákem.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, "pepřák" je fajn, když nefouká silný vítr, resp. musíte vědět jak fouká (jinak to máte v očích Vy). Ovšem, než něco hledat v kabelce (s tím, že útočník počká, až to najdete), tak by bylo lepší naučit se na obranu nějaké hmaty. Nemělo by to být tak obtížné a věřím, že YouTube s kurzem pomůže. Zdravím!

doplněno 09.11.22 19:01:

orion - za mého mládí byla jen jedna rada a to naprosto účinná: "Nakopni ho do rozkroku a utíkej:"

No to je bene trochu naivní představa, že se holka v nějakém rychlokurzu naučí hmaty a pak se ubrání. Neubrání, možná tak nějakému ožralovi co se sotva drží na nohách. Obrana je boj, a boj není o nějakém rychlokurzu, boj je v hlavě. Pokud se nejedná o řádně, tedy minimálně rok vytrénovanou ženskou, tak šance na obranu před umanutým agresorem je mizivá. Lepší by byl nějaký paralyzér (funkční paralyzer, ne hračka co jen dělá jiskřičky), s tím se dá naučit bránit.

Lepší je, nosit plynovou pistoli. A samozřejmě je potřebné, vyhnout se určitým místům.

Taky je možné, nosit tenisky a při návratu domů se např. v určitých úsecích cesty náhle rozběhnout a běžet. S tím násilníci běžně nepočítají.

Jakoby brutálnější způsob obrany může být např. to, nosit sebou sáček třeba s pískem (nebo s moukou) a v případě nouze hodit útočníkovi hrst písku (mouky) do očí. Ale taková jakoby brutální obrana by mohla vyústit v právní problém. Ten útočník totiž může tvrdit třeba to, že se chtěl jen na něco zeptat.

Praktická realizace sebeobranných opatření není úplně jednoduchá záležitost.

Ano, to je celkem dobré řešení, které nejspíš značně omezí riziko napadení. Naučit se běhat a rizikový úsek proběhnout svižným tempem. Je velká šance, že si útočník útok rozmyslí a vyhlídne si snazší oběť. Samozřejmě je nutné nezastavovat na nějaké žádosti apod.

liska5
hodnocení

0x

Já mám skládací trekové hole. Když jdu někde sama, tak s holema se cítím bezpečněji, že bych pobudu mohla případně praštit. Když ne pepřák, tak aspoň lak na vlasy bych si vzala. Jen on někde může číhat a skočit zezadu. Někdy se vyplatí zaplatit si TAXI nebo zavolat, aby mi přijeli naproti. Když jsem byla sama doma přes noc /na kraji vsi pod lesem/, tak jsem měla v nočním stolku pro klid startovní pistoli. To dokáže dát strašnou ránu, a tím pachatele zaplaší. Možná se dá sehnat nějaká pistolka na kapslíky.

omg

Do jedné ruky lak na vlasy, do druhé ruky zapalovač :) )

sony*
hodnocení

0x
Paralyzer je účinný. Nevejde se do malé kabelky,ale prodávají se takové co můžete nosit kolem pasu. Je velký jako obusek a je prostě vidět,což není špatné..
Aspoň si ten útok každý dopředu rozmyslí.

hodnocení

0x

U Vietnamců jsem viděla malý pepřák za 40 kč. Stojí za koupí a zjistit, jestli je na to, co si představujete.

Pepřák od větnamců bude odpovídat kvalitou ceně a místu nákupu. Takové věci se kupují v prodejně se zbraněmi, ideálně takové, kde je prodavač - ne podavač.

Libore, se vší úctou, kolikrát a kde jste ho použil? Za 40kč sebevědomí a jistoty hromada!

Libor 007.. Nebude náhodou pepřák od Vietnamce úplně stejný jako ten z krámu? Dneska je všechno z Číny..A když si za 40kč koupí jeden na zkoušku a někde venku ho vyzkouší,tak to není na škodu.. Může zkusit mířit třeba na strom a vyzkoušet si,jak rychle ho vyndá a spustí atd..Pak si může koupit ten dražší "profi"

Doutnák, přééésně jsem to takhle měla na mysli. Za jak dlouho sáhne do kapsy, vyndá, sundá deklík, nasadí prst, zamíří na něho, ne na sebe a stiskne. A to nepočítám čas pro ovládnutí ztuhlosti z leknutí. A to ani nebudu vzpomínat, že potřebuji obě ruce na obranu a na krytí. ;) Ale ten pocit, že mám v kapse pomoc, ten je k nezaplacení. Takhle já jsem, po jednom průšvihu, nosila osobní alarm. Myslím si, že by udělal stejnou službu jako pepřák. Nikdy jsem ho nemusela použít.

Nějaké věci od ťamanů jsme s kámošema měli. Jasně, v xichtu to člověk nechce mít nacákané. Ale... Jednou mi zůstalo po použití trošku kvalitního pepřáku z obchodu na ruce. Takový lehký otěr. I po následném oplachu mne to svinsky pálilo ještě celou noc. Ale vaše volba, kde si co koupíte. Za mne je jasná volba 9mm luger :)

hodnocení

0x

Sebeobrana, to je celkově poměrně složitá problematika. Mohou nastat různé situace. Neexistuje 100% účinný způsob obrany, použitelný v jakékoliv případné situaci. Možné pomůcky pro sebeobranu jsou různé - pepřové spreje, teleskopické obušky, menší nože, atd.

Základem úspěšné sebeobrany je ale to, mít na nohách dobré boty. Tedy takové boty, ve kterých není problém běžet nebo se mrštně pohybovat. Samozřejmě je potřebné mít určitou výdrž, kterou je potřebné trénovat. Lze předpokládat, že případný násilník by nebyl nějak trénovaný a nevydržel by běžet několik stovek metrů. Jednou z možností je to, koupit si plynovou pistoli a při utíkání před násilníkem nečekaně vystřelit, aby se násilník lekl, že je to střelba náboji a radši utekl, nebo se schoval za nějaký keř apod.

Samozřejmě je potřebné, nosit u sebe např. pepřový sprej, připravený v kapse k okamžitému použití. Ale je taky potřebné, vyzkoušet si použití spreje, např. někde za domem, kde se nikdo nedívá popř. někde v parku apod. Tedy je potřeba, koupit si těch spejů více než 1 a jakoby si "natrénovat"použití.

Pokud se někdo vrací večer domů z práce, tak může jezdit domů na nějaké lehčí elektrokoloběžce, kterou není problém převážet např. v tramvaji.

Je potřebné, natrénovat si určité psychické reakce. Pokud má totiž někdo strach, tak v důsledku této psychické reakce na nějakou situaci může někdo jakoby "strnout"a proměškat třeba časový interval několika velmi důležitých vteřin.

Teorie sebeobrany je velmi podrobně rozpracovaná. Je ale potřebné, věnovat celkové přípravě dostatečně dlouhý čas. Příprava není jenom to, že někdo zajde koupit třeba pepřový sprej, který nosí třeba v kapse a pak má vlastní sebeobranu "vyřešenou". Může tak vzniknout mylný pocit bezpečí.

Problém v sebeobraně žen bývá např. ten problém, že je hodně žen, které nemají jakoby vrozenou dostatečnou schopnost agresivity. Takže i když třeba na nějakém tréninku nacvičují třeb úder nějakým přiměřeně ostrým předmětem (třeba propiskou apod. třeba na nějaké figurýně), tak v reálné situaci by mohly mít problém, takový úder použít.

Smyslem takového úderu je to, na několik vteřin protivníka "vyřadit z boje"a získat určitý náskok pro útěk. Jestliže někdo dostane úder ostrým předmětem třeba do tváře, tak se instinktivně "stáhne"a sáhne si na zasažené místo rukou.

Např. jeden instruktor sebeobrany z Brna nabízel určitý sebeobranný nůž. Ten instruktro se jmenuje R.Pokora . Ten nůž je nazýván bear claw, což v překladu do češtiny znamená - medvědí dráp. Myslím, že ten nůž byl původně vyvinut v CIA. Použití nože při sebeobraně může být právně problémová záležitost. Ale je lepší nebýt např. znásilněná a mít případně právní opletačky, než naopak.

Tady je odkaz na knihu toho instruktora:

cbdb.cz/...

Viděl jsem i nějaký videa toho instruktora, např. o tom, jak se může bránit drobnější žena proti mohutnějšímu muži pod.

Některý názory toho instruktora jsou jakoyb extrémní, ale to je druhá věc.Tady je odkaz na jedno z videí:

cz.pinterest.com/...

Na internetu jsou různá videa na téma sebeobrany žen. např.

Tady je odkaz na stránku, kde je info o kurzech sebeobrany:

https://sorudo.cz/

Tady je odkaz na jednu bakalářskou práci o sebeobraně žen:

is.muni.cz/...

Nemůžu na netu najít jedno z videí toho instruktora R.Pokory, na kterém se svou partnerkou ukazuje jeden chvat. Ten Pokora může vážit víc jak metrák. Ten chvat spočívá ve zhození i těžšího člověka na zem.Ta partnerka se sklonila a jakoby k Pokorovi natočila bokem, chytla mu rukama nohy pod kolenama a "natlačila" se do něj plnou váhou ramenem a tak ho bez problému shodila na zem.

Není to nějaký "extra" chvat. Je to jeden ze zápasnických chvatů. Ale na tom videu byla dobře vidět ta účinnost toho chvatu. Každopádně, jakýkoliv chvat je dobře použitelný, pokud je s někým natrénován.

Jestliže nějaká žena připustí, aby se k ní potenciální násilník přiblížil na minimáolní vzdálenost, tak šance na ubránění se se tak velmi zredukuje. Problém samozřejmě je v tom, že např. na zastávce MHD není možné, udržovat si minimálně odstup ve vzdálenosti víc jak třeba 10 metrů.

To lze ale částečně řešit např. používáním lehčí elektrokoloběžky. Prostě případně se při cestě z práce domů přemístit na zastávku MHD, kde je více lidí nebo která není někde "v přítmí".

hodnocení

0x

Kupte si paralyzer, myslím tím funkční paralyzer, který skutečně působí bolest, bohužel na trhu jsou i neúčinné hračky (jak to zjistit?- vemte s sebou přítele a vyzkoušejte na něm ;)). Často je ten paralyzer kombinován se svítilnou. Pokud jdete domů, je třeba ho držet v ruce a umět ho dobře ovládat.

etana*
hodnocení

0x

Pepřák za 40 Kč od Vietnamců? Sorry, ale to jsou rady nanic. Tím odežene jedině vosu a to ještě kdovíjestli. Jediná rada, kterou pokládám za rozumnou je ta moje. Začít trénovat krav-maga. Účinné, zaměřené ne na útok, ale na obranu, žádné judo, kde hodinu chodíte okolo soupeře, než ho majznete. Po několika lekcích už budete vědět, co dělat hned, jak se ubránit škrcení zezadu a po půl roce budete moci vymetat kluby po libosti. Taxík mi taky nepřipadá jako špatný nápad, nejen "bohatší lidi" si jednou za čas můžou dovolit dát stopadesát korun za bezpečný návrat domů. To v tom klubu propijete víc a nechodíte tam přeci denně.

ben®

etana - už zase? "Jediná rada, kterou pokládám za rozumnou, je ta moje."

etana*

bene :) Vždyť jinak byste byli smutní a to by mi bylo líto...

Jo, zní to hrozně, když to nyní po sobě čtu. Ale není to podstata sdělení, tou je ta rada. Proti té máte co?

ben®

etana - no, nic. Já ty Vaše příspěvky zde mám vcelku rád, protože "hlupka" nejste. Sebevědomí máte přehršel, což je fajn, ale snad ho trochu ubrat a přidat na skromnosti .

Jak už jsem psal, boj je v hlavě, což platí zvláště u ženy. Musí se naučit odolat strachu a musí být připravena útočníka zranit nebo i zabít. Chvaty se naučí za měsíc, srovnat si to v hlavě může trvat roky, prostě ženská v sobě často nemá tu potřebnou dávku odvahy a urputnosti, která je k účinné obraně zapotřebí, jinak útočníka nezneškodní, ale rozzuří. No ale na druhou stranu lepší něco než nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]