Nejste přihlášen/a.
Možná někomu slouží paměť lépe než mně: vím, že existuje socha od celkem známého českého sochaře, zobrazující
typického nemocného oligofrenika (možná imbecil) z jedné sevečeské psychiarické léčebny někde v období 60.-70. let minulého století, ale nemohu i vzpomenout na jméno autora, ani na to, kde lze tuto sochu spatřit, na Google jsem ji také nedohledal, možná pro nepřesné pojemnování. Vzpomene si někdo? Děkuji
Děkuji kolegovi za zájem a nápad, ale ten pravý imbecil to není. Ta socha byla spíš polodetail s výraznými jak psychickými tak tělesnými rysy. Pacient byl z Psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích, autor celkem známý sochař. Nevím, zda nakonec nebylo umělecké dílo staženo z veřejnosti kvůli ochraně osobnostních práv rodiny... Určitě to dílo ale nebylo hanlivé ani směšné, ale zobrazovalo tvrdou realitu života. Mám dojem, že bylo k vidění i někde v knihách, jak uměleckých tak i z oboru psychiatrie ... ale ta paměť už neslouží.
Dobrý den, což tato socha, která snad odpovídá Vašemu popisu (autor je Kurt Gebauer). Zdravím!
.
.
dedabrno - nemáte zač. Chtěl jsem Vám udělat radost .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.