Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak bojovat s uzkostnym strachem?

Od: tretkaa odpovědí: 16 změna:
Krasny den. Drive jsem chodila k psychologovi, ted se mi k nemu moc nechce, chci zatim zkusit sama nejake zpusoby.
Trpim nejakym chorobnym uzkostnym strachem, vlastne cele dny, krome par nejakych pripadu.
Mam neustaly strach z ruznych situaci. Ale i malickosti. Okamzite mi hlava vytvori katastroficke scenare.
Tyka se to mych zivotnich problemu nebo preslapu. Mam snoubence, budeme se brat a me chytl strach, ze bych mu mela rict veci, ktere jsem nikdy nikomu nerekla.
Zbavila jsem se tezkeho svedomi z jedne veci, kterou presel bez povsimnuti a me se ulevilo. Dva dny potom, hlava vymyslela jinou situaci, na kterou jsem zapomnela. I tu jsem mu rekla se zeprenim strasneho strachu, jaka by byla reakce. I to vzal uplne v poradku, podivil se, ale opet mi rekl, ze se nic nedeje.
Tentokrat uleva trvala asi 2 hodiny a ted uz opravdu neni nic, co by nevedel. Vse jsem rekla popravde a tak jak mi prislo spravne.
Nyni ale hlava opet vymyslela nekolik scenaru, jak by se nekdy mohlo stat neco, pri cem by treba moje verze byla naprosto jinak, nez verze druha od nekoho ciziho. Vymyslim si scenare uplne nerealne nebo padle na hlavu.
Vim, ze uz to horsi byt nemuze a ze je 99% pravdepodobnost, ze se stejne nic takoveho nestane, ale i tak nemuzu nad tim prestat premyslet.
Neustale jsem vystrasena, zamyslena, nemam z niceho radost, preskakuji mi nalady, kdy si jednou reknu realitu, ze se nic nedeje nebo me partner uklidni a za chvili se v tom motam znovu.
Pokud by nejaka rada nezabrala, k psychologovi zajdu, ale zatim se chci zeptat, jestli jste nekdo trpel taky takovou poruchou a pripadne jak jste se vylecili.
To co ta moje hlava vymysli je kolikrat neskutecne.
Kdykoliv si reknu, ze uz je vse v poradku a ja muzu normalne fungovat, vrati se mi do hlavy uplne jina vec a s jinym scenarem.
Nevite jak se toho zbavit nebo jak zacit trochu lepe uvazovat?
Diky za rady

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Mně osobně pomohl psychiatr. Psychologovi jen stále vypravujete dokola, co vás trápí a kolikrát máte pocit, že se ho to netýká a ono opravdu netýká, tak vám poradí jen něco z vlastní zkušenosti nebo co má naučené. Pokud to trvá dlouho a opravdu to je pro vás obtěžující, šla bych k psychatrovi. Když si zlomíte nohu nebo máte angínu, taky vám jen povídání nepomůže. Jen to přebíráte, třeba na chvíli pochopíte, že o nic nejde a za chvíli jsou myšlenky zpátky. Třeba bude stačit poradit se, ale třeba bude potřeba nasadit na nějaký čas léky. Víte, co lidí v současné době chodí k psychiatrovi?

ltz
hodnocení

8x
Potíže se vám stále vracejí a obtěžuje vás to. Neumíte se toho sama zbavit a ani to nejde.
Měla by jste to proto řešit s psychiatrem. A taky i kvůli partnerovi, ono to může být i pro něj za chvíli dosti vysílující, i když se vám snaží dobrým slovem pomoci.

hodnocení

3x

Na vasom mieste hlavne nerobim ziadne velke rozhodnutia ako svadba a zakladanie rodiny prv, nez sa date do poriadku. Snubenec nie je vas terapeut a ste na velmi dobrej ceste, aby od vas odisiel. Obzvlast varujem pred tehotenstvom a kojenim, zmeny hladin hormonov este viac zhorsia vas stav.

hodnocení

2x

Zdravím. Je možné, že trpíte tzv. generalizovanou úzkostnou poruchou.

Tady je odkaz na jednu publikaci, kde jsou rady týkající se této poruchy.

psych.fnplzen.cz/...

Autor této publikace, J.Praško je taky spoluautorem dalších publikací, např. knihy - Proti stresu krok za krokem

viz. např.

databazeknih.cz/...

Nadměrná úzkost souvisí s určitým "fungováním"části mozku, nazvané - amygdala.

Tady jsou odkazy na soubory, kde je to popsáno:

learned.cz/...

dspace.cuni.cz/...

Je potřeba mít trpělivost. Změna bývá postupná a doba trvání změny bývá individuální. Je možné, že někteří lidi můžou úzkostné stavy "řešit i několiki let". Myslím si, že během několika měsíců by v případě většiny lidí měla být patrné výrazné zlepšení.

Text znova -Je možné, že někteří lidi můžou úzkostné stavy jakoby "řešit" (nebo postupně zvládat i několik let.Dost záleží na tom, jaké má kdo rodinné zázemí popř. vztahy v zaměstnání a se sousedy apod. , tedy jakým tzv. stresorům je kdo vystaven. Pokud je tzv. stresorů více, tak zvládnutí takového stavu je těžší.

omg
hodnocení

1x

K psychologovi muzete i po skypu, zoomu, dalkove.

Napadlo me ze mozna se jenom nudite a nepracujete, tak hlava vymysli kraviny... cim se zivite kde pracujete a kolik vam je let?

hodnocení

1x

Máte klasickou, úzkostnou poruchu.
Zaregistrujte se na fcb do skupiny " Eli, štěstí bez úzkosti. "
Tam je kvantum lidiček, kteří tímto trpí. Dozvíte se rady, jak na tuto nepříjemnou emoci vyzrát.
Hodně štěstí a nebojte se, na to se neumírá.
Především je to o změně myšlení a sebelásce.

doplněno 07.11.22 14:46:

Ještě dodám po svých zkušenostech...psychiatr Vám nepomůže, ten Vás bude pouze ládovat léky, aby mu pacienti nepoutíkali. Smutná pravda :(

hodnocení

1x
Pro mne byla jediná léčba. Zbavit se myšlenek, které mi ubližují. Nešlo je přestat používat, když jsem nevěděla jaké nepoužívat, ono je nejde potom jemně opravovat, ale úplně nahradit bezpečnými. Prevencí. Potřebovala jsem pochopit, o jaký strach jde a proč, co mi chce říct. To mi pomohlo porozumět svým pocitům, sama sobě. Strach jsem omezovala myšlením na jeho opak, na lásku a víru, ve smyslu důvěru klidně až trochu fanatickou. Pak i radostí ze života a obdivováním krásy, častou psychickou relaxací i při práci. Když se ukázalo, z čeho strach je, tak je potřeba hledat dál, protože kousek odpovědi nestačí. Měla jsem panický strach z budoucnosti. Pak byl strach z toho, že v té budoucnosti něco třeba nebude a strach z toho, že já takovou situaci nezvládnu. To je ale strach ze sebe, že si nemůžu věřit, nevěřím, že jsem dost silná. Tenhle strach jde omezit třeba radostí, kterou si tam představím. Protože ať se stane cokoli, já věřím, že to bude dobré. Nebo to nějak posunu, aby to dobré bylo.
Pokud mi důvod nešel najít, objevil se člověk, který mne poznámkou zranil. Došlo mi, že když se podívám na své citlivé místo, nejspíše tam bude potřeba na něčem na sobě pracovat. A zase se můj strach zmenšil. Zase jsem něco pochopila. Je důležité si věřit. Věřit, že dobře zvládnu to, co bude potřeba.
U strachu o své školní děti, když půjdou do školy samy a ve škole je může čekat konfliktní situace, jsem musela pevně věřit zase jim i jejich okolí, i řidičům.
On strach umí přivolávat to, čeho se bojíme, a já bych ho nerada nějak posilovala. Strach z budoucnosti se dá omezovat tím soustředěním na život tady a teď. Nedívat se do minulosti nebo budoucnosti.
Ono se pak dá najít pomocí logického myšlení, jak by šla situace zpracovat, ale je nutné vědět nejdříve, o co jde, z čeho ten strach je.
Já jsem klidně mluvila v duchu se svým strachem, že mu děkuji, že mne chrání. Že ho teď ale nechám odejít, protože jeho ochranu už nepotřebuji. Může to i chvilku trvat, než se to srovná, pokud opravdu už strach nemusí chránit. Myšlenky jsem pak ale musela nějaký čas vzorně hlídat a některé vůbec nedovolit.

hodnocení

1x

Napište mi vnitřní poštou nebo přímo na jak123 zavináč email cz. Popíši vám obdobný případ 35 leté ženy který se daří docela úspěšně řešit, případně vám na ni dám kontakt. A napište, kde bydlíte, možná si budete moci popovídat.

liska5
hodnocení

0x

Je to na psycholologa. Možná psychiatra. Nemáš problémy s hormonama? Nezačalo to zhoršení s braním horm. antikoncepce? Na podporu aspoň omez cukr a ber Mg+B6.

Možná by stačilo, vyzkoušet prozatím např. lexaurin. Toto léčivo lze koupit bez předpisu.

Ne každý lékař má na pacienta dost času. Stává se, že někteří lékaří léčí i způsobem "pokus, omyl", tedy zkouší, které léčivo zabere apod. Návštěva psychiatra by měla být až poslední varianta.

O jaký problém se v případě konkrétního člověka jedná, to by měl určit nejprve psycholog popř. psychoterapeut. Nelze vyloučit ani např. možnost, že ten stav autorky dotazu je důsledek "slabší" posttraumatické stresové poruchy.

Je možné, že autorka dotazu měla někdy např. nějakou autonehodu apod.

nov

Lexaurin je, pokud vím, v ČR pouze na předpis.

Asi to tak je, viz. např.

drmax.cz/...

Je otázka, jestli může lexaurin předepsat i praktický lékař.

Lexaurin může předepsat i praktický lékař.

nck
hodnocení

0x

Zaprvé je třeba pochopit, jak funguje mysl a jak se od nás liší. S tím má bohužel západní věda potíže. Dlouho neúspěšně řeší "body-mind problem", jak interreagují mysl a fyzické tělo. Nemá nástroje, jak to zkoumat.

Neznám vás blíž, tak poradím jen obecně - začněte se zajímat o meditaci a poslech léčivých, uklidňujících vibrací. Je možné, že některé vás budou naopak iritovat. To by mohlo naznačovat, že jde o problém se subtilními entitami, který léky nevyřeší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]