Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem,
jsem od 16.9. na nemocenské, nemoc stále trvá, prvních 14 dní hradí zaměstnavatel, a od 15. dne je nemocenská od státu, v říjnové výplatě jsem obdržel mzdu za odpracované směny plus náhradu v září, v tom problém není, ovšem podle kalendáře by měl zaměstnavtel předat nemocenskou odpovědnost asi v pondělí 3. října, sociáka má prý na vyplacení nemocenské 30 dní od přijetí, čekal jsem do dnešního dne, dnes ráno mi přišla celkem nízká částka z účtu zaměstnavatele nikoliv ze sociálky. Chtěl bych jen říci, že pracuji jako DPČ už 4 roky u jenoho zaměstnavatele, a vždy jsem vydělal více než 3500, což je prý u DPČ částka kdy jsem nemocensky pojištěn. měsíšní mzda je vždy kolem 10 000,- mám čekat ještě další peníze ze sociálky? Popř. kdy by mo hl být termín výplaty?
Děkuji všem za odpovědi.
Václav
Když máte měsíční mzdu cca 10.000 Kč, bude Vaše nemocenská dávka činit přibližně 180 Kč na den. Za září vznikl nárok na 1 den nemocenské a za říjen to bude cca 190 Kč na den, tedy kolem 5.900 Kč.
Částky jsou velmi přibližné, ale o tisíce se lišit nebudou.
Je otázka, jestli zaměstnavatel vystavil Přílohu k žádosti o dávku, podle níž OSSZ dávku spočítá, v tom termínu, který uvádíte. Ano, podle zákona o nemocenském pojištění zaměstnavatel podává tento dokument na OSSZ "neprodleně". Někdy to však není úplně v jeho silách, musí počkat na to, až mu do datovky přijde potvrzení lékaře o trvání nemoci po 14. dnu.
Múžete zavolat na OSSZ místně příslušnou Vašemu bydlišti, budete chtít oddělení nemocenského pojištění a zeptáte se na svoji nemocenskou. Budou chtít přinejmenším Vaše rodné číslo. Možná Vám řeknou, kde je problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.