Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena pozemku

Od: barbakan* odpovědí: 7 změna:

Zdravím vás a poprosil bych o radu.Mám před sebou smlouvu na koupi pozemků a to na zastavěnou plochu a zahradu.Tyto pozemky prodává Pozemkový fond a mě se zdá cena neúměrná.Je možné zjistit cenu za 1m2 v obci do 200 obyvatel,která má pouze obchod,do většího města je vzdálená 15 km.V prvopočátku jednání bylo řečeno,že za 1m2 zaplatím okolo 20-ti korun a teď se vyšplhala na 49,90 Kč. Kdo určuje ceny pozemku prodávané státem?Děkuji Vám za odpověď.
P.S.Můžu se odvolat z nesouhlasem ceny?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Kolego, já se domnívám, že ani cena necelých 50 Kč/m2 není cena vysoká na první pohled. Předpokládám, že stát prodává pozemky za ceny podle znaleckého posudku. *cteni* Jinak si na stránkách www.mesta.obce.cz najděte tuto obec a dole je odkaz na prodej nemovitostí v obci, rozšířená i o nabídky v okruhu určité vzdálenosti. A tam si porovnejte, za jaké ceny se pozemky nabízejí. *klik* Jinak se nedá odpovědět, když nemáme další podrobnosti o kvalitě pozemků a jak se s těmito pozemky uvažováno v územním plánu a nebo regulačním plánu obce. Velice důležité i je, zda je na pozemky přístupová cesta. To je potřeba všechno zjistit na příslušném stavebním úřadě. Ale jak říkám, cena se mi nezdá vysoká. Záleží také, jakou celkovou výměru kupujete. Není mi jasná formulace - zastavěná plocha. To je asi nějaké zbořeniště. Určitě se ještě informujte. *tuc*

barbakan*
hodnocení

Kolegyně,pro úplnost mého dotazu upřesňuji: V roce 2000 jsem koupil nemovitost na pozemku,který nebyl součásti koupě.V tomto roce jsem také zažádal,tehdy Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových,ale na moji písemnou žádost nebyla žádná reakce z jejich strany.V roce 2008 mi byl doručen dopis z PF ČR,který to převzal ,že musím doplatit za pronájem zmíněných pozemků se zpětnou platnosti.Načež mi byly tyto pozemky pronajaty.Opět jsem zažádal o odkoupení a přišla mi smlouva k podpisu.Při vyřizování smlouvy mi bylo řečeno a také ukázáno,že cena pozemku bude taková a taková ,s čímž jsem souhlasil.V současné smlouvě(jednostranné) mi byly oba pozemky nabídnuté za mnohem větší cenu a ještě vyšší než jsem uvedl v dotazu.Při propočtu ceny mi vyšel jeden m2 na 78 korun za pozemek pod domem a 30 korun za 1 m2 zahrady.

P.S. V mém blízkém okolí nejsou k prodeji pozemky u kterých bych mohl porovnávat.

lidka*

Můj osobní názor je - neváhejte a kupujte i za cenu vyšší, než byla původní nabídka. Je to i tak velice výhodné. I když to je malá obec s mizivou občanskou vybaveností. Stavební parcela se nyní neprodává pod 500 Kč/ m2. U nás se prodávaly pozemky asi před 10 roky pod garážemi z majetku města (3.500 obyv.) za 250 Kč /m2. A současná cena stavební parcely je u nás cca 1000Kč/ m2. Zkusím ještě pohledat ceny pozemků u malých obcí u nás, ale opravdu bych neváhala. *klik*

jura*

Prostě "berte nebo plaťte nájem", prodávající svou cenu sdělil a diskutovat s vámi nehodlá (také není o čem). Jásné, stručné, logické - co víc k tomu dodat.

barbakan*
hodnocení

Dnes jsem dodatečně zjistil,že soudní odhadce nemovitostí a pozemku v dané lokalitě vůbec nebyl a odhad napsal od stolu. Mám brát?*stop*

myse*
hodnocení

0x

Chápu správně, že od státu (obce?) kupujete pozemek pod svým domem + zahradu? Cena 50Kč za metr2 mi nepřijde vůbec vysoká. Vím že se ceny pozemků pohybují v obrovském rozmětí - např. okolo Prahy je běžná cena za metr 3000...

Zkuste realitní server a do něj zadat vaši oblast, obec nebo okolí a uvidíte za co se prodávají pozemky.

superkutil*
hodnocení

0x

Mám opačný problém. Koupil jsem chalupu u které v roce 1948 stát ukradl pozemek a dal ho pozemkovému fondu. vzhledem k tomu, že se po pozemku jezdilo k chalupě, tak neexistuje k chalupě cesta. Chtěl jsem situaci vyřešit a od pozemkového fondu celý pozemek odkoupit zpět či jen alespoň odkoupit část a tak zlegalizovat přístupovou cestu. Pozemkový fond mi prodej pozemku slíbil, ale obratem prodal pozemek místnímu zemědělci za 1Kč/m2 i když obec stejné pozemky prodává za 50Kč/m2. Navíc pozemkový fond prodal pozemek s přírodní rezervací a lesem, což podle CHKO a ministerstva financí nesmí. Já teď mám chalupu uprostřed cizího pozemku a nemám přístupovou komunikaci. Myslím si, že šlo o korupční jednání, nabízel jsem pozemkovému fondu, že pozemek koupím za víc, ale moji nabídku odmítli s tím, že nevlastním dostatečné množství polí v dané lokalitě. Jak řešit tuto situaci? Moji tetě teď pozemkový fond prodal pozemky kolem celé chalupy a to včetně předzahrádky místnímu mafiánovi a ten jí teď nabízí, že jí to prodá za 100 násobek ceny za kterou to koupil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]