Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krevní tlak horní a spodní- jak naměřené výsledky číst?

Od: petrraa odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, jak číst výsledky z měření tlaku ve dvou případech, když je horní nad průměrem a spodní v normě a opačně a vliv na zdraví u obou variant? například

a) 148/ 77 (zaznamenáno při stresu)

b) 124/85

Díky. Petra

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Takže zkusím polopaticky. To jsou dvě čísla podle srdečního stahu a plnění. První je tlak systolický, druhé číslo diastolický. Nafukovacím rukávkem Ti pumpováním stáhnou paži a strčí pod něj fonendoskop, kterým lékař slyší tepy. Jak ten gumový rukáv napumpuje třeba na 200, tak zaškrtí ruku, že do ní nejde krev. Pak z toho škrtidla pomalu upouští, ubírá ten tlak na paži a sleduje jeho stav na rtuťovém sloupci tlakoměru. V jednom okamžiku srdeční stah, ta vlna krve to sevření protlačí. Rtuťový sloupeček v ten okamžik nadskočí a roztřepe v rytmu srdce. Třeba na 125. To je okamžik toho prvního čísla. Doktor slyší ten proud krve. Po chvíli klesání a třepání ale rtuťový sloupek v jednom okamžiku přestane nadskakovat a jede hladce dolů, zůstává jen odpor cévní soustavy. Kdy to tepání a nadskakování sloupečku přestane, to je okamžik toho druhého čísla, zpravidla samozřejmě menšího. Třeba 70.

ben®

liska5 - to je minulost, dnes se měří digitálně (jen čísla, žádný sloupec). Rtuťový tlakoměr (stejně jako rtuťový teploměr) už nový nekoupíte.

liska5

Chtěla vysvětlení. Digitální mám doma. Chtěla jsem, aby věděla souvislost se srdečními stahy. Odporem. Jinak jsou stále pracoviště, kde tento rtuťový ještě užívají. Dokonce někteří lékaři jim víc věří. Já jsem se svým praktikem zjišťovala, jak se budou lišit hodnoty starou a novou metodou. U Omronu na zápěstí to byly hodnoty stejné!

mate59

Beztak ty rtuťové byly/jsou nejpřesnější.Skončili v EU jen pro tu nešťastnou rtuť.

@liska, ty jsi taky doktor. Na co myslíš, že tam má doktor ten fonendoskop? Pro parádu? On tam neposlouchá tep jen tak z plezíru. A žádnej rtuťovej sloupeček se netřepe, ty brepto. Je to jinak.

Jak upouští ten rukáv, tak doktor poslouchá. V tu chvíli začne proudit krev takzvaně turbulentně, charakteristickým zvukem. Až tento zvuk doktor zaznamená, mrkne na sloupec a odečte hodnotu sys. Pak poslouchá dál, a až tento turbulentní zvuk přestane, odečte sloupec znova a má druhou hodnotu dia.

wikiskripta.eu/...

liska5

Na seminářích z fyziologie jsme si tlak sami víckrát měřili. Píšu to, jak je to z pohledu zcela neznalé pacientky, která sleduje počínání lékaře.. Pro Vás jsem brepta, což jste si mohl odpustit. Chtěla jsem to popsat laicky, pro pochopení laikem. Nechtěla jsem použít nějaký odkaz z wikipedie. Kdybyste četl pozorně, píšu, že lékař poslouchá...A myslím, že popisujete totéž, jen ne z pohledu pacienta. Brepto!

@liska5 ;) Taxe nečilte, jsem to jen uvedl technicky na pravou míru. *srdce*

liska5
02.11.22 22:09

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud se měříte zápěstním tlakoměrem, tak jsou to jen náhodná čísla, která budou za pět minut zase jiná. Normální tlak je u mladých lidí 120/80 a u starších i 130/90. Zde se zdá, že Vaše tělo funguje správně, protože při stresu máte vyšší hodnoty. Měřte si tlak občas (nehlídejte se přehnaně), ve stejnou hodinu (nejlépe ráno před snídaní) a v klidu (ani mluvit se nemá). Zdravím!

mate59
hodnocení

0x

Tlak do 140/90 je v normě.148 za stresu jednorázovo bych neřešil. Tlak b/ máte ideální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]