Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítají se do příjmů vrácené daně?

Od: karlik odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
chtěla bych se zde zeptat jestli nemáte někdo přehled o tom, zda se do příjmů počítají i vrácené daně? Vracejí mi přeplatky daně vždy na jaře, jde především o slevu na manželku kde je vrácená daň přes 20000Kč za rok.
Žádáme totiž o přídavky na děti a zajímalo by nás jestli se do toho bude v tom čtvrtletí započítávat i tento příjem.
Děkuji všem znalým

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

01.11.22 11:28
hodnocení

3x

Ne.

etana*

Docela by mne zajímalo, kdo téhle "radě" dal ohodnocení :)

hodnocení

1x

Vrácený přeplatek daní přeci není Váš příjem. To Vám jen vracejí Vaše peníze, které jste jim "omylem" půjčil a v podstatě je neoprávněně užívali.

doplněno 01.11.22 18:03:

No jo, takže zase jeden lehce zmatečný dotaz - tazatel neuvedl, o jaké daně jde. Předpokládal jsem, že mu budou vracet přeplatek daní z příjmů. A protože daň z příjmů logicky nelze odepsat jako výdaj, nelze ani vrácený přeplatek považovat za příjem. Například u daně z nemovitosti je to samozřejmě jinak.

etana*

Magdone, v tomto případě se nejedná o výdaje pro výpočet daně z příjmu. Dotaz pokládám za srozumitelný.

etana*
hodnocení

1x

Samozřejmě že se vrácené daně do příjmů započítávají (par.5, zákon 117/1995 Sb), což je naprosto logické, protože v průběhu strhávání daní si dotyčný o zaplacenou daň příjem snižoval. Nechápu ty dvě předchozí odpovědi.

tebi
hodnocení

0x
Ano, potvrzuji, že přeplatek daní se do příjmu započítává. Existují výjimky, ale přeplatek daní v nich nefiguruje...

tim
hodnocení

0x

Teda nevím, příjem jako takový to není, třeba pro účely zdanění příjmu, ale je to nutno posuzovat spíše ohledem na dávku, kterou žádáte A tady mi to zase připadá, že to navýšení vaší kapsy je.

I když tedy v té dávce, kterou žádáte, to explicitně zmíněno není: mpsv.cz/...

Takže pokud chcete stoprocentní odpověď, no tak se musíte zeptat tam, kde o tu dávku žádáte...

Píši to laicky jen můj názor a radím si podat písemný dotaz na MPSV.

karlik
hodnocení

Dobrý den,
jsem z toho teď zmatený a nevím kdo máte pravdu.
Možná opravdu záleží na tom jak to na ÚP posuzují a zkusím se přímo zeptat na úřadu práce.
Děkuji
etana*

No, to je riziko dotazů na amatérské poradně. Ale tohle lze vyhledat explicitně popsané na webu, což vám podle pravidel nesmím radit :)

tebi
hodnocení

0x

Započítává se. Máte další peníze? Máte, tak máte příjem!

tebi

Ještě jinak, pokud byste ten přeplatek daně rozpocital na jednotlivé měsíce, už by vám docvaklo, že to jsou peníze navíc, které vám stát pouze zašle naráz...

karlik
hodnocení

Dobrý den,
napsali mi tohle to z ÚP.
byla-li poplatníkovi daně z příjmů zvýšena, popřípadě snížena daň z příjmů podle zákona o daních z příjmů, rozhodný příjem se o toto zvýšení snižuje, popřípadě se o toto snížení zvyšuje v tom kalendářním čtvrtletí, v němž došlo k takovému zaúčtování.
Jak to mám chápat?
Děkuji všem znalým
id
Když vám daně budou vracet, započítáte si je do příjmu. Když budete doplácet, započítáte si je do výdajů.
Jednoduše, když vám někdo dá peníze, je to vás příjem a opačně.
karlik
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]