Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak to vidíte vy v dnešní době. Jsem v důchodovém věku a šetřil jsem si na stáří.Před dvěma lety jsem prodal nepotřebnou nemovitoat a stavební pozemek a finance jsem vložil do protiinflačních dluhopisů ČR(letos 18% urok) a do spořících učtu banky( 5% urok). V dnešní době se to zdá,že to byl dobrý nápad. Ale nejsem si jist zda i přesto nemohu o tyto uspory přijit.Za dluhopisy ručí stát a banky jsou pojištěny do 2 500 000,-Přesto jsem někde četl,že banka mě to nemusí vyplatit,protože nemá v takové výši finanční rezervu a že každý dostane jen 6% vkladu a to v 7 splátkách za rok.Němci 4,5 % a Polaci 8%. Nějáke video s profesorem Staňkem kde o tom hovořil,a ani nelze stát zažalovat,je to udajně zakotveno v nějákých stanovách nebo zákonu, které byly schvaleny. Jak to vydíte vy? Děkuji.
Vidím to stejně, jako vy. Vklady v bankách jsou pojištěné, ale v případě hromadného krachu peníze ve fondu pojištění vkladů nebudou. Toho se ale nebojím. Spíš mi vadí, že neexistuje žádný způsob, jak ochránit úspory před znehodnocením. V současné době není výhodný ani nákup nemovitostí. Lituji ty, kteří podlehli reklamám a spoří si po malých částkách v různých důchodových fondech. Jak je vidět, stačí malé zakolísání trhu a úspory jsou fuč.
Co se týká státu, tak "krach"ČR minimálně ještě několik let nenastane. Co se stane po delší době, třeba za čtvrt století, to těžko odhadovat.
V případě krachu nějaké banky jsou vklady vypláceny v rámci tzv. garančního systému, viz. článek:
Co se týká povinné rezervy bank, tak tady je odkaz na článek o tom:
Tady je odkaz na jeden článek z roku 2017
Ten článek z roku 2017 doporučuju přečíst celý.
Je tam např. uvedeno, že do garančího systému je možné "nalít" peníze i z jiných zdrojů.
Určitě by řešení případné krize nějaké další banky nebylo provedeno takovým způsobem , že třeba někomu, kdo by měl v dané bance třeba 2 miliony, by bylo vyplaceno třeba čtvrt milionu s tím, ať už pro další peníze nechodí .
Zatím (pořád ještě ) nežijeme v "banánové republice".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.