Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluhopisy České republiky a spořící učty v bance

Od: jirkajc® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak to vidíte vy v dnešní době. Jsem v důchodovém věku a šetřil jsem si na stáří.Před dvěma lety jsem prodal nepotřebnou nemovitoat a stavební pozemek a finance jsem vložil do protiinflačních dluhopisů ČR(letos 18% urok) a do spořících učtu banky( 5% urok). V dnešní době se to zdá,že to byl dobrý nápad. Ale nejsem si jist zda i přesto nemohu o tyto uspory přijit.Za dluhopisy ručí stát a banky jsou pojištěny do 2 500 000,-Přesto jsem někde četl,že banka mě to nemusí vyplatit,protože nemá v takové výši finanční rezervu a že každý dostane jen 6% vkladu a to v 7 splátkách za rok.Němci 4,5 % a Polaci 8%. Nějáke video s profesorem Staňkem kde o tom hovořil,a ani nelze stát zažalovat,je to udajně zakotveno v nějákých stanovách nebo zákonu, které byly schvaleny. Jak to vydíte vy? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

3x

Osobně bych se krachu vaší banky nebála, pokud tedy jste si nevybral na uložení nějaký obskurní ústav typu Sberbank nebo kampeličku. Doby pádů velkých bank (které rozhodně nepadly kvůli nějaké ekonomické situaci státu, ty důvody byly naprosto jiné) jsou už pryč stejně jako Mrázek.

hodnocení

Mám ryze českou banku.
tomas13
Fio nebo creditas?

hodnocení

3x

Vidím to stejně, jako vy. Vklady v bankách jsou pojištěné, ale v případě hromadného krachu peníze ve fondu pojištění vkladů nebudou. Toho se ale nebojím. Spíš mi vadí, že neexistuje žádný způsob, jak ochránit úspory před znehodnocením. V současné době není výhodný ani nákup nemovitostí. Lituji ty, kteří podlehli reklamám a spoří si po malých částkách v různých důchodových fondech. Jak je vidět, stačí malé zakolísání trhu a úspory jsou fuč.

hodnocení

2x
Dluhopisy a vklady jsou rozdíl. Banky ručí za vklady do sto tis eur v přepočtu a za dluhopisy stát nic neručí, ty jsou ručené pouze lidskou prací.

hodnocení

2x

Co se týká státu, tak "krach"ČR minimálně ještě několik let nenastane. Co se stane po delší době, třeba za čtvrt století, to těžko odhadovat.

V případě krachu nějaké banky jsou vklady vypláceny v rámci tzv. garančního systému, viz. článek:

cs.wikipedia.org/...

Co se týká povinné rezervy bank, tak tady je odkaz na článek o tom:

cnb.cz/...

Tady je odkaz na jeden článek z roku 2017

mesec.cz/...

Ten článek z roku 2017 doporučuju přečíst celý.

Je tam např. uvedeno, že do garančího systému je možné "nalít" peníze i z jiných zdrojů.

Určitě by řešení případné krize nějaké další banky nebylo provedeno takovým způsobem , že třeba někomu, kdo by měl v dané bance třeba 2 miliony, by bylo vyplaceno třeba čtvrt milionu s tím, ať už pro další peníze nechodí :).

Zatím (pořád ještě ) nežijeme v "banánové republice".

Tak ono stačí něco jako na Ukrajině a dluhopisy budou to poslední, co bude vláda řešit. Nemusí to být nutně krach státu.

hodnocení

Ano to máte pravdu,po malých částkách z výplaty to pak během jednoho roku díky inflaci zmizí. Já mám nejvíce peněz v dluhopisech ČR protinflacnich. Takže tam mě to bohatě pokryje inflaci a ani to neztratím. Je jasné až inflace zmizí a ceny zůstanou,tak zas slétne ne bude ten život každý měsíc stát víc a víc.takze i tak časem budu na tom hůř než teď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]