Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zjištění v jakém stádiu se případ nachází

Od: pavlav odpovědí: 4 změna:
Mám takovou věc.Osoba podá na policii oznámení o podezření z trestné činnosti.Ti jí pošlou přímo na kriminální policii.Tam je vše sepsáno (výpověď,předání důkazů),pár dní poté provedou zásah u podezřelé osoby a zjištěné skutečnosti předají (dle kriminálky) laboratoři a dál to jde k soudu.
Může se osoba co podnět podala dozvědět závěr či zjišťovat v jakém stádiu se případ nachází?Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Špatně popsáno. Moc se díváte na brakové kriminálky. K soudu jde případ až po obžalobě státního zástupce. Ten zase předtím dostane uzavřené vyšetřování od policie. Takže nejprve vyšetřuje policie, pak to dostane zastupitelství a pak je soud. Celý proces se nazývá trestním řízením.

Na váš dotaz ohledně zjišťování stavu tr. řízení. Máte na mysli institut nahlížení do spisu v přípravném řízení, při vyšetřování policií. Pokud osoba oznamovatele není činem nijak poškozena, ať už majetkově či nemajetkově, tak obecně takové právo nahlížení do spisu nemá. Nahlížet do spisu může podle Trestního řádu jen obviněný, poškozený, zůčastněná osoba (např. znalec), a obhájci.

Nicméně pokud trestní řízení dospěje do stadia soudu, máte možnost se jej účastnit jako občan, zdarma. Pokud soud nestanoví proces jako neveřejný, tak je přístupný každému.

Zde je rozbor, popsal jsem to stručně obecně, kdyby se vám to nechtělo celé studovat.

epravo.cz/...

PS: Do spisu v přípravném řízení můžou rovněž nahlížet zástupci obviněného či poškozeného nebo zákonní zástupci těchto nezletilých samozřejmě.

pavlav
hodnocení

Děkuji.Asi jsem to opravdu špatně popsala.Já mám prostě problém s tím,že člověk z mého okolí se věnuje trestné činnosti.Kriminální policie u něj zasahovala před pomalu půl rokem.Ten člověk v činnosti kvůli které přijela kriminálka nadále pokračuje jako by nic.Tak si říkám zda se to nezametlo pod koberec.

Půl roku vedení trestního řízení není dlouhá doba. Podle závažnosti činu může vyšetřování trvat řádově měsíce, celé trestní řízení až po soud i nižší jednotky let. Záleží na rozsahu trestné činnosti.

Možnost zametání pod koberec vyloučena není, ovšem to se může dít na úrovni např. vlivné osoby, jakými jsou politici či policisté ve vyšších funkcích, soudcích a podobně, a jejich konexích. Neumím si představit, že by to bylo možné u "obyčejného" člověka.

Dotyčný je patrně vyšetřován na svobodě. Při podezření na další páchání činnosti může být na něj uvalena vazba, zpravidla se tak děje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]