Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zůstane po smrti zafixovaný tarif čez?

Od: kopera* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, vlastním s manželem rodinný domek. Elektroměr je vedený na manžela a máme zafixovanou cenu elektřiny na 3 roky, až do konce roku 2024. Manžel teď zemřel. Já s dětmi dům zdědíme a samozřejmě dále chceme odebírat elektřinu. v domě bydlíme. Nevíte někdo, jestli nám zůstane stávající tarif, nebo jestli budu jako nový zákazník nucena uzavřít smlouvu s drahým novým tarifem: Jedná se o ČEZ. Děkuji moc za případné odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Je to psáno, na můj vkus, troochu složitě, ale:

Pokud je odběrným místem rodinná domácnost, lze platně uzavřít smlouvu o odběru energií i jen jedním z manželů s tím, že závazek s této smlouvy stíhá oba manžele, a proto smrtí jednoho z nich závazek nezaniká [i nadále existuje], ale ode dne úmrtí zůstavitele měl by z něj být oprávněn i povinen jen žijící manžel. V tomto případě by tedy mělo zcela postačovat písemně oznámit dodavateli energií, že v důsledku úmrtí manžela bude nadále oprávněn i povinen ze smlouvy o dodávkách energií pouze žijící manžel. Tuto skutečnost je třeba doložit dodavateli energií kopií oddacího listu a kopií úmrtního listu.

odsud

Možná to proběhne podle výše uvedené citace a pak problém nebude. Pokud by vás nutili do nové smlouvy, braňte se...požadujte zachování dosavadní smlouvy ... závazek byl za oba manžele...

nok
hodnocení

3x
Pokud jsi jediný dědic tak nic nepřepisuj, ledaže začnou klesat ceny :)
Praxe je ze ti vnutí novou smlouvu.
Ale když jim to nebylecas to o smrti není důvod něco měnit. Je to taková sedá zóna, nemělo by se to ale všichni zkušení to tak delaji
kopera*
hodnocení

No jo, jenže elektřinu platím přes SIPO, které je také psané na manžela, takže se obávám, že to bude také zrušeno, takže...

sts
Zdravím
My jsme kdysi řešily poplatky na televizy a rádio.také chodí bílá složenka.SIPO.
Je to psané na dědu který je pomalu 20.let po smrti.a nikdo to neřeší..tuším že nám řekli do telefonu.že když je stejná adresa a bude se platit tak to neřešte..Sice jsem Vám neporadil.asi bych to řešil stejně jako.@nok.

No jo, jenže elektřinu platím přes SIPO

co Vám brání to platit bez sipa? Přímo Čezu?

hodnocení

2x
Máme trošku podobný problém, elektřinu platím já, ale elektroměr je stále psaný na tchána (85) se kterým v dvougeneračním domku bydlíme. Domek už je dávno přepsaný na manželku. Raději pod jiným jménem a novým mailem jsem se u EONu informoval, zda při přepisu elektroměru na dceru zůstane zachován tarif a ceny. Prý ne, musela by se podepsat nová smlouva a platby by vzrostly skoro 2x.
Vím, není to stejná situace, ale mohla byste se podobně raději předem anonymně zeptat, než jim to ohlásíte.

molly
hodnocení

2x
Ségra řešila něco podobného - rozváděla se a v domě zůstala. Řešili ještě v době manželství, že chtějí přepsat jen z "Novák" na "Nováková" a prý musí udělat novou smlouvu. Naštěstí jsou schopni se domluvit, tedy to švagr nechal do konce fixace psané na sebe

hodnocení

2x
Bylo to i v černých ovcich, vdova musela podepsat novou smlouvu. Pokud nenajdete levnějšího dodavatele nebo cena nebude klesat, nechte to zatím tak. Sipo nevím, jestli zůstane, nejspíš jo, pokud to ani tam nebudete hlásit. Případně se můžete zaregistrovat na ČEZ, na jméno manžela, své odberne místo a zálohy změnit ze sipo na trvalý příkaz.

hodnocení

1x

Pan Dvořák Vám dal odkaz, kde je uvedeno:

Smlouvu je možné přepsat na jiného zákazníka nebo ji úplně ukončit.

Já to chápu, že smlouvu přepíšete, nebo uzavřete novou...Jak to myslí ČEZ přesně, asi sdělí na bezplatné telefonní lince.

kopera*
hodnocení

Děkuji. Tohle jsem četla, ale právě mi není jasné jestli se přepisem smlouvy náhodou nepostupuje jako při převodu na nového majitele atd. Nikde jsem nennašla, jestli lze zachovat stávající podmínky..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]