Zdravím, Rád bych se Vás zeptal na radu, jestli investovat do DPS vyšší částku. Je mi 42let,momentálně vkládám do DPS od ČSOB dynamický 1000,-kč a zaměstnavatel mi přispívá také 1000,-kč. Doporučil byste mi v tomto případě zvednout částku z mé strany na 2000,-kč, abych celkově měsíčně dohromady posílal 3000,-kč a odepsal tak z daní každý rok 24 000,-kč? Peníze nebudu před dovršením důchodového věku potřebovat. Je pravda, že pokud zvolím v 60-ti letech postupné vybírání v délce 10let, nic se nedaní? Dává navýšení smysl, nebo je lepší investovat do ETF? Předem díky za radu, P. S.
Příspěvek zaměstnavatele se do toho nepočítá , ten si odečítá z daní sám.
studenour*
Dobře,díky za informaci.
V tom případě, doporučil byste mi i tak navýšit mnou placenou částku na 2000,- nebo 3000,-kč/měs. nebo se spoření touto formou opravdu zase tak nevyplatí?
Díky za info,
Petr
clovicekdoma
Nejsem investor ,
jsme na tom podobně s věkem. Taky posílám 1000 tak aby tam bylo max od státu + 2000 mám od zaměstnavatele. Zhodnocení těch fondů teď půjde asi do kytek uvidíme za 20 let. Při tý 1sícovce + 230 korun od státu je to zhodnocení zajímavý , čímkoliv navíc už si u tohohle produktu nejsem tak jistej.
petrm
Připomíná mi to historii stavebního spoření. Nějakou dobu to bylo výhodné, úroky + příspěvek státu, pak Kalousek omezil státní příspěvek, pak spořitelnám se zdál úrok moc vysoký (4.5%), ale protože ho měli ve smlouvách, tak vypověděli smlouvy a bylo vymalováno.
Dlouhodobé spoření v hotovosti je v našich krajích nevýhodné bez ohledu na formu. Stačí se podívat na vývoj inflace několik desetiletí zpátky. Žádný fond nebo spoření hodnotu peněz nezachová. To musí člověk samostatně. Smysluplná je jen ůčast na základním důchodovém pojištění.
Čím větší částku budete investovat, o tím větší hodnotu přijdete. Smysl má dávat tam 50 Kč + 1 000,-Kč zaměstnavatel. A peníze zužitkovat jinak. O kolik jste už přišel kvůli inflaci?
kolemjdouci
50 Kč nelze, minimální výše příspěvku účastníka je 100 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.