Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc vs. dovolená?

Od: m123® odpovědí: 6 změna:

Prosím zda někdo zná nějaký paragraf kterým bych mohla argumentovat.

Od minulé středy do tohoto úterý jsem měla neschopenku. Již před 3 měsíci jsem měla na tento týden domluvenou dovolenou, která byla v systému směn i zapsána. Dnes jsem se dozvěděla, že mi proplatí jen 3 dny z minulého týdne / st-pá kdy jsem měla plánované směny / , dovolenou za po a út mi smazali, ale neschopenku nezadali s tím, že si tyto dny musím napracovat, protože jsem neměla pracovní směnu. Jsem u firmy skoro 10 let a nikdy dřív to tak nebylo, ale máme nový plánovač směn a prý to tak teď je. Přijde mi to poněkud zvláštní, protože když nad tím tak přemýšlím, tak co kdybych měla mít třeba 14 dní dovolenou a do toho onemocněla, tak po mne budou chtít, abych si těch 14 dnů napracovala?

Asi špatně hledám, ale v zákoníku jsem to zatím nenašla. Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud vznikne PN v době čerpání dovolené na zotavenou, dovolená se podle § 219 odst. 1 ZP zaměstnanci nemocí přerušuje, a to dnem, v němž PN začala, bez ohledu na to, v kolik hodin navštívil lékaře a zda již v té době uplynula jeho původně plánovaná směna. Poskytování náhrady mzdy bude náležet podle zaměstnanci rozepsaných směn na období dovolené.

§ 219

(1) Nastoupí-li zaměstnanec během dovolené vojenské cvičení nebo službu v operačním nasazení v ozbrojených silách, byl-li uznán dočasně práce neschopným, poskytuje-li dlouhodobou péči, ošetřuje-li nebo pečuje-li o fyzickou osobu v případech uvedených v § 39 zákona o nemocenském pojištění, dovolená se mu přerušuje; k přerušení dovolené v době poskytování dlouhodobé péče, ošetřování fyzické osoby nebo péče o dítě v případech uvedených v § 39 zákona o nemocenském pojištění, vojenského cvičení nebo služby v operačním nasazení nedojde, požádá-li zaměstnanec o pokračování v čerpání dovolené během těchto překážek v práci. Dovolená zaměstnankyně se přerušuje také nástupem mateřské a rodičovské dovolené a zaměstnance také nástupem rodičovské dovolené.

hodnocení

lee*
hodnocení

0x
Náhradu mzdy v domě nemoci dostáváte od zaměstnavatele (tedy v prvních 14 dnech nemoci) skutečně jen za naplánované směny. Tedy pokud byste měla směnu v pondělí, středu a pátek a budete od pondělí do pátku nemocná, bude vám zaměstnavatel platit za 3 dny, ne 5.
Ale pokud jste na pondělí a úterý měla dovolenou, tak jste tam logicky měla směnu. Přece vám nedají dovolenou na den volna
hodnocení

Toto vím, potřebuji paragraf kde se píše o tom, že místo dovolené se zapíše neschopenka / náhrada mzdy / a ne, že si musím hodiny za nemoc nadpracovat.

lee*
No vy hlavně potřebujete prokázat, že jste tam měla napsanou tu dovolenou. Máte to někde? Pokud děláte na směny, měl by vám zaměstnavatel dát vždy předem rozpis směn - máte ho? Nebo máte podepsanou dovolenku na to období?
hodnocení

Toto naštěstí mám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]