Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, přicházím vás poprosit o radu ohledně své maminky. Mamince je 70 let a poslední dobou si všímáme, že nedokáže najít slovo, aby se vyjádřila. No tak jsem ji zařídila pro jistotu návštěvu u psychiatra a mamince řekla že můj doktor potřebuje rodinnou anamnézu a musí s maminkou mluvit. No maminka se cukala, když viděla ceduli psychiatr, ale ví, že to je pro její dobro. K tomu diagnóza po vyšetření byla jasná: počáteční fáze Alzheimerovy choroby. Maminka teď se mnou nemluví a je na mě agresivní, přtom jsem jí jen chtěla pomoct, k tomu teď, aby člověk měl strach, aby taky tu chorobu nepodědil a děti! Taky jsem se chtěla zeptat, jestli je možné mamince vzít půlku memixy (maminka neví, že má Alzheimera) a brát ji preventivně, abych to náhodou nedostala. Za deset let mi bude šedesát, tak to už budu k psychiatrovi chodit pravidelně, ale taky se chci trochu chránit.
Alzheimerovy choroby se nezbavíte ani ji nemusíte dostat a mít.Moje manželka je ve třetím stupni a jsem její opatrovník.Každý druhý měsíc na kontrolu a pokec k psychiatrovi,každý den léky,starám se doma sám 24/7.Manželku jsem nechal omezit na svépravnosti a tak vyřizuji všechno taky sám.To že je agresivní si musíte zvyknout a snažit se to přecházet.Na to moje žena bere taky prášky a pomáhá to i když i tak občas vybuchne.Je to už jen běh na dlouhou trať.Ze začátku co jsem si vzal manželku domů z ústavu tak tady byla MP skoro každý den než se naučili že je paní dement třetího stupně a někdy se na ní musí vyloženě křičet a sousedi si mysleli že ji trápím.Už sem MP nejezdí.
Vaše maminka má teprve počáteční takže asi první stupeň.To je nic proti tomu tomu co vás čeká v budoucnu.Zlepšovat se to už nebude.Jen dvou-tří měsíční návštevy u psychiatra a aspoň se snažit udržovat nynější stav práškama dokud to jde.Bude to horší.Jak jednou prdne ta cévka v mozku tak není cesty zpět.Přeji hodně stěstí a držte se.Jedním uchem sem a druhým ven jinak se z toho zblázníte taky.
A kdyby někoho napadla blbá otázka proč jsem si vzal manželku z ůstavu domů,tak ...v dobrém i zlém...ve zdraví i nemoci...To se slibuje při svatbě a já se tím řídím.Nenechám ji ležet někde na pokoji mezi dalšíma chrchlajícími lidmi.Jsem moc rád že už je zbouraný ,,koncentrák,, na Červeném kopci v Brně.Ve Valticích to ještě šlo,ale nejlepší byla Černá Hora kousek od Brna.Tam jsem byl každý den mimo so+ne.Výborná dopravní dostupnost,vycházky,ČHáčko na náměstí,mňamka...
Děkuji za podporu.Někdy je to v pohodě a jindy fakt porod.Ale dal jsem se na boj tak se nevzdám.
...brát ji preventivně, abych to náhodou nedostala...alzheimer není infekce, takže to nedostamete //a žádné léky neukrádejte//, ale může to být dědičné. Pane mnd, vás si lze jenom vážit, je to v podstatě hrdinství. Mamince je doma určitě líp než někde v ústavu. Mám v okolí /ne v rodině/ 2 podobné případy a vím, co to obnáší. Všem o nichž tady je řeč držím moc palce, ať se vám daří!
romikule: a buďte v klidu.Alzheimer se nedědí.Buď budete na stáří blbá nebo se vám to ,,prdnutí,, cévky v mozku vyhne.A je jedno kolik je vám je let.I když teda sedmdesát není stáří.Moje žena nemocná to měla před sedmdesátkou.Prdnout to múže i ve čtyřiceti.Ta moje ani neví co je za den natož měsíc,ale narozeniny si pamatuje.Neví kde bydlí atd..Ale jestli máte strach,tak si už teď zjišťujte zajištění buď od rodiny nebo v DD se stálou pečovatelskou péčí.Čekací doby jsou dlouhé a převážet se co tři měsíce do jiné LDN taky není moc dobré.Ale pokud se to stane,tak vám osobně jako člověku to bude stejně jedno a pojedete podle toho na co si mozek vůbec dokáže vzpomenout.Realita.Ale manželce řeknu obleč se jedeme k psychiatrovi a ona neodporuje a udělá to.Pamatuje si,že je závislá.Ale u psychiatra neví kde je - on chodí v civilu a to je dobré bez bílého pláště.
raketa: Myslet si maminka může co chce.Pokud jí to trochu myslí,tak z ní nikdo blba neudělá.Ono udělat osobu nesvéprávnou jak píšete neexistuje.Je omezení na svéprávnosti a o tom rozhoduje soud na základě lékařských zpráv od obvodního přes praktického ,psychiatra,sociálku doma atd...komise,zkoumání a prohlídka domácího prostředí jestli je případný opatrovatel schopný to zvládnout,finance na zajištění i když opatrovaný dostává jistou částku,ale ta je určená pouze na její potřebu a je jen její a je toho ještě víc a ten teprve rozhodne na které úkony jestli je ten člověk na které úkony nesvéprávný a nesmí v nich rozhodovat ani nic podepisovat bez opatrovníka.Ono je to složitéjší a co všechno se musí zařídit a vyběhat by pět stránek tady nestačilo, ale zvládl jsem to a moje žena je spokojená doma.A protože jsem přítomen u každého sezení u psychiatra ( i když sedím až za manželkou ) tak psycho dá otázku,manželka odpoví,on se podívá na mne,já kývnu ano nebo ne nebo se zeptá na doplnění.Malování nebo jakoby podávání spadlého papíru nedělám.Ani odečítání 100 mínus 7 mínus 7 mínus 7 atd.A ono je toho víc.Jen jsem chtěl poukázat na to,že dostat někoho do omezení svéprávnosti není zas tak jednoduché jak si někdo myslí.
mojí manželce je 74 a jsem s ní doma cca pět let.Takže jí to prdlo někdy v 69-ti
Podívejte, vaše maminka si může myslet, že ji chcete udělat nesvéprávnou... co já vím...zkuste se vžít do její mysli.. Může mít obavy..z nejistoty co chcete udělat... bojí se...a je naštvaná...
Chtěl bych touto cestou poděkovat VZP za uhrazení chodítka na doma,plen,podložek,invalidního duralového vozíku na ven + příslušenství a zdarma servisu na pět let.(to už skončilo ale lanka brzd už si umím dát nové sám a vozím náhradní sebou ).Zároveň děkuji všem zde za podporu.Omluvte že jsem někdy nevrlej.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.