Nejste přihlášen/a.
Dobry den
Je mi 19let, jsem vyuceny automechanik a citim ze nechci byt podrizeny, nechci byt ten co cele mesice dre jako kun za minimalni mzdu mesicne. Kamaradi co se vyucili tak taky delaji za takovehle smesne penize //reknete si a co by chteli za 1rok chozeni do prace, ale i kamaradi co delaji automechanika 5tym rokem nedostanou vic jak 12tisic! - s mladyma lidma se jen vy..bava s prominutim//, z tech penez se neda nic usetrit a ja nechci byt ten co v zivote bude zit z vyplaty do vyplaty, ale bohati nejsme a bohate zname take nemam, tak vazne premejslim o nejakem napadu na podnikani...je toho plnej net ja vim, ale rad bych se poradil a dozvedel se nazory od vas, od lidi co semnou budou konkretne polemizovat apod.
Penize do zacatku mam//cca 150tisic// napadlo me otevrit si autoservis a najat ty sve kamarady, jednoho zkuseneho hlavniho automechanika, popripadne ucetni, protoze se v tom nevyznam a zacit. Vybaveni a prostory stoji hodne penez toho jsem si vedom, ale kdyz to nejak zvladnu, tak verim ze odbyt budu mit zajisteny, vydelavam si v praci smesnych 8 kdyz se zadari tak 9tisic a bokem si vydelam opravovanim aut 6tisic. Kontakty a lidi na moje sluzby bych mel a ty kamaradi jsou to same tak toho chci vyuzit.
Predstava je, ja majitelem //pripadne otec z duvodu ze jsem mlady// , sehnat!zkuseneho! automechanika, potom bych byl dalsi mechanik ja//v pripade majitele otce by byl druhy mechanik kamarad// a jedna ucetni. Pri investicich by mohl jeste delat spolumajitele kamarad, ktery ma take nejake penize do zacatku. Kamarad dela autolakyrnika, takze by to take nebylo k zahozeni.
Inspiroval me muj zamestnavatel, ktery se zivil jako automechanik a majitel prostorů mu nabidl jestli to nechce do pronajmu a ted je vysmaty. Ja bych mel podobnou predstavu, ale kde ja bych vzal slusny pronajem prostoru? abych usetril na vydajich za zvedaky, naradi apod.
Reknete si, ze jsem naivni, ale verim ze na to mam, jen bych potreboval o tom promluvit a dozvedt se nazory, pripadne nejake rady. Pohybuju se v oblasti autoservisu, ale treba se da ta predstava pozmenit na neco jineho.
Dekuji za vase nazory, rady, zkusenosti...Daniel
Danieli, všichni tu mají velkou pravdu. Ti, co Ti fandí i ti, co Tě zrazují. Já bych se opakovala, ale dvě věci chci říct. Jasná volba je s.r.o. Jinak přijdeš o střechu nad hlavou a do důchodu budeš mít exekuce na plat. Kdyby něco.
Ale jedno vím určitě. Pokud budeš hledat negativa, najdeš jich fůru, legrace to není, ale na druhou stranu. Teď zaváháš, pak se zase něco najde, proč to odložíš. Založení rodiny, hypotéka, cokoli. To co máš, investuješ do bytu, do rodiny a na začátek podnikání to už nedáš, už budeš mít zodpovědnost i za jiné lidi, nejen za sebe. Za ty peníze, co teď máš, si nekoupíš nikdy nic, aniž by ses zadlužil. Takže o co vlastně jde? Ano, můžeš se rozjet a můžeš si dát šeredně na ústa. Ale co. Jsi mladý, poučíš se a k nádeničině se můžeš vrátit. Tu odvahu, co máš teď, za pár let mít nemusíš. Já bych do toho šla.
Tahle odpoved se mi vazne libi, dekuju. Vim, ze si muzu dat poradne na usta, ale nic strasneho se nestane kdyz to klapat nebude, pozdeji uz to muze z tech duvodu tezke. Jen bych prosil vice rozepsani o tom pro s.r.o. podle Vas, porad si rikam ze pokud bych byl OSVC a mel verohodnou /z rodiny napr/ ucetni, tak bych nemusel mit strach nebo ano? Vse by bylo jednodusi, kdybych sehnal cloveka, ktery se vyzna a umi chodit v tom ucetnictvi/uradovani/pojisteni atd a rozjel by to semnou, skoda ze pritelkyne neni ucetni
No s.r.o. je o tom, že ručíš firmou. Takže když krachneš a budeš mít dluhy, půjde firma do konkurzu, konkurzní správce sebere a prodá všechno co je ve firmě a ostatní věřitelé, na které peníze z prodeje nezbudou, mají smůlu. Jako fyzická osoba ručíš vlastní hlavou, takže ti seberou byt, auto a budeš to splácet ty osobně dokud to neumoříš. To je řečeno hodně moc v kostce. Je v naší republice právě toho zneužíváno a vím o čem mluvím, že si někdo založí s.r.o., nabere si dluhy a když ho věřitelé dají do konkurzu, tak se vlastně nic neděje, protože ten někdo si rychle majetek zkrachovalé firmy převede, jakoby prodá ještě před krachem a založí si firmu novou. No a na toho člověka nikdo nemůže. Dluží firmám, zaměstnancům, úřadům, má pár firem a o nic té osobě nejde.
Ale ty chceš jak vidno podnikat poctivě, s tou účetní... Krást se dá v účetnictví ve firmě, kde je ve všem "bordel", jinak asi ne, protože i když se v tom nevyznáš, tak přeci uvidíš, kdo ti poslal fakturu a komu si zaplatil. Musíš si to kontrolovat i po účetní, to je celé. Neříkám kontrolovat všechno, ale fakturu která ti přijde, a to co jsi zaplatil. Fiktivní fakturu zjistíš, však budeš vědět, jestli jsi koupil 20 litrů oleje jednou, nebo třikrát.
Jenze jak to vsechno zkombinovat se 150tisici? Zalozeni s.r.o. 200tisic, potom sice budou delat pro me, ale hlavniho mechanika kterej bude ten hlavni pilir servisu, ten asi nepujde jen tak makat jako OSVC, kdyz nebudu zamestnavatel jako takovej.
Myslel jsem ze uz to trochu chapu, ale zacinam se tom ztracet.
Mel jsem za to ze: za rok skonci stavebni sporeni kde mam cca 150tisic, ty penize vemu a sezenu dilnu, vybaveni atd, az uvidim ze tak muzu fungovat, tak si udelam zivnost a budu se tim zivit. rad bych to ale udelal tak, jako to ma muj zamestnavatel, kterej byl zamestnanec, pak majitel mu to cele nabidl do pronajmu, ten ted plati pronajem a je majitelem a jezdi pro nahradni dily a zamestnava sekretarku a dva mechaniky. Chci se dostat do toho postaveni jako je ten muj zamestnavatel, kteremu vse jakoby padlo do klina si myslim.
Nevim si predstavit co delat az dam vypoved a budu "volnej" tak co pak? Jak zacit? Urcite potrebuju tu zivnost a zaridit ty prostory + vybavu atd, ale s tim s.r.o. kdy zalozit atd se ztracim. Vim ze to lehke nebude, ale predstavu jsem mel, ze budu majitel a budu zamestnavat 1/2 lidi, ze zacatku asi jednoho, protoze bych mohl i delat v dilne /pomahat/.
Zacinam se v tom ztracet, na jeden den az mnoho informaci, ale dokazu se s tim poprat, jen potrebuju trochu objasnit jak se veci maji a najit si v tom system a "plan" ktereho se drzet.
Jinak bych chtel zduraznit, ze jsem si vedom toho, ze to nebude jednoduche a ze kazdou Vasi radu vstrebavam. Mam sice jen cca 150tisic Kc na zacatek, ale myslim si, ze jsem schopen sehnat vybavenou dilnu za tyhle penize a odstartovat aspon tak, aby to nejak fungovalo a od toho se odvijet a shanet kvalitnejsi vybaveni az/jestli to pujde a budou penize. Dal chci zduraznit, ze na to nebudu sam a ze mam "kontakty" na lidi co se v tomhle odvetvi pohybuji, v zacatcich mi pomuzou PRATELE, ktery budou schovyvavi (nejaky cas uz o tom debatujem) a vi ze to nebude jednoduche, ale vime ze kdyz se v tom najde system, tak se muzeme mit dobre, samozrejme nemusime, ale jak to zjistit? jen tak ze to zkusime. Je tam hodne ale, ale myslim si ze ja se svojim primocarym myslenim to zvladnu/prinejmensim to zkusit.
Tak, byl jsem s klukama na pive a jeste me napadlo, co jit jeste studovat /dalkove/ a byt zapsan jako student? Pri podnikani bych pak mel urcit vyhody nebo si to pletu? Ted uz to nechci hledat, ale kamarad se o tom zminil, tak jsem si rekl, ze to nemusi bejt spatny mit nejake vyhody kdyz budu veden jako student a podnikani bude jako vedlejsi cinost.
Danieli, vystudovat podnikatelskou školu je dobrý nápad. To můžeš i dálkově a ve škole se na 100% dozvíš hodně věcí. Možná Ti i profesoři poradí s účetnictvím. Kolegové /spolužáci/ budou také podnikat a předáte si zkušenosti. Ale také radím založit s.r.o. = právnická osoba, ze zákona stačí na založení jedna osoba + /myslím, Ty a Tvůj otec/ a základní jmění v hodnotě 200.000,- Kč. /část peněz + část majetku/ Povedeš podvojné účetnictví /povinnost ze zákona/. Zatím bych nikoho nezaměstnávala, ať si kamarádi podnikají /pracují u Tebe/ na tkzv. "Živ. list", jako OSVČ /nebudou mít jiné povinnosti než práci a vedení tkzv. jed. účetnictví, což jsou příjmy a výdaja = tkzv. Cash Flow/ a mohou Ti fakturovat práci, a Ty si podnikej, jako s.r.o., alespoň pro začátek.
založení s.r.o, postup: e-sro.cz/...
PT /stařenka/
mno, odvážný nápad. Doporučil bych zkusit se nejdřív na 2-3 roky upíchnout v nějakém autorizáku, pochytit trochu zkušeností, projít nějaká ta školení u automobilek, okoukat "grify" zkušenějších mechaniků atp.
Pak se porozhlédněte po tom, jaké typy autoservisů okolo sebe máte a otevřete si odlišný. Věnuje se každý okolo Vás koncernovým autům VW? Fajn, koukněte do ulic, podívejte se jaká starší auta jiných značek okolo Vás jezdí. Alfa? BMW? MB? Volvo či Saab? Specializujte se, choďte na fanouškovské weby, pochytíte další zkušenosti, získáte kontakty, zákazníky atp. Samozřejmě pokud k Vám přijede někdo z "cizí stáje" kvůli výměně oleje, tak ho neodmítnete ...
Nebo to vemte z jiného konce. Jsou okolo Vás pouze "měničské dílny"? Věnujte se klempířině, lakýrnictví, opravě automatů atp.
K vybavení autodílny ... pokud se věnujete ve svém volném čase opravě aut svých kamarádů, zaregistrujte se u dealerů ND. Při určitém obratu dávají "dárky" v podobě vybavení dílny (zvedáky, kompresor atp.). Do začátku Vám sebemenší vybavení pomůže.
K prostorám ... to musíte vědět Vy, jaké prostory jsou ve vaší lokalitě dostupné a kolik protoru budete potřebovat. Jestli Vám stačí větší garáž, vesnickou stodolu, nebo jestli potřebujete halu.
Každopádně hodně štěstí
ještě mě napadá ... zkuste se poptat i na úřadu práce, slyšel jsem, že dávají dotace pro začínající podnikatele.
Na co čekáte, pusťte se do toho. Kamarád kamaráda má u nás ve městě servis a vozí i auta ze zahraniči-stylem že si zákazník vybere co chce třeba na netu a on jede s ním vůz koupit. Prostory má vlastní ale měl velké problémy ze sousedy a s hygienou a tak část má rozestavěnou novou halu ale nesmí pokračovat ve stavbě.
Zatim me vase odpovedi opravdu moc tesi. Chci prave vyuzit toho ze mam kamaradi co si ztezuji stejne jako ja. Chci byt majitel, ktery bude pracovat a pomahat v dilne, k tomu kamarada co chce delat lakyrnika//na to se ale musi byt zase prostor navic// pak hlavniho mechanika kterej zvladne "slozitejsi prace" , jsme sice mladi, ale autama se bavime a vydelavame si bokem prave tim vymenovanim ktere delaji vsude, ale uplne za jine ceny nez kdyz prijede k nekomu z nas. Kamaradu mame spolecne hodne, ale pratele jsme jen my a proto myslim ze by to mohlo fungovat, jen nemam zkusenosti s ucetnictvim, takze vydaj opet navic. O to jestli dokazeme spravit tohle a tohle strach nemam, mozna to jsou silne reci, ale myslim ze jsme dobri ale pro duveru zakazniku by tam mel byt ostrileny zkuseny automechanik, kterej nas podrzi kdyz bude potreba delat neco opravdu sloziteho//ruzne nastavovani atd// jeden kamarad vozil auta z Nemecka, prestal s tim, protoze se to uz tolik nevyplaci jako driv, ale dekuju za tenhle napad, kseftoval jsem chvilku i s pouzityma kolama a pneu a kdyz na to bude ca a bude to ve vetsim tak si myslim ze to nebude k zahozeni. Jede starsi zvedak mam, kompresor taky, naradi take nejake, ale rad bych sehnal pronajem uz hotovych vybavenych prostoru jako muj zamestnavatel, ale on mel stesti a ja takove mit nebudu, bohuzel...chtel bych pozdeji az to bude nejak fungovat se venovat a byt pouze majitel a ne delat s nima v dilne, mit k tomu kamarodovu vysnenou lakyrnu a mozna by se tam dal dodelat i to vozeni aut, ale o tom jsem tolik nepremyslel jeste, dekuji za napad. Mam strach z tech zacatku, protoze banky se bojim, ale nejakej vstupni kapital mam a chci toho vyuzit a ne ho davat na bydleni//prvne mysleno// nechci delat za par slupek naporad...
s tím, že byste v pozdější době fungoval pouze jako majitel a nebyl s nima v dílně ... na to honem rychle zapoměňte. Ačkoliv vaši kolegové budou kamarádi, tak se Vám může stát, že začnou remcat, že na Vás vydělávají a vy nehnete ani malíčkem. Přinejlepším Vám utečou jinam, přinejhorším Vás začnou okrádat. Pak je tu také efekt kvality. Pokud na ně budete dohlížet, nedovolí si třeba nějaké prasečinky, která by Vás stáli několik zákazníků (znáte to, odjede jeden nespokojený, ten to řekne dalšímu, ten dalšímu ... )
Moje napln by byla jezdit pro dily atd, nevalel bych si zadek jen se spis bojim ze narazim na nejakou zlou ucetni ktera me bude okradat, protoze ja se v tom vubec nevyznam a budu si muset nejakou poridit abych takhle mohl fungovat. Bojim se prave tech zacatku, ale verim ze s tema pratelama to zvladnem, protoze budeme mit vzajemne pochopeni, ze zacatkly nejsou lehke a hlavne porad lepsi delat za 8 pro pritele nez delat za 8 pro zamestnavatele kde se jenom mlady stresujou, protoze maji strach o vyhazov. Jasne, řád musi byt, ale o si myslim ze na to si pozor dam, kamarad nekamar, v praci musi disciplina byt, ale myslim ze ty zacatky s nima budou jednodusi nez s nejakym koho si najdu a nebudu ho vubec znat.
Dani, dobrá a spolehlivá a zodpovědná účetní je základ, je důležitější náš Váš podnikatelský plán. Daňové přiznání si vždy budete podepisovat sám, a jako OSVČ budete ručit celým svým majetkem. Výhodnější je založit s.r.o. Jenže, zde je to jenže, musíte podnikat podle zákona, věst účetnictví podle zákona a mít účetní knihy podle zákona atd. Špatná účetní Vás může dostat třeba do kriminálu /tím, že vede špatně účetnictví/ To Vás nechci strašit. Obzvlášť, když bude o Vás vědět, že jste naprostý laik v účetnictví, a vy ji nebudete moci kontrolovat. Uvidíte, co Vám napíší další. Ale než začnete podnikat, měl byste o tom něco vědět. PT /stařenka/
Dekuji, takovehle odpovedi potrebuju slyset. Pritelkyn otec dela ucetnictvi, jenze toho k sobe nejspis nenaverbuju, protoze bere plat, ktery bych mu v zadem pripade nemohl zajistit. Mohl by mi spis ohlidat nektere kroky ktere by ucetni delala. Nevim co si predstavit pod pojmen s.r.o /vim spolecnost rucenim omezenim/ ale co to pro me znamena znamena netusim, prave tohle jsou kroky bez kterych nedam ani ranu, protoze nevim co kde zaridit abych mohl fungovat tak jak chci, proto se bojim zacatku, obzvlast kdyz je mi tolik, kolik mi je, to semnou ucetni pekne muze vybehnout, ale verim ze najdu nejakou treba i znamou a podobne, vse jen zatim tak planuju a chci se o to s nekym podelit, bez "navodu" jak na to a na co si dat pozor, co vse je nutno zaridit apodobne se do toho nepustim aniz bych o tom neco vedel. Nevidim do toho az takhle do hloubky, ale kdyz mam napad a moznost takhle zacit, tak bych to rad uskutecnil, ale v tech vecech uradovych, zakonitych a podobne jsem uplne mimo a potrebuju se stim nejak poprat.
Danieli s.r.o. znamená, že musíte mít základní jmění, ve výši 200 000,- Kč a ručíte pouze do této výše této částky. Je dobře, že je v rodině účetní, určitě by účetnictví ohlídal a kontroloval. Určitě se zde ještě ozvou daňoví poradci, kteří Vám napíší víc. Jinak všechny rady ostatních jsou cenné. PT /stařenka/
Já sice podnikám v jiném oboru, než Ty, ale moje rada je: počkej. Jsi po vyučení, nejsi nic. nemáš nic, zkušenosti žádné, dílnu, nářadí...nic. Počkej 3-5 roků. Vyspěješ, získáš zkušenosti, nejenom z praxe, ale i životní. Nic neztratíš, neboj se žádné práce, každá Tě nějak obohatí. Máš dobrý základ, víš co chceš. Reálný život se neodehrává na internetu. V současné chvíli Ti radím, sbírej zkušenosti, kraď očima.
Uz to tu psal nekdo vyse, za 3-5 let muze prijit rodina a ja nevim co jeste a budu uz mit co ztratit, ted dokud jsem mladej a zatim mam to malo penez, tak s tim chci nejak nalozit, kdyz se to nezdari, nevadi, ale nic neztratim. Pokud jste podnikatel, tak by jste mi mohl pomoc jak zacit/prave to pocatecni papirovani, jestli mate s.r.o., proc tohle, takhle atd/ byl bych Vam za to moc vdecny, protoze se do toho opravdu chci pustit, chci to zvladnout.
Inu, jak myslíš. Já nemám sro, jsem fyzická osoba, nejsem plátce DPH, pro mojí práci mi to tak stačí a vyhovuje. Takže začni nejdříve živnolistem. Bez něho, nějakou partyzánštinu v garáži ani nezkoušej. Těch závistivců je tolik, že než se naděješ, tak máš na krku neoprávněné podnikání a tím i špatný počinek do dalšího. Zajdi si na živnostenský úřad a tam pober vše, co Ti k Tvému úmyslu nadiktují. Je to to nejmenší, co pro svůj záměr můžeš udělat.
Vse bych to chtel odstartovat az pristi rok, protoze za rok mi skonci stavebni sporeni a pak budu mit penize k vyuziti a do te doby si jeste nejake vydelam. O tom zivnostenskem listu vim, presneji potrebuju remeslnou zivnost ano? Co potom? Vim, ze se vsechno dozvim tam, ale rad bych se trochu informoval tady na poradne, proto sem pisu a chci se o tom bavit a resit/ucit se/vstrebavat to atd, jsem rozhodnutej ze to zkusit chci, ted jen potrebuju vedet krok po kroku vedet co potrebuju/co delat a postupne s Vas vsech pomoci do toho trochu videt. Pravni osoba, fyzicka osoba, s.r.o. nevim, mam v tom ted gulas, ale nechci se na to vykaslat a rad bych to tady probiral, timhle se ucim, nechapu to, ale jsem pripravenej se o tom dozvedet co nejvice, mam na to rok
Takze, je to opravdu paradni odkaz, mockrat za nej dekuji, jsem rozhodnutej ze od noveho roku do toho jdu, ale presto mam par otazek ze kterema bych byl rad kdyby jste mi pomohli, budu moc vdecny, protoze se do toho chci opravdu pustit.
Z clanku jsem vytahl nejake veci + par mojich dotazu co mi nejsou uplne jasny a doufam ze mi pomuzete, poradite, napisete nazor a vysvetlit mi to na mem prikladu abych to lepe chapal co to znamena v praxi...
1)Budu podnikat jako fyzicka osoba a nebudu platce DPH a chci to "rozjet" se 2dalsima lidma a nebudu zakladat zadnou firmu, vsichni budeme OSVC a budou delat pro me, jen nevim co to obnasi. Myslim forma smlouvy a podobne, protoze jsem to bobral tak, ze pro me nebudou platit stejna pravidla jako pro zamestnavatele, nebo? V tomhle mam docela bordel kdyz budem vsichni OSVC.
2)Danova evidence: Nejlepsi bude kdyz si najmu externi ucetni, bude o dost starosti min, myslim ze zezacatku bych to zvladl sam, ale netroufam si na to, protoze nepovedu evidenci jen za sebe, ale i za 2lidi co budou semnou (viz nahore). A k tomu me vede otazka, jestli se da nejak vyhnout odpovednosti kdyz to ucetni nejakym zpusobem zkoni. Napriklad kryt se nejakou smlouvou?
3)V mem pripade mi unikaji pausalni vydaje, jake? Zalohy? "Na konci roku sečtete příjmy a uplatníte procento dané zákonem. Dnes je to kolem 50%, podle oboru a jak se páni poslanci vyspí." Co to pro me znamena? Pouziju to?
"Ale mnohé služby mají náklady v řádu jednotek procent a na nákladovém paušálu dobře vydělávají. Nebo pokud se vám povede oddělit svou práci od přeprodeje, pravděpodobně je toto dobrá cesta i pro vás. To se může povést, například pokud si zákazník bude materiál kupovat sám a vy mu budete fakturovat jen svou práci." Mozna by se to dalo zaridit, ale nemit sklad by mohla byt komplikace a zdrzovani, ale jezdit bych mohl.
Kazdopadne to chci pouzit, protoze to zjednodusuje evidenci a nemusim resit vydaje, ale pouze prijmy.
.
Moje predstava je nasledujici: K dispozici mam/e zvedak, zouvacku, vyvazovacku, naradi, odtahove auto, kompresor, autogen, COcko + nejake drobnosti, ale vse se dokoupi...chceme sehnat geometrii, potom plnic klimosky, protoze to jsou zakazky ktere se daji udelat na pockani. Prostory jsem ted videl za 7000najem a byl tam byvali autoservis, ale to mi asi utece, takze budu hledat dale co se najde. Veci jako pocitac, stoly, skrine atd vsechno mame, solvinu a podobne veci ani nepocitam, protoze to je samozrejmost. Az vse bude pripravene, tak chci pripravit letaky a ruzne reklamy a upozornit na nas a budem poskytovat opravy aut, STK, odtahy motorovych vozidel, prilezitostne vozit auta na pozadani, opravy na pockani atd atd a figle co mam naucene z prace na prilakani zakaznika a podobne. Vsechno pripravit a pak to spustit a fungovat.
Predstava by byla a myslim/verim si ze to pujde, co vy na to? Na tu birokracii bude nejlepsi si za cas vzdy najmout externi ucetni co myslite?
Dekuji za odpoved
Danieli:
1/ Všichni budou OSVČ a tudíž stejná zodpovědnost, stejné účetnictví. Pokud budou kamarádi pracovat na zakázce, kterou jim dohodíte, budou Vám oni fakturovat částku, kterou jim zaplatíte, ale klidně mohou fakturovat přímo zákazníkovi. Proč to komplikovat.
2/ Vy nepovedte žádnou daňovou evidenci za nikoho jiného než za sebe. Účetní může vést účetnictví vám všem jednotlivě, jako osobám OSVČ. Proti chybám účetní se nemůžete pojistit. proti svým chybám v účetnictví se může pojistit účetní, ale to nepomůže Vám.
3/ Paušální výdaje vypočítáte, když sečtete všechny příjmy za rok a uplatníte je v %. Nic jiného do toho nelze motat. A takovéto účetnictví, výdaje v % zvládnete sám.
Po roce uvidíte, zda je pro Vás výhodné dávat výdaje v% nebo dávat výdaje skutečné. - PT /stařenka/
To co ty nejvíc potřebuješ, je pracovitost, dělat od nevidím do nevidím, zapomen na nějaké spoluvlastnictví. Musí to mít jen jednoho majitele, raději si najmi dobrého automechanika, kterého ani moc neznáš, musí vědět, že tys tam šéf a tebe poslouchat, To kamarádi nedělají, a skoro vždy se to zvrtne k hádkám a závisti. Co se týče účetního, neměj strach, to si nikdo nedevolí, aby tě podváděl naopak, dáš mu papíry a může dělat jen 1 den v týdnu, zase je lepší někoho koho znáš, kdo má praxi a je poctivý. Peníze nikomu do ruky nedávej. Dobré by bylo, aby tě to naučil, abys doho viděl, popř. časem to dělal někdo z rodiny. Jde to i v dnešní době vyniknout, takoví hoši, kteří si věří, že budou úspěšní, jdou do toho se zapálením a nic jiného nepřipustí ti mají budoucnost. Vůbec nevadí, že jsi mladý, naopak, tihle ostřílení staří bardi, o těch je známo, že umí dost okrádat. Dej práci otci, ten tě nepodvede. Hlavně to chce člověka co se nebojí práce. Nejdřív si najmi nějakou dílnu, když to půjde dobře tak si koupíš vlastní. Když se to o tobě rozkřikne, že jsi dobrý, slušný na zákazníky, poctivý tak nebudeš mít o zákazníky nouzi. Dej se do toho, kdo se bojí nesmí do lesa!
Hodne lidi nademnou v tomhle ohrnuje nos, protoze jsem nezkuseny, mlady a rikaji si ze to vidim moc jednoduse. Jednoduse to rozhodne nevidim, ale verim ze kdyz nekdo chce, tak se da vse udelat a zaridit tak aby to fungovalo. O spolumajetnictvi jsem tusim nepsal, byl bych jim samozrejme ja, ale jen me napadla myslenka ze mlady nezkuseny tohle nezvladne/prave ty zacatky a to ucetnictvi/, tak to prenecham otci a pozdeji az to bude rozjete mi to prenecha. Rad bych to samozrejme delal cele sam a byl majitelem ja, jen rikam alternativy, protoze mam z toho jednoduse "respekt". Do te doby bych delal servisaka ja a jeden hlavni mechanik, kterej by byl ten motor te prace. K tomu ucetnictvi opravdu jen jeden den v tydnu? Pokud ano, tak to bych mohl domluvit/premluvit pritelkyni otce aby to udelal za urcity obnos a pritelkyne dlouholeta by mi delala sekretarku
Ja v ty kamarady verim, vim jak dopadaj podobne napady rozjete s kamarady, ale tohle uz bych si musel pozdeji zaridit peclive, stanovit si meze a urcita pravidla bez kterych se musi drzet jinak to fungovat nebude, kamaradovi bych veril vice nez nejakemu koho neznam a nevim jak dlouho chce u me pusobit a podobne, kluky auta bavi a chtej se tim zivit a mame spolu dobre vztahy /tuk tuk tuk/ tak jim ten pracovni prostor umoznim a budem spokojeny kolektiv...mozna to vidim jednoduse, ale musim si trochu udelat predstavu, za kterou chci jit
pracovat rozhodne chci, nebudu jen sedet a koukat, treba jezdit pro dily jako muj zamestnavatel a do toho prodavat ty pneu, proste to jsou zatim jen predstavy, uvidime jak to pujde.
A mockrat dekuju za odpovedi, cekal jsem reakce tipu "a co chces v 19ti letech? jses mladej tak makej a bud rad ze neco mas a neco si vydelas kdyz je takova doba, podnikani neni pro tebe, tahle mladez" atd atd, takze diky za Vase odpovedi, docela me to povzbuzuje rad bych aby se ozval nekdo kdo by mi rekl na co si dat pozor a co vse je potreba k tomu abych s tim vubec mohl zacit, mam na mysli urady a ruzne papirovani o kterem opravdu nic nevim, nevim co je potreba k papirovani, k otevreni si vubec takovehle servisu atd, byl bych za to moc rad.
danieli hlavně dobře čtěte co píše PT ať nepříjdete třeba o dům. Chuť máte, tak jen do toho, lehké to v dnešní době mít nebudete ale kdo se bojí, nesmí do lesa. Účetnictví nechte dělat toho co to umí a vy zas dělejte to co umíte vy sám. Přeju hodně štěstí a nenechte se odradit byrokracií co okolo toho bude a prvním neúspěchem.
Daniel, možná pro začátek si pročtěte tyto stránky a kupte si nějaké knihy o podnikání a účetnictví, ať máte trochu obrázek o podnikání. Hodně štěstí. PT /stařenka/
Zákon o účetnictví: mfcr.cz/... mfcr.cz/...
účtová osnova: finance.cz/... vaneksw.cz/... uctovani.net/...
PT/stařenka/ : dekuji za odkazy, ale opravdu je nutne abych zrovna tohle studoval? Pokud je to zaklad, tak beru na vedomi, ale proc se zatezovat timhle kdyz na to budu najimat cloveka co se v tim pohybuje? Urcite se na to podvam, jen me zajima jestli je to opravdu treba, abych se zatezoval timhle, protoze ucetnictvi mi do hlavy neleze, na to bych si musel sehnat dobreho/schopneho/verohodneho cloveka. Knihy mam v planu si nejake poridit, rad bych i na nejaky kurz /spise/ ale zrovna to ucetnictvi me odrazuje, to si rozhodne v zadnem pripade sam delat nebudu, jen si dam pozor koho najmu.
OSVC, kdyz rucim veskerym majetkem, ale sezenu verohodnou osobu/napriklad z rodiny/ tak se neni ceho bat ne?(v tom ucetnictvi)
- nechapu jeste poradne zdr. a soc. pojisteni, vim ze jako OSVC potrebuji i zivnost a rocne podavat danove priznani, ale to vse musi udelat sekretarka, kdyz jsem na tohle opravdu laik co nevi.
Vase vsechny rady beru na vedomi!
Danieli,lezeš do jámy lvové.Netušíš,co tě čeká.Nepředstavuj si,že budeš mít od začátku na rozdávání!Ta ekonomika je strašně důležitá,protože vidím,že si představuješ,že budeš panem ředitelem,a budeš vyplácet statisíce na platy,pojistky a materiál a pro tebe ten milionek také zbude?Bohužel,ze začátku budeš pracovat sám a těžce shánět někoho,kdo ti s nějakou prací pomůže.A budeš mít tak na dobré živobytí.Za dva,tři roky,když si vybuduješ pověst a jméno,si pomalu přibereš pomocníka a budeš nadávat,jaký je to trouba,že nic neumí a co udělá,to zkurví.Těžko se hledá pracovník do firmy,aby za něco stál!Mám s tím bohaté zkušenosti.
JABRAKA
Vase nazory uz jsem cetl v nekolika tematech o podnikani a vzdy jste byl negativni, kdyz mate bohate zkusenosti, tak se podelate o ne. Nepisu a ani si nemyslim ze budu vydelavat miliony vyplacet statisice apodbne, ale radsi budu takhle drit nez drit jak supak pro nekoho v tomto oboru/automechanik/ za minimalni mzdu! A pozdeji se dockam zvetseni platu na nejakej 13tisic, z te predstavy je mi blbe, muzu to aspon zkusit, kdyz to nevyjde, tak to lamat pres koleno nebudu. Nemam v planu se zadluzovat, takhle kdyz to reknu natvrdo tak nemam co ztratit. Nemyslim tento prispevek nijak spatne. Ta predstava delat na sebe a ne delat a doufat ze zamestnavatel neco prihodi me laka a prinejmensim to chci zkusit, dokud mam nejake ty vstupni finance. Zvlast v tehle dobe kdy prace proste neni, tak plat nezvednou a kdyz bych nahodou mel neco proti tak muzu jit a sezene si jineho troubu co tam za ty smesne bude makat. Kazdopadne dekuji za prispevek.
Danieli, Jabraka je odborník ve svém podnikání a už tu nějaký pátek radí a dobře. To, co napsal, myslel dobře, netřeba být na něj takový. Předpoklad podnikatele je, být také uctivý ke zkušeným. PT /stařenka/
Nepochybuju, precetl jsem par temat kde Jabraka prispival, vubec jsem muj prispevek nemyslel spatne /vsiml jsem si ze jsem misto "podelte o ne" napsal "podelate o ne"/ takze se omlouvam, vubec jsem nechtel nekoho napadat a podobne. Jeste jednou opakuju, ze vsechny vase rady beru na vedomi!
Možná se zdá, že Jabraka je negativní, ale mluví z něj velké životní zkušenosti a má pravdu. Ani jednou jste nenaznačil, jestli chcete fungovat jako fyzická nebo právnická osoba. Čeká vás stovky drobností, které budete muset řešit, zvláště pokud budete mít zaměstnance - mnohdy samotná práce bude muset jít stranou. Nejsem si jist, že na takové podnikání je 150 tis. Kč dostatečný kapitál. Na podnikání v oboru daňový poradce by to stačilo bohatě. Vy budete muset v prvních dnech zaplatit nájemné vč. kauce, nakoupit materiál, nářadí, diagnostické přístroje, ochranné pracovní pomůcky, počítač, tiskárnu, kancelářský papír, toaletní papír, ručníky, solvinu, vodné, stočné, elektrickou energii, plyn, účetní, sekretářku (to už je nadstandard), mzdy, odvody sociálního a zdravotního pojištění, povinné pojištění zaměstnanců, telefony, silniční daň, nemocenskou zaměstnanci, který druhý den po nástupu onemocněl a ještě pár drobností. V případě právnické osoby si ještě k tomu připočtěte nějakých 25 tis. Kč na založení společnosti.
Je dobře, že se chcete vymanit z pozice námezdní síly (chápu, že je to hodně ponižující postavení), ale vzhledem k tomu, že jste jakýmkoliv věděním o podnikání zcela nepoznamenán, tak by bylo dobré pár roků počkat, až trošku zmoudříte a získáte širší přehled o svém oboru a podnikání vůbec. Jinak vám držím palce.
Myslim ze fyzicka osoba bude lepsi, protoze nevim jak se to bude dale vyvijet. /a dalsi penize na vic pri pravnicke osobe/ To, ze budu muset sehnat tohle a tohle jsem si vedom, nektere veci uz i mam a nektere si dovolim rict ze muzu v pohode sehnat , jsme 3kluci co delaj auta a veci jako naradi, kompresor, starsi vyvazovacky/zvedaky muzeme sehnat a do zacatku to bude stacit a kdyz to pujde a budou penize tak muzu premyslet o zakoupeni kvalitnejsiho vybaveni a vybaveni jako je diagnostika atd. Mam obavy spis z toho uradovani, z toho zarozovani a shaneni prostoru /nebo uz komplet zarizene dilny/ z toho obavy nemam, znam plno znamejch co mi pomuzou v tomto odvetvi. Nechci cekat prave, protoze to malo penez co mam uz mit nemusim, do toho muze prijit rodina, byt a podobne jak se tu zminuje. Pro me velke negativum to uradovani a papiry okolo + ucetnictvi. Vse ostatni /lidi, dilna, vybaveni/ si myslim ze jsem schopnej zajistit.
Bingo, myslím že s tímto kapitálem a tím co chce dělat bude brzy v dluzích.
Ihned budeš platit sociální a zdravotní, nájem, stroje jak bylo řečeno, pokud bude zaměstnanec, co mu dáš a zase odvody za něj? Sedni a vypiš si co chceš dělat - byznisplán, co tě to bude stát a to ještě ani korunu nevyděláš.
Co tak začít s málem, po práci, ještě to vydržet, hlavně kvalitně. Podívat se na nějaké zákony ...sbírat zkušenosti. Najít něco, co se až tak moc nedělá, specializace.
Účetní na smlouvu, proč jako zaměstnankyně? Peníze mít v ruce nebude.
Začínat je čím dál horší, trh je v podstatě obsazen. Nicméně - odvážným ...
Danieli, není nutné si to nastudovat, tak, že by z Vás byl účetní, ale každá vědomost je užitečná. Kupte si nějakou knihu, kterou si přečtete s tužkou v ruce a budete si podtrhávat podstatné věci. Na Finanční úřad budete dávat daňové přiznání se svým podpisem a tím si za to daň. př. i za účetnictví ručité sám. Když Vás pozvou na kontrolu na FÚ, budete vysvětlovat např. proč jste toto účoval tak a tak, a nebo budete odpovídat na jiné otázky, tak abyste byl trochu v obraze a věděl o čem je řeč. Pokud je to tak aktuální s Vašim podnikáním, tak co se týká "Živ. listu", Vám vše řeknou na Živ. odboru. Vaše "živnost" je na ohlášení /pokud splníte zákonem dané podmínky/ a tudíž platí ode dne ohlášení, i kdybyste neměl "živnosťák" v ruce, tak do 8 dnů se přihlásíte na soc. a zdr. pojištění, ale to Vám doufám poradí na Živ. odboru. Najděte si zde v archivu rady k podnikání. Již se zde takový podobný případ řešil, a najdete tam rady i pro Vás. Mějte se, PT /stařenka/
Já bych ti,Danieli,poradil jedno.Jako automechanik máš auto.Nejlépe malý náklaďáček by se hodil.Pak si obstarej nějaké jízdy,které ti umožní dělat pro sebe.Že je to možné,prokazuje řada mých známých.K tomu můžeš mít dílnu a brát si zakázky,ovšem jednorázové,a počítat s tím,že to jednou měsíčně poskládáš do daňového výkazu.Pokud bys chtěl firmu, třeba SRO,tak to můžeš uskutečnit později.
JABRAKA
Pozdeji kdy? Az bude vic penez? Mam svarecak/COcko/, ridicak B,C /profesak ne/
Ja vidim problem s tou byrokracii, vubec se v tom nevyznam, nevim jak si s tim poradit a jak zacit. Chci se dostat do pozice jako muj soucasny zamestnavatel...pronajmu si prostory, budu zamestnavat dva lidi a takhle to bude fungovat, jen nevim jak zaridit to papirovani, proc tohle a tohle.
Pristi rok nejspis zacnu studovat podnikani, nevim jestli denni studium na 2roky nebo dalkove na 3 a pritom pracovat abych neco take mel, je to narychlo, ale jsem pevne rozhodnutej ze nechci skoncit tak jako vetsina, delat ze sebe v praci saska a makat tam za nic, ale rad bych to zkusil to rozjet, chtel bych to mit tak jako muj momentalni zamestnavatel.
Určitě je to dobrý nápad začít podnikat. Jen bych měla obavu jít do toho s kamarády. Teďka je to kamarád, ale časem se vztahy mohou tak hrozně zhoršit... Jak tu někdo psal, určitě jen jeden majitel. A nemusíte na to hnedka zakládat s.r.o. - k tomu totiž potřebujete složit základní kapitátl (nevím teďka přesně, ale asi to dělá dvě stě tísíc..) a je s tím více práce. Vždyť autoservis může provozovat i fyzická osoba. Účetní může být externí, nemusí to hnedka být zaměstnanec firmy. Já například jezdím s autem do autoservisu, kde je jeden majitel, zároveň tedy i automechanik. A nyní si pořídíl nějaký přístroj, nebo stroj (nerozumím tomu) a bude fungovat zároveň i jako pneuservis. To je dost dobré, protože gumy se mění dvakrát ročně a každý si to neumí udělat sám. Být Vámi, tak bych začala nejprve sama, nenajímala žádné kamarády, musel byste řešit, jak rozdělit zisk a podobné věci. Jenže v devatenácti možná ještě nemáte tak velikou praxi (nepodceňuji Vás, jen to beru z toho praktického hlediska) . Praxe se získává časem. Asi bych si začala hledat vhodné prostory, začala propočítat, kolik by stál nájem, koupě vybavení - bez toho být nemůžete, abyste jen tak bezhlavě neutratil těch svých stopadesát tisíc. Naivní nejste, prostě přemýšlíte o životě. A to je dobře. Tak ať se Vám to podaří.
Aha, nekdo mi zmenil nazev, myslel jsem ze byl smazan. Nemusi to byt primo autoservis, jen se v tom ted pohybuju, tak mam k tomu sklon, samozrejme pokud me trkne neco jineho, tak skocim tam, jen mam jasno, ze to chci zkusit a pustit se do toho. Nemusi to byt primo autoservis, proto jsem tak tema nenadepsal, ale nevadi, myslel jsem ze se tema smazalo
K tem kamaradum, vim na co narazite, ted je to kamarad, ale pozdeji se to muze zvrtnout a byt to jinak, beru to na vedomi, ale stejne si myslim, ze ze zacatku do toho jit s nimi bude jiste lepsi nez jit do toho s nekym cizym. To ze by jsme vsichni byli OSVC a delali oni pro me je sice cesta jak se zda, ale rad bych je uz vzal pod sebe a uz nejak fungovali...vse rovnou zaridit a zacit uz se vsim vsudy, aby jste me chapali, tak vsechno zaridit/nakoupiut vybaveni, sehnat prostory a vybavit je, proste vsechno, az vsechno bude hotove, tak to "spustit" (sehnat si predtim nejake zakazniky, coz si myslim ze nebude nouze zezacatku, protoze znamym auta delame a doporuci nas dal, tamty dal atd) kde ja osobne vidim nejvetsi problem, tak to je ucetni (vzdy bych si nejakou nasel co je na materske a ta by mi ho udelala-treba) a pak hlavni mechanik bez ktereho nemuzeme fungovat. Mam vyhodu v tom, ze kamarad umi lakovat a podobne, druhej kamarad ma platak/odtah apod/ , prodavat kola do toho, pokud to vse bude klapat, myslim ze lepsi podminky nez mame ted se dostavi, i kdyz vime ze zacatky budou tezke, nez se v tom najde nejaky system.
Jinak, nejdrive nas napadla posilovna, jenze tech je na kazdem rohu plno a konkurence je tim padem velika, coz je spatne, snazim se jeste na neco prijit, co tady v tom meste chybi a podle toho se rozhodnout, jen mam ted nejblizi naklonost k tomu autoservisu, snad neco vymyslim ...a hlavne uskutecnim a pustim se do toho!
Danieli , neber to nikterak zle ,ale 150 000 na rozjetí servisu je absolutně málo. To je tak na slušně vybavenou "garáž". Pokud to teda není v Eurech. Myslím , že to je pro tebe ta nejschůdnější cesta jak začít a extremně se nezadlužit. Nevím jakou máš představu o velikosti sarvisu a jaké služby kolem aut chceš provozovat,ale jen si spočítej kolik stojí třeba rovnací stolice, zvedáky, diagnostika, lakovací kabina atd atd , ale klidně to zkus přeju ti aby sis nenabil moc hubu.
Ano, mate pravdu ze to neni moc, ale presto si myslim ze mohu sehnat za ty penize dost veci, ty penize jsou hlavne na prostory, veci jako lakovaci kabina je spis pohled dopredu kdyz to pujde dobre. Sluzby vidim klasicke opravy+pneuservis+odtahovka , vyvazovacka a zouvacka, odtah auto neni problem, takze tak, potom kdyz to pujde, tak vim o znamem co chce lakovnu, tak by se to dalo nejak zaridit, ale to uz jsou vidiny moc dopredu, ale jsem zkratka rozhodnutej ze do toho pujdu. I diagnostika na plno typu vozu se da sehnat levne nez za 100tisic jak kupuji servisy...vse se da a chce to zvazit za co se to malo penez utrati, kdyz to pujde dobre, koupi se lepsi a takhle dal a dal. Spis mi prejte at si tu hubu vubec nenabiju, protoze takhle mi to zni jakoby jste me rovnou zatracovaly. Nenosim ruzove brejle, vim ze to neni tak lehke jak si to predstavuji, ale chci si vydelavat podle svych moznosti a zkusit to dokud muzu.
Jeden názor za mě ...firmu vlastněte pouze vy. Žádný další majitel! Takových nerozlučných kamarádů, co šli do společného podnikání bylo spousty...90% to neustojí. Problémů okolo podnikání je moc a moc a názory na ně se různí. Tak pozor na to.
Zacneme podnikat spolecne, ale ten hlavni tam budu ja (muj napad, moje finance, moje vybaveni-vetsina) ja budu ten co bude zarizovat, vabavovat, platit a podobne, oni dva pro me budou pouze pracovat, takze kdyby se nahodou nejakym zpusobem semnou neshodli v budoucnu a odesli by, tak nebude v nicem problem. Pronajmu si prostory a vse okolo bude zarizovat ja. Uvidime jak to pujde. Pozor si budu davat na vse
Zdravim, mam otazku jeste, potrebuji teda volnou zivnost nebo remeslnou? Musim na to mit nejakou praxi kdyz bych potreboval remeslnou? A ti dva co budou pro me delat, tak ti potrebuji volnou nebo remeslnou zivnost kdyz delaji pro me? Asi remeslnou ne kdyz budou spravovat auta a tak me zajima jestli na to museji met praxi a jake ty zivnosti vubec potrebujee, myslim ze a volnou a oni remeslnou, ale nejsem si jist praxi atd jestli nepotrebuji a hlavne kolik to je..
Nejspis do toho vazne pujdu a zacnu zarizovat..
Hmm, nějaká divná představa o podnikání, neznáš ani základní normy, povinnosti... , takže si přečti zákon o živnostenském podnikání. Máš na s.r.o prachy?
Jaké společné podnikání, ty jim pouze pronajmeš prostory, nářadí .. jak budou dělat na tebe. Budou mít vlastní živnosťák. To už mohou pracovat samostatně na sebe, budeš provozovat švarcsystém, proč by se měli nechat "vykořisťovat"? Sociální, zdravotní, daň z příjmu si budou hradit sami a ještě odvádět tobě.
Máš to všechno na papíře, byznis plán? Náklady, co vše potřebuješ na základní činnnost, co to bude stát... Znáš někoho z okolí kdo podniká? Poptej se na to, jak to chodí. S takovou představou se nedivme jak podnikatelé dopadají, velké oči.
Dělej to napřed nějakou dobu po zaměstnání, nabrat zkušenosti, okruh zájemců, jenže co na to zaměstnavatel je-li to autoservis pokud je v místě...
A příma odpoved nikde, ale stejne dekuju..
Predstava je to jedine co mam, kdybych vsechno vedel tak sem ani nepisu a nejsem uplnej magor asbych se pustil do neceho o cem bych vubec nic nevedel. Jen kdyz bych JA sam sehnal prostory s vybavenim a delal na sebe, tak bych k sobe nabral 2podnikatele(kamarady) a delali to spolecne. Mohli by to jit delat sami, ale my to chceme uz trochu ve velkem, jako ne zacinat od garaze, ale rovnou otevrit servis kde se bude delat tohle a tohle. Jen ta byrokracie me stve.
Kdyz to reknu na hrubo, protoze se asi neumim pisemne vyjadrovat, tak ja sezenu vse a zaridim reklamy a podobne veci jako je nakupovani potrebnych veci, vyrizovat objednavky atd a protoze budou na dilne dva zvedaky a vyvazovacka, zouvacka, tak na to vemu ty 2podnikatele(kamarady) ktery pro me budou delat a na tech zvedakach makat a budu jim za to platit a oni si budou delat evidenci sami..
Fungovat jakoby normalni servis, akorad ze nebudu zamestnavatel jako takovej, ale budou tam semnou moji kamaradi jako podnikatele a povedou si evidenci a ja tim usetrim hodne administrativy..rekneme kdyz vydelam 35000co zbyde tak NAPRIKLAD 10jednomu, 10druhemu a me 15tisic, ja nevim jak to popsat radne aby to neznelo naivne, snad me chapete.
Proto se ptam jakou potrebuju zivnost ja a jakou oni...oni urcite remeslnou, protoze budou opravovat auta, ale nejsem si jistej, protoze budou delat jakoby pro me a to si muzu "najmout" koho chci nebo ne? A ja jestli potrebuji volnou zivnost nebo remeslnou, protoze ja vlastne nakoupim veci a vsechno a budu delat ty veci okolo..
No, ja se do toho motam kdyz to pisu, snad me chapete jak to myslim..nekdo vys to i radil at jsme vsichni OSVC a to taky chcem! S tim ze ja budu ten hlavni co investuje do vseho a zaridi vse okolo, ty dva pracanti budou delat jen auta a vest si evidenci, tod vse.
Danieli, nezlobte se, ale Vy se řítíte rozbít si hubu. Nemáte vůbec potuchu o spoustě předpisů, které se podnikání týkají. Živnostenský zákon, Zákony o dani z příjmů, zdravotním a sociálním pojištění (to musíte platit i když nemáte žádné příjmy), hygienické předpisy vztahující se k provozovně (třeba hluk, kteým budete obtěžovat okolí, zabránění úniku ropných látek, už ani nemluvím o eventuelní lakovně) a spousta dalších. Pojištění odpovědnosti: budete mít v opravě auto a to shoří, někdo ho ukradne, poškodí, Vy ho poškodíte při opravě, ...
Tak jak radí i jiní: začněte při současné práci bez provozovny třeba jako automechanik na telefon o víkendech, v noci, ... Na vedlejšák například nemáte stanovená minimální pojištění. Na to Vám tak stačí těch 150 tis.: vozidlo vybavené základní diagnostikou a náhradními díly pro opravy na silnici.
Sám jsem živnostničil v obchodě a pamatuji si, kolik jsem toho musel znát.
Dane, podívej se tady.
tam si rozklikneš, co je volná, vázaná, nebo řemeslná činnost. Jen jestli Ti můžu doporučit, dej si do živnostenského listu, jako předmět podnikání, toho co nejvíc, ať to pak nemusíš doplňovat. Pár starostí si ušetříš.
Tady máš příklady.
Předmět podnikání:Opravy silničních vozidelDruh živnosti:Ohlašovací řemeslnáVznik oprávnění:dnem zápisu do obchodního rejstříkuDoba platnosti oprávnění:na dobu neurčitou
Živnostenské oprávnění č. 2:
Předmět podnikání:Klempířství a oprava karoseriíDruh živnosti:Ohlašovací řemeslnáVznik oprávnění:dnem zápisu do obchodního rejstříkuDoba platnosti oprávnění:na dobu neurčitou
Živnostenské oprávnění č. 3:
Předmět podnikání:Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákonaObory činnosti:Výroba motorových a přípojných vozidel a karoseriíZprostředkování obchodu a služebVelkoobchod a maloobchodÚdržba motorových vozidel a jejich příslušenstvíPronájem a půjčování věcí movitýchTestování, měření, analýzy a kontrolyPoskytování technických služebVýroba, obchod a služby jinde nezařazenéDruh živnosti:Ohlašovací volnáVznik oprávnění:dnem zápisu do obchodního rejstříkuDoba platnosti oprávnění:na dobu neurčitou
rzp.cz/...
Mockrát děkuju za odpověď, ale asi mě nebylo pochopeno. Já osobně ty auta spravovat nebudu, takže na to nepotřebuju řemeslnou živnost, mě stačí volná, protože na auta vlastně sahat nebudu a ty dva kamarádi ji ale potřebují, protože budou ty auta dělat...ale toto nevim určitě, proto se ptám.
Kdybych šel ja podnikat a chtěl bych mít dílnu pro sebe a ty auta dělat, tak je mi jasné že musim mít řemeslnou živnost, ale já vlastně jen seženu prostory, vybavení a budu dělat objednávky, zařizovat věci a podobně a dva lidi tam ty auta budou dělat. Tak se ptám jestli na to potřebuji řemeslnou živnost, když ty auta dělat nebudu.
Nemějte mě za blbce, ale já zkrátka nevim
Za odkaz děkuji...pochopil jsem to správně, že tam musim zahrnout vše a vše nahlásit? Tak chci dělat, opravy vozidel, tahat auta, kupovat veci za účelem dalšího prodeje, dělat stk, lakovat, prodávat auta nějaká třeba později, odtahovat atd atd a to vše tam musí bejt napsáno tedy..? Co když vynechám třeba tahání aut a budu tak měsíčně tahat 3auta a hodí mi to například 30tisíc? Co hrozí?
Děkuji
Tak to vám hrozí neoprávněné podnikání. Živnostenský list, na to řemeslo být musí. Ale pozor. Varianta podnikání jako fyzické osoby je ta nejhorší. Napíšu příklad. Já si dám k vám na dílnu opravit auto. Třeba něco v převodovce. Ta mi za tři měsíce praskne. Já to budu reklamovat podle občanského zákoníku a budu se domáhat oprávněné náhrady škody, která může být u převodovky i 250 000,- Kč. Jelikož je firma psaná na Vás, škodu budu vyžadovat po Vás. Mě, ani zákoník nezajímá, kdo to opravoval. To si pak musíte vyřešit mezi sebou, ale už podle obchodního zákoníku, kde neexistuje zákonem stanovená záruční lhůta.
Další příklad. Přijde k vám na dílnu někdo ze životního prostředí na kontrolu.Stačí mastný flek na podlaze, odhozené lahve od oleje a máte to na pokutu v řádu statisíců. Pro fyzickou osobu to znamená likvidaci firmy a veškerého osobního majetku, vlastního domu, auta, všeho. Pro právnickou osobu to znamená likvidaci firmy. (v případě že na to nebude mít)
Jasně, to mě napadlo, ale tak co hrozí jsem spíš myslel, ale to není podstatné, protože to tam vše zahrnu.
Převodovka se dá vyřešit tak, že ji nebudu přijímat ne, to je taky věc další kterou nevim, co dělat v takovéhle situaci, kdy uplatňovat záruku atd. A ten mastnej flek? Tak bude muset být zkrátka čistota, ale ne, tak jak to funguje? Na dílně jsou přece mastne fleky na podlaze a bokem dané lahve oleje atd, tak proč by to měl být takový problém?
Použitej olej se bude odvážet a tim by to mělo stačit nebo se pletu?
Když budu postupovat jak mám, tak mi nehrozí že přijdu o majetek a podobně ne? Takže všchni budeme muset mít řemeslnou živnost, pochopil jsem dobře?
Dane, se životním prostředím jsem v kontaktu víc, než bych si přála. Na dílně mastné fleky být nesmí. Od toho jsou lapoly, zpevněná plocha atd. atd. Dám příklad z netu, ale je to z roku 2005, věř, že teď je to mnohem horší.
Jaké předpisy se vztahují na provozovnu autoservisu? Jakým nařízením podléhá provoz ohledně ochrany životního prostředí, protipožární ochrany a podobně? Jaké další zařizování čeká na budoucího majitele autoservisu?
Vladislav V.
Požadavky souvisí s konkrétním objektem, ve kterém bude autoservis provozován, jeho okolím a potřebnými úpravami. Během stavebního řízení se k záměru vyjádří všechny zúčastněné subjekty, zejména orgány stavebního odboru, hygienici, elektrikáři, plynaři, hasiči a podobně. Ti stanoví individuální požadavky, které je nutné splnit. Splnění všech náležitostí pak zúčastněné subjekty potvrdí při závěrečném kolaudačním řízení.
Záleží také na tom, jakou výbavou bude servis disponovat. Narozdíl od základních služeb budou složitější přístroje podřízeny přísné a pravidelné kontrole. Například zařízení na analýzu výfukových plynů je nejen drahé, ale schvalování jeho provozu předchází tolik kontrol, autorizací a sledování norem, že řada automechaniků od svého prvotního úmyslu provozovat podobné služby raději upustí.
Hygienické předpisy podléhají evropským normám, specifickým pro servisy. Podlaha autoservisu musí být nepropustná a zpevněná tak, aby bylo zabráněno prosakování olejů. Podmínkou úspěšné kolaudace je rovněž zajištění přiměřeného odsávání, protihlukového zabezpečení a dalšího vybavení.
Kvůli ochraně životního prostředí je velká pozornost věnována také odpadovému hospodářství autoservisu. I pro tuto činnost musí být zpracován projekt. Pravidelně po dvou letech je třeba nechat zkontrolovat likvidaci odpadů. To kontrolují místní úřady, které dohlížejí i na to, zda není znečišťováno životní prostředí.
Dane, náhodou jsem narazila na autoservis, vypadá to na mladý kluky na FB, podívej se.
Vypada to ze jim to slape, dekuji za odkaz, sluzby co nabizi bych chtel delat taky, celkove tak nejak vsechno co oni tam nabizeji a delaji bych chtel delat s klukama.
Jinak je mi jasne, ze nemuzu olej jen tak nekam vylejt a podobne, ale tak to je vse o tom si dat na to pozor. Ja mam celkem jasno co chci, vse co a jak by melo fungovat, kdo bude delat tohle a tohle, ale bojim se tech papiru okolo, prave toho co kdyz tohle a co kdyz tohle, ze zapomenu na tohle a na tohle.
Z toho odkazu jde videt ze tomu rozumi a chteji to delat, asi to bude taky particka co o tom jednou premyslela a pak se do toho rozjeli a pusobi na me dobrym dojmem
Chci to delat a chci/chceme do toho jit. Jen by to chtelo popremyslet nad tema vecma okolo..higiena, to prostredi atd protoze jsme bazanti, ale kdyz vstrebam co a jak a zaridi se to, tak nevidim problem do toho nejit. S.r.o by bylo sice prima, ale co kdyz se to nerozjede? co pak? Proto chci to delat jako fyzicka osoba, aspon zatim a kdyz to pujde tak pak treba.
Ale proto sem prece pisu, proto jsem to tema zalozil, abych vedel co mam delat, co k tomu potrebuji atd.
Neni nekde na internetu primo navod co vse je potreba k tomu mit autoservis? :D
To asi neseženeš, nebo o tom nevím. Jestli ty kluci na FB jsou dost daleko od Tebe, možná by stálo za zkoušku se s nima spojit, co Ty na to?
To nebylo mysleno vazne. Jsou pres celou republiku, ale nevadi, par veci jsem tam uz okoukal a mam podobnou vizi jako oni. Jen se musim poprat s tim papirovanim, chtelo by to odbornika, kterej mi vse vysvetli do puntiku. Jeste mam cas, takze to vse poradne promyslim.
Vsem dekuju mimochodem za odpoved, jste hodni
Jak to tak pročítám, tak vážně nemyslíte vůbec nic. Už měsíc a půl tady planě pindáte o věcech, které každý začínající podnikatel musí znát (minimálně absolvuje několik kurzů a intezívně se samovzdělává) a pořád se točíte v kolečku bez sebemenšího postupu vpřed. Za tu dobu se daly sehnat informace, co pro začátek podnikání je nutné nastudovat, měly být určeny priority studia. Za tu dobu už jste měl mít zpracovaný první nástřel podnikatelského záměru, a to jak z pohledu předmětu podnikání (zřejmě máte pocit, že jste schopen dělat cokoliv - realita však je přesně opačná), tak financování (vlastní zdroje, cizí zdroje - čím bude ručeno), počtu zaměstnanců, případně íčařů vč. jejich konkrétní pracovní náplně, délky pracovní doby, plátcovství DPH, předpokládaného nutného objemu zakázek, cílová skupina zákazníků, tvorby cen a stovek dalších věcí.
Každý zkušený podnikatel vám tady napsal, že prostě na to v tomto věku a při vašich znalostech nemáte. Pro vás je určující, že vám bude vše patřit (s těmi pár drobnými asi toho moc nebude), vy budete řídit a zajišťovat a ostatní budou makat v dílně, a to ještě jako OSVČ. Chtěl bych vidět kvalitního automechanika, který by šel na íčo a dělal na vás. Jednak ho nezaplatíte a jednak samozřejmě bude dělat především pro sebe a ne pro vás. Vaše představy jsou dětinské a opravdu raději buďte rád, že vás vůbec někdo zaměstná a na podnikání v nejbližších pěti, deseti letech zapomeňte - ušetříte tím spoustu komplikací především sobě, ale i svým zaměstnancům a zákazníkům.
Také jsem chtěl něco podobného napsat, že už měsíc a půl mohl něco po večerech dělat. A tak by se postupně přes nabíhající problémy do toho dostal. Kdyby jen pitomá výměna oleje, nalákat že jen za jeho cenu ... Olejem pak může v zimě topit. Zatím jen sny... je třeba se probudit do reality. A ta je tvrdááá.
Přesně tak. Ten chlapec vůbec netuší která bije ani v jediné oblasti podnikání. Nemá ponětí o tom, co znamená uživit čtyři, pět lidí celý měsíc - sehnat pro ně práci, zajistit jim solidní pracovní podmínky, zajistit, aby za práci dostal zaplaceno, zaplatil nájmy, energie, úvěry, leasingy, daně, sociální a zdravotní odvody, účetní, příp. právníka nebo třeba zaplatil školiteli za úvodní školení BOZP, PO a ŽP. Kdyby měl aspoň v rodině někoho, kdo by ho zpočátku vedl a podpořil, ale ani to asi nemá. Z jedné strany je dobře, že se o něco zajímá, ale při jeho přístupu to bude z něho takový ten věčný snílek a ještě v důchodě bude vyprávět jako chtěl podnikat a všechno bylo perfektní, jenom ... KDYBY ...
Takže, v prvni rade dekuju za studenou sprchu, Vas nazor Vam neberu a beru ho na vedomi. To ze tu placam nedelam jen tak, ale jsem ve fazi premysleni a seznamovani se toho (nemam nikoho kdo mi mi to povedel A PROTO sem pisu), praci mam, ale nechci delat saska naporad a stim ze povidate ze me nikdo nezamestna bych mlcel pokud nevite o mych schopnostech co a jak umim. Ja Vam Vas nazor neberu, ale kdybych byl jen snilek, tak bych si tady o tom neplacal jatra a kdyz jste to teda cele cetl, tak je tam nekde vyse napsane, ze bych to chtel rozjet, pokud tedy, tak az za rok, takze vety typu ze tady placam mesic a pul jen tak jsou zbytecna, protoze z kazdeho prispevku vstrebavam informace. Cekal jsem kdo tady bude narazet na muj vek, ale no a? Proc by to neslo? Jen diky veku? Zkusenosti nemam, to ano, ale nejsem hloupej na to abych se zadluzil a podobne a vse lamal pres koleno, ale kdyz se do toho zkratka pustim tak jen pokud budu vse vedet a tady se zatim informuju, mam jeste na to necelej rok, tak proc reci typu ze pri mojem pristupu budu vecny snilek? Ja s tou myslenkou prisel pred mesicem, tak se omlouvam ze nemam patricne vedomosti, ale asi nekomu nedoslo ze proto sem pisu, ted se o vsem informuju a pozdeji (nevim kdy) zacnu vse podrobneji resit a kdyz se v tom budu orientovat, tak se do toho pustim. Kdyz se naucim vse co k tomu potrebuju a vse si zaridim, tak nevidim problem to delat a nikde jsem nenapsal ze to je jednoduche, naopak porad pisu ze VIM ze to neni jednoduche, ale prosim odpoustte si reci typu detinske mysleni a podobne. Nemuzu za to ze se nechci smirit s tim ze budu delat za smesne penize a v prvnim prispevku jsem psal, ze kamarad dela automechanika (a je to vyborny automechanik) cca 5let a ma pouhych 12tisic a to jen zridka. Ja delam rok a mam minimalni mzdu a kdyz si poztezuju tak muzu tahnout, tahle politika v tomhle me stve a chci s tim neco delat a moznost se dozvedet veci ktere chci jsem myslel ze najdu tady a zatim mi tu vsichni byli moc uzitecni, at uz kritika nebo podpora.
Takze znova, VIM ze to neni jednoduche a mozna prave proto vse resim do podrobna, protoze v tom chci mit jasno a nezadelat si na problemy, nemam detinske mysleni. KDO SE BOJI NESMI DO LESA tu nekdo psal a toho se drzim, kdyz si dam na hubu tak dobre mi tak a budu mit zkusenost do zivota, kdyz to nepujde budem se mit spatne, nebudu to lamat pres koleno, ale odsuzovat nekoho jeste v zarodku je nesmysl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.