Nejste přihlášen/a.
Přeji hezký den, přibližně před rokem jsem po rodičích zdědil byt. Nikdy jsem tam nebydlel a momentálně jsem se rozhodl ho prodat. Může mi někdo objasnit, jak prodej budu muset zdanit? Samozřejmě, že nemám na mysli daň z převodu, ta je zcela jasná, ale mám na mysli zdanění z důvodu toho, že mezi nabytím a prodejem neuplynulo více než 5 let.
Díky
Poplatníkem daně z příjmu je ten, kdo příjem obdrží.
Pokud fyzická osoba prodává rodinný dům nebo byt, pak příjem z takového prodeje bude od daně z příjmů osvobozen v případě, že:
Příjmy z prodeje, na které se nevztahuje osvobození od daně se uvádí do daňového přiznání, a stávají se tak součástí příjmů, které prodávající v daném roce dosáhl.
Lhůta pro podání daňového přiznání je do 31. března následujícího roku, ve kterém byly příjmy dosaženy. Při počítání daně se příjmy snižují o výdaje vynaložené v souvislosti s prodejem, a to zejm. o nabývací cenu nemovitosti, o výdaje spojené s prodejem, kterými mohou být znalecké posudky, platby notáři a zaplacená daň z převodu nemovitosti.
Problematiku daní z příjmu fyzických a právnických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu. Pro zdaňovací období 2008 - daň ze základu daně sníženého o nezdanitelnou část základu daně a o odčitatelné položky od základu daně zaokrouhleného na celá sta Kč dolů činí 15 % (v zákoně je již upraveno, že od roku 2009 bude činit 12,5%).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.