Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdanění bytu po prodeji po děditsví

Od: honza1180* odpovědí: 3 změna:

Přeji hezký den, přibližně před rokem jsem po rodičích zdědil byt. Nikdy jsem tam nebydlel a momentálně jsem se rozhodl ho prodat. Může mi někdo objasnit, jak prodej budu muset zdanit? Samozřejmě, že nemám na mysli daň z převodu, ta je zcela jasná, ale mám na mysli zdanění z důvodu toho, že mezi nabytím a prodejem neuplynulo více než 5 let.

Díky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x
Daň z příjmu

Poplatníkem daně z příjmu je ten, kdo příjem obdrží.

Pokud fyzická osoba prodává rodinný dům nebo byt, pak příjem z takového prodeje bude od daně z příjmů osvobozen v případě, že:

• v prodávaném rodinném domě bydlel bezprostředně před prodejem a získané peníze použije na uspokojení své bytové potřeby; přičemž lhůta pro koupi nového bytu je stanovena do konce roku následujícího po roce, ve kterém dům prodal, anebo

• v prodávaném rodinném domě bydlel bezprostředně před prodejem déle než dva roky; anebo

• pokud v prodávaném rodinném domě sice nebydlel, ale vlastnil ho déle než pět let (osvobození od daně z příjmů se při splnění této podmínky vztahuje i na jiné nemovitosti než je rodinný dům anebo byt).

Příjmy z prodeje, na které se nevztahuje osvobození od daně se uvádí do daňového přiznání, a stávají se tak součástí příjmů, které prodávající v daném roce dosáhl.

Lhůta pro podání daňového přiznání je do 31. března následujícího roku, ve kterém byly příjmy dosaženy. Při počítání daně se příjmy snižují o výdaje vynaložené v souvislosti s prodejem, a to zejm. o nabývací cenu nemovitosti, o výdaje spojené s prodejem, kterými mohou být znalecké posudky, platby notáři a zaplacená daň z převodu nemovitosti.

Problematiku daní z příjmu fyzických a právnických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu. Pro zdaňovací období 2008 - daň ze základu daně sníženého o nezdanitelnou část základu daně a o odčitatelné položky od základu daně zaokrouhleného na celá sta Kč dolů činí 15 % (v zákoně je již upraveno, že od roku 2009 bude činit 12,5%).

antara
hodnocení

0x

Pokud rodiče v bytě bydleli více než 5 let budou příjmy z prodeje bytu od daně z příjmů osvobozeny. Vše řeší Zákon o daních z příjmů § 4, odst. 1), pís. b).

honza1180*
hodnocení

Mám v tom tošku zmatek. Pokud do KONCE ROKU NÁSLEDUJÍCÍHO po prodeji použiji peníze na koupi jiného bytu, jsem osvobozen od daně z příjmu. Daňové přiznání musím ale podat klasicky již do konce března. Čím se tedy mám řídit? A ještě jeden dotaz. Co je nabývací cena nemovitosti při dědění?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]