Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak začít podnikat

Od: mirka* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, potřebovala bych poradit..
Po rodičovské dovolené jsem nastoupila na pár měsíců na ÚP (kvůli dítěti a školce)..
Nyní bych chtěla začít podnikat. I přesto, že máme s manželem úspory, přemýšlím nad úvěrem na podnikání. Problém je v tom, že jsem teď neměla žádné příjmy, tudíž mi uvěr nikde nedají.
Manžel mě podporuje a vzal by si klidně úvěr na sebe ale nechce moc v podnikání figurovat (má svoje zaměstnání a nemá čas ještě podnikat se mnou).
Potřebuji poradit, jak tuto situaci řešit :) Manžel přece nemůže dostat podnikatelský uvěr na podnikání, ve kterém nepodniká :) Šlo by, aby si kvůli tomu udělal ŽL a figuroval podniku jen papírově?
Děkuji moc za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Když se takto ptáte tady na poradně, tak na to nemáte.

Souhlasím. Navác tazatelka neví, je-li klára nebo mirka, a odpovídá sama sobě. Nechápu smysl.

hodnocení

5x
A já se ptám, proč odpovídáte sama sobě pod jiným uživatelským jménem? Nechápu smysl. Tohle musí být nějaké narušení. Člověk co dá dohromady pár odstavců slušného textu, tak odpovídá sám sobě. Ne, fakt nechápu.

Mně to přijde, že se někdo jen nudí.

hodnocení

1x
Mě první co zaráží že máte úspory a přesto si chcete brát úvěr.

hodnocení

0x

V bankách bývají úvěry obecně posuzovány docela přísně. Myslím si, že je výrazně těžší, získat podnikatelský úvěr pro úvěrování začínající firmy bez určité historie než získat podnikatelský úvěr pro úvěrování již zavedené firmy.

V jakékoliv bance by posuzovali podnikatelský plán, v rámci schvalovací "procedury". Pokud by v podnikatelském plánu bankovní úředníci našli nějaké "trhliny", tak lze pochybovat o tom, že by bylo poskytnutí úvěru schváleno.

Za "trhlinu" může být považováno i zaměstnání žadatele o úvěr, protože v takovém případě by logicky vznikla např. otázka, jak by žadatel současně stíhal vést firmu a ještě někde být zaměstnán na HPP.

Nedoporučuju, zkoušet takový "trik" . Je totiž možné, že když by první žádost v konkrétní bance byla zamítnuta, tak že by bylo po nějaké době těžší, dosáhnout schválení případně druhé žádosti.

klara*
hodnocení

Já se tedy v tom moc neorientuji ale existují přece i uvěry pro začínající podnikatele (tzv.start-upy), které ješte daňové přiznání poskytnout nemohou. Pak se ale předkládá výpis z osobního účtu. S čímž by asi paní měla problém, když nevydělává.

Ano, úvěry pro začínající podnikatele existují. Jak jsem napsal, tak důležitým faktorem při schvakování žádosti o úvěr je posouzení podnikatelského plánu. Je možný, že lze něčím ručit. V takovém případě je ale otázka, jestli je nebo není příliš riskantní, ručit např. domem, kde někdo bydlí.

kolemjdouci
Proč si odpovídáte sama sobě?

A když to víte, tak proč se ptáte? V této poradně je to poznat, když se někdo pokouší švindlovat. A navíc vůbec nechápu, co Vás k tomu vede. To se chcete jenom dohadovat? *co* Ptáte se jako Mirka a odpovídáte se jako Klara

hodnocení

0x

Když jsem v minulosti žádal úvěr na podnikání (5 let zpět), tak jsem předkládal ukončená přiznání k dani z příjmů (lidově daňové přiznání) a nikoho nezajímalo, kolik si dotyčný vydělal na HPP a zda je to hlavní či vedlejší činnost.
Váš manžel by tedy nejspíše nedostal úvěr stejně tak jako vy, případně jen nějakou základní částku.

Možná by i začínajícímu podnikateli úvěr schválen byl, pokud by se jednalo o tak lukrativní podnikání, že by byl úspěch "zaručen". Vím např. o případu, kdy byla jednomu staršímu člověku schválena žádost o hypotéku. Ale to bylo kvůli známosti s určitým manažerem dané banky. Pokud vyloučíme určitou "intervenci" manažera banky, tak úvěr pro začínající firmu je dost problematická záležitost. Nakonec, i ve velmi sledované kauze tzv. čapího hnízda byl tehdy té jakoby sólo farmě poskytnut úvěr jen proto, že se za ten projekt zaručil Agrofert.

Včera jsem se díval na ČT na reportáž o pravčické bráně. Tam by asi nebyl problém, získat úvěr, když tam ročně přijde hodně turistů a když jiná cesta k té přírodní památce nevede :)

otazka
hodnocení

0x

o jak vysokou půjčku by se mělo jednat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]