Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrazení zdravotního pojištění při DPČ

Od: matule odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mohl by mi prosím někdo poradit, jak přesně to je s hrazením zdravotního pojištění? Na internetu je X různých informací, které se neshodují.

Jsem student 26 let, čili už nemám nárok, na to, aby za mě pojištění hradil stát, to je jasné. Ke studiu mám poloviční úvazek na DPČ, výdělěk je jen necelých 12 tis. Kč. Paní na pojišťovně mi řekla, že část pojištění hradí zaměstnavatel a já si doplácím jistou částku, ale v práci mi řekli, že jsem student a proto za mě nic platit nebudou? Student sice jsem, ale už nad 26 let, jak bylo zmíněno, čili nemám nárok. Pokud mi to zaměstnavatel odmítá hradit, je jediná možnost platit si plné pojištění jako samoplátce?

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raton*
hodnocení

3x

Ve financích pracuju a tak vím, že se tě snaží ošidit... Pár bodů, které mám v příručce ;)

> Za vykonanou práci přísluší sjednaná odměna, ze které odvádí zaměstnavatel za zaměstnance 15% zálohovou daň a zdravotní a sociální pojištění.

> Zdravotní, sociální a nemocenské pojištění platí zaměstnanec i zaměstnavatel až z odměny od 3.000,- Kč za měsíc. Z toho vyplývá, že z odměny do 2999 Kč za měsíc zaměstnanec ani zaměstnavatel pojištění neplatí, což je obrovská výhoda proti pracovnímu poměru. Při práci na dohodu o pracovní činnosti platí, že jakmile měsíční příjem přesáhne 3000 korun, musí se z výdělku odvést sociální pojištění. Zálohy na sociální pojištění dělají celkem 31,5 procenta. 25% platí zaměstnavatel sám, 6,5% jsou strhávána z hrubé mzdy.

> Pokud zaměstnanec nemá v konkrétním měsíci žádný příjem, z kterého by bylo odváděno zdravotní pojištění, a ani za něj neplatí zdravotní pojištění stát, musí se přihlásit do 8 dnů zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů a platit každý měsíc příslušné pojistné.

> Jestliže zaměstnanci vznikne pracovní neschopnost, má po dobu trvání dohody v prvních 3 týdnech nárok na náhradu odměny od zaměstnavatele.

Neboli: pokud vyděláváš víc jak 3 k, tak to za tebe má platit (částečně) jako v klasickém zaměstnání. Po 26 letech si můžeš studovat jak chceš, ale už nemáš studentské výhody.

matule
hodnocení

Děkuju Vám moc! Opravdu mi to pomohlo.

Pozor, hranice pro platbu zdravotního pojištění se mění, letos je to 3.500 a není vyloučena změna od 1.1.2023.

Zdravotní pojištění, pokud zam-nec není v kategorii těch, za které platí stát (invalidní důch., student,...), musí být odvedeno alespoň z minimální mzdy, což je letos 16.200 Kč, tedy musí být odvedeno nejméně 2.187 Kč (4,5% za zaměstnance, 9 % za zaměstnavatele).

Ježiši, co to píšete o třech týdnech náhrady od zaměstnavatele? Vaše údaje jsou několik let neaktuální.

Je-li z dohody odváděno pojistné ( zde ovšem sociální) a dohodář onemocní, zkoumá se, jestli v měsíci, kdy onemocněl, podlehla odměna odvodu (tedy byla vyšší než 3.499 Kč). V tom případě by od 15. dne nemoci náležela nemocenská. Jestli dohodář onemocní na začátku měsíce, nestihne si vydělat dost peněz, aby bylo z DPČ odvedeno pojistné, zaměstnanec tedy v tom měsíci není pojištěn a v tom případě se zkoumá, jestli alespoň ve třech bezprostředně předcházejících měsících pojištěn byl. Jestli ano, opět od 15. dne nemoci vznikne nárok na nemocenské. Jinak nemocenskou nedostane.

Tam, kde je nárok na nemocenské a trvá pracovně právní vztah, je i nárok na náhradu mzdy v prvních 14 kalendářních dnech nemoci.

pavlavdf0*
dobry den.také jsem pracovala na DPČ příjem jsem měla 4700-14000 .bylo my ale řečeno ze neproplaci neschopnost.ze jsem brigádník.také my neproplatili náhradu mzdy za to ze jsem byla členem v komisi,

Pavlo, u dohod je posouzení nároku na nemocenskou složitější. Musela bych vidět Váš mzdový list a znění uzavřené dohody, abych věděla, jestli Vám vznikl nárok na nemocenskou (a tedy i na náhradu v nemoci, to je spojené) nebo nevznikl. To, jestli jste brigádník nebo ne, na to nemá vliv. Mimochodem, zákoník práce pojem "brigáda" vůbec nezná. Existují 3 pracovně-právní vztahy, které řeší zákoník práce - pracovní poměr (založený pracovní smlouvou), dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce. U každého z těchto vztahů jsou specifické podmínky vzniku, zániku, odvodů pojistného.

Všechny tyto dotazy by Vám zodpověděla Vaše mzdová účetní, ale jestli to odbude tvrzením, že jste brigádník, tak to potěš koště.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]