Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občanský průkaz bez čipu

Od: mani1989 odpovědí: 38 změna:
Zdravím, končí mi OP v únoru 2023,coz je to pro mě bohužel. Nevím, jestli to bez čipu na tu kartu jde udělat. I když nesouhlasím ( konspirační teoretik ).

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Upřímně řečeno netuším, v čem konkrétně je problém s čipem na té kartě.

kmet
hodnocení

3x

Ne. Imho, zrovna ti, co se cukaji dát biometrii jsou nejvíc sledovaný, pač jsou rovnou podezřelí. Stejně tak ti bez sociálních sítí, bez bankovního účtu atp.

hodnocení

3x

A že je pas s čipem už delší dobu vám nevadí? OP s čipem je obdobný cestovní doklad, už jsem slyšel že ho některé státy vyžadují.

Mít cestovní pas nikdo nikoho nenutí. Předpokládejme, že tazatel jakožto konspirační teoretik ho nemá.

hodnocení

1x
Ten čip zůstává na občance, nic vám do mozku nenastřelí. Nechápu obavy. Já si teď založil dobrovolně datovou schránku, které se někteří tak strašně brání. Ušetřil jsem lítání do front po úřadech, dokonce i peníze za kolky. A bude to do budoucna snad jen lepší...
Ti někteří vám totiž budou tvrdit, že u Datové schránky platí fikce doručení. Ovšem už netuší, že ta platí i u klasické korespondence. A já osobně jsem rozhodně raději, když se o takové zprávě dozvím okamžitě, třeba na dovolené na druhém konci světa, než aby mi mezitím hnila obálka ve schránce.

hodnocení

1x

Co čip, to je v pohodě, není na něm nic víc (pokud nechcete) než to co je napsané na plastové kartičce.

Co pro mě osobně není OK jsou otisky prstů.
To je sen každé vlády, mít otisky prstů všech občanů.
Věříte, že se nepoužijí na nic jiného než identifikaci? Já tedy ne.
A těď si představte, že volby vyhraje nějaká extrémistická populistická strana.
Historie se bohužel opakuje.

hodnocení

1x

V mobilu máte čip, který o Vás ví o několik řádů víc a to je v pohodě.

Přesně. Každý se bojí bůhví čeho, ale přitom na FB na sebe vykecá úplně vše.

tomaso
hodnocení

0x
Nikdo se neptal, jestli s čipem nebo bez. A ještě vám vezmou otisky...
riva
Ty otisky jsou větší problém. Člověk pak musí nosit rukavice.

hodnocení

0x

Na čipu žádná zneužitelná informace není.

Je to jen klíč, aby se dalo dostat na web eobcana a mít táka náhled jaká má člověk auta a měl, co bere za prášky a kdo je předepisuje, zda máš zaplaceno na finanční správě, změna údajů na zdravotním pojištění (adresa, telefon, email...)...

Ale třeba poplatek za psy a popelnice tam není... Nechápu proč, když právě přes web a eoncanku by to bylo nejpoužívanější.

...

Před revolucí Vám nikomu nevadilo, že je tam stránka o zaměstnání a čuměl do toho každej kretén, který občanku uměl otevřít prsty v ruce? Že tam byl údaj o tom, zda jste byl na vojně nebo údaje o manželce a dětech či o politické příslušnosti nebo dosaženého vzdělání?

doplněno 16.10.22 07:08:

Nicméně čip jde jako každý elektronický obvod poškodit přepětím. Stačí vědět jeho pinout a dát mu omalinko větší napětí, než je jeho pracovní. Popř toto napětí přivest na pomocné piny, kde se napětí neočekává v takové velikosti.

Když se to nepřežene, tak nezahoří, aby zčernal.

Nejde pak nic pohledem poznat a můžeš dělat blbého či blbou, že netušíš...

vlastnit bankovní akrtu s čipem je stejné riziko. Neli horší k vli RFID komunikaci s čipem. Stačí v davu lidí nebo tlačenici v tramvaji načíst bez toho, aby si majitel něčeho všiml i přes vrstvy oblečení.

Budete nosit peněženku v alobalu?

Všechny tyto údaje si "oprávněný úředník" dokáže zjistit i bez čipu. Jen mu to dá víc práce ;).

Je otázkou, zda má tazatel problém se sběrem dalších dat než před cca 5ti lety nebo problém s nosičem těchto dat, který má v kapse.

runner2
Magdon: ja myslim, ze tomu urednikovi to vic prace neda, stejne bude zjistovat dle RC.
tomaso
Gumidku stačí nosit všechny karty u sebe a nikdo z nich nic nevycte...

tomaso... to je právě milná představa. Můžeš mít kartu v peněžence v zadní kapse riflí, jak to má 50% chlapů a stačí, aby ti kolem zadku někdo přejel RFID čtečkou.

Jistou ochranou je více karet RFID, kdy čtečka neví, kterou má vzít.

Občanka je taky RFID bezkontaktní a právě dělá problém lidem, kteří mají jednu platební kartu v peněžence a byli zvyklí platit přiložením peněženky na čtečku na pokladnách.

Společně s jinou RFID už to nejde a čtečka vyhodí chybu, že chce číst pouze jednu kartu.

tomaso
To právě myslím ,když budeš mít všechno bezkontaktní karty v penezence u sebe, tak má čtečka smůlu...

Potom jo.

Jinak jsou i RFID stínící obaly karet.

etana*
hodnocení

0x

My konspirační praktici sice občanku s čipem převezmeme, stejně jako jiné nebezpečné, ale povinné věci a pak ji zakopeme nejméně dva metry hluboko v lese na hranicích Moravy a Slezska. A už nikdy se tam nevrátíme. Zatím nás nevypátrali.

tomas13
hodnocení

0x
Vždyť přes 20 let se OP nemusí nosit tak ji zábal do alobalu a schovej

Nemusí se nosit ,ale třeba jako řidič se musí prokázat ŘP a OP + ještě ORV1. Ono je vždy snazší prokázat totožnost doložením OP než jen tvrzením jsem xy narozen v zzz dne dd.mm.rrrr bydlištěm v zx -kdy pak prokázání totožnosti máísto pár minut může zabrat pár hodin!

tomaso
Proč by to v dnešní době mělo trvat pár hodin?

V zahraničí klidně pár hodin...

Nebo někde v Horní, Dolní...

@diesel: Jako řidič se rozhodně nemusí prokazovat OP.

@diesel Při silniční kontrole hlídka PCŘ občanku nechce.

Po mě ji tedy vždy chtěla.

Nevím jak dnes! naposledy mne kontrolovali asi 8 roků z5 a to ji chtěli ,ale Máte pravdu a beru zpět .Zákon 361/2000sb je jen ŘP, ORV1 , profesní... a lékařské ...

Asi deset let stará osobní zkušenost s OP.
Neměl jsem ji u sebe jako spolujezdec na cestě z Vrchlabí do Špindlu. Při cestě zpátky nás v Herlíkovicích zastavilo rameno spravedlnosti. Vůbec je nezajímalo auto, alébrž lidé uvnitř. Všichni občanku. Já občanky nemaje.
Takže si došli do auta pro formulář a začlo se vyplňovat. Jméno, příjmení, datum narození, to samé i u rodičů a jako třešnička na dortu matka za svobodna. Plus mnoho dalších otázek.
Než to všechno sepsali a prověřili stáli jsme tam půl hodiny.
Druhý den jsem se dozvěděl, že utekl někde nějaký mukl a byl údajně spatřen někde v okolí. Tak byla šťára.

Utekl mukl a zjišťovali matku za svobodna.

Typická PČRka...

Mě se ptali na věk, že se ztrail nějaký děda. Znám tyhle situace :-D

Kolego i to zjištění matky za svobodna patří k lustraci!

hodnocení

0x

Zde se to dá vyřešit podle místa bydliště.
inep.cz/...

siley*
hodnocení

0x

Je to cip stejny jako je na platebni karte. Pouziva se jen na overeni totoznosti na internetu a je na to potreba specialni fyzicka ctecka. Navic tento cip nemusi byt aktivovany pokud k tomu nedas souhlas pri vydani op (lze to aktivovat kdykoliv dodatecne na urade).

Co takovy digitalni otisk ulozeny na karte s ostatnimi informacemi v podobe caroveho kodu? to nevadi?

kofin
hodnocení

0x

Pokud si myslíte, že o vás stát nemá informace jako jsou datum narození, jméno, bydliště a veškerý záznamy hovorů a bezhotovostních transakcí, tak jste velmi na omylu.Oni dokonce ví, jak budete vypadat za 10let. Proč? Protože máte internet, ten vám bez placení faktur nedají, takže účet máte (ledaže byste psal z kavárny, ale tam vás mají pod dohledem přímo pod kamerami). Pak máte telefonní číslo - operátor o vás ví vše a vše sdílí s policií, včetně zpráv a hovorů. Banka o vás má všechny zbylé informace. Nevím, na co si hrajete. Váš bližní vás stejně udá/práskne/bude mluvit dřív, než mu subjekty tyto informace poskytnou. Nebo vy si myslíte, že až půjde vaše matka, učitelka, zaměstnavatel na výslech, že bude zapírat? nn pěkně to vysypou i to co nevěděli. Já byl jednou na výslechu za dětinskost co jsem udělal přes internet. Zapřel jsem. Za půl roku o mě věděli víc než vlastní máma. Každá akce přes internet je dohledatelná, takže pokud konspirujete o občance, začněte tím, že přestanete platit faktury za net a mobil.
Nebo si tu občanku nechte propadnout. Kdy jste ji naposled ukazoval? Babička ji měla propadlou 10let, než si toho všimli strážníci. Upozornili ji a má ji propadlou dodnes. Já občanku ukazoval jen při zakládání bank.konta, které vy vlastně nemáte.

rkev

Existuje právo odmítnout výpověď. Policie dělá svou práci, není váš kamarád - chce od vás informace, které klidně použije proti vám a vašim blízkým.

"...Kdy jste ji naposled ukazoval?"

Předevčírem, když se mi nepovedlo změnit heslo k bankovnímu účtu dálkově. Nebo když jsem potřeboval vyřešit cosi na finančním úřadě. Pak také při každé kontrole na silnici. Nebo jako důkaz, že už mám nárok na slevu vstupného na rozhlednu, nebo jízdného v autobuse, při ubytování v penzionu, v hotelu...

hodnocení

0x
Ten čip si nemusíte nechat aktivovat. Stejně to většina lidí nevyužije.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]