Nejste přihlášen/a.
Exitují např. lidi, kteří nemají problém, se domluvit na nějaký termín a čas, přičemž to třeba ještě den předem potvrdí (přičemž oni sami zavolají), aby třeba hodinu nebo třeba dvě hodiny před daným termínem zavolali, že je to opravdu "moc mrzí", ale musí to zrušit, protože ... (třeba kluk musí do nemocnice/ mají havárii v bytě/ ), prostě uvedou smyšlený důvod.
Přičemž je možné, že v okamžikum, kdy t někdo ruší termín, si už v kufru auta veze třeba jinou svářečku od jiného prodejce.
Psychologie je sice zajímavá věda, ale ani dobrý psycholog nemá k dispozici věšteckou kouli
Můžu Vás jakoby "uklidnit", že podobné nedodržování různých domluv se děje i dalším lidem. Rozhodně nemáte nějakou extra smůlu. Smůlu ano, pokud se Vám to stalo třeba už 2 krát, ale ne extra smůlu.Nedodržování různých domluv se děje dokonce i mezi lidmi, kteří se poměrně dobře znají. Znám např. člověka, který nemá problém, domluvit se se dvěma lidmi na schůzce ve stejný čas a den, přičemž ale ty dvě místa jsou např. na opačných koncích města.Tento člověk je tím docela známý a dle toho se k němu ostatní lidi chovají.Nebo dám jiný náhodný příklad. Jeden známý si jednou zamluvil pokoj na nějaké ubytovně. Pak ale zjistil, že se musí vrátit do města, kde bydlí. Na ubytovnu se už neobtěžoval zavolat, že rezervaci ruší.
Určité chování lidí lze vyjádřit možná i gaussovou křivkou. Prostě určitý počet lidí nemá dostatek jakoby cti, aby dodrželi domluvu. O jaký počet se přibližně jedná, to těžko říct. Myslím si, že počet obyvatel minimálně v řádu procent to je.
V tom Vašem případě je teoreticky možná i varianta, že se Vám někdo jakoby mstí za něco, tedy že se snaží, aby jste byl naštvanej.. Ale to je málo pravděpodobné.
Pracoval jsem dřív v jednom menším eshopu. Chování některých lidí, kteří si nechali zaslat zboží na dobírku a pak si zboží nevyzvedli, nebylo úplně ojedinělé. Prostě si stejné zboží objednali třeba ve dvou eshopech současně apod.
---.
Jednou z možností je, zkusit tu věc prodat do nějakého bazaru, a raději to prodat za nižší cenu, ale s jistotou.
Rozhodně nedoporučuju, "sázet" dál na poctivost lidí. Je asi i možnost, požadovat poslat zálohu za zboží z účtu na účet (např. 200 Kč) s odůvodněním, že máte špatné zkušenosti, a nechť to konkrétní zájemce nebere osobně, přičemž byste mu sdělil Vaší adresu. Při předání zboží by zájemce samozřejmě doplatil zbytek do celé částky a podepsal by vám doklad o převzetí zboží, přičemž by současně potvrdil že zboží nemá nějakou zjevnou vadu (nějaký lejstro není problém napsat). Pokud by někdo odmítl zaplatit zálohu, tak holt je lepší raději neprodat, než zase obsolvovat "vzpěračský pokus". Je jasné, že je riziko, nechat jezdit cizí lidi k Vám na chalupu, obzvláště pokud je to dál od většího města.
Záleží na tom, jak moc potřebujete peníze nabo jak moc se té věci chcete jakoby "zbavit".
Prodej přes inzerát je trochu jako sázka v loterii. S tím se prostě nedá nic dělat.
Je sice možné zkusit určitou "fintu", např. takovou, že se někdo s někým domluví předběžně na určitý termín a později zavolá, že potřebuje dřívější termín. Pokud kupující souhlasí, tak je mírně větší pravděpodobnost, že o tu věc má opravdu zájem.
Určitou možností, jak mírně zvýšit pravděpodobnost "odhalení" nesolidního zájemce, může být to, pořídit si sim kartu jen pro účely inzerce a založit si emailovou adresu se smyšleným jménem taky pro účely inzerce.
Následně je možné, podat dva různé inzeráty na stejnou věc, s určitým časovým odstupem, třeba aspoň den a smírně odlišnou cenou. Nejprve byste dal inzerát s vyšší cenou a následně inzerát s nižší cenou.Samozřejmě že v jednom inzerátu by např. bylo foto a ve druhém inzerátu by nebylo foto apod.
Pokud by Vám na oba inzeráty napsat stejný člověk atd., tak to může být určitá indície, že je to nesolidní člověk.
Tento nápad je čátečně na podobném principu, jako např. odhalování různých tzv. sňatkových podvodníků apod.
Nenapadá mě způsob, jak jinak "odhalovat" nesolidní kupující.
Snad už jedině tak, že z druhého čísla byste zavolal po domluvě tomu kupujícímu, a měl byste nějaký smyšlený důvod hovoru. Hovor z jiného čísla byste zdůvodnil třeba tak, že voláte z čísla manželky apod. Pokud by daný člověk hovor nepříjmal a ani by nezavolal nazpět třeba ani za den, tak to může být indície, že to je nesolidní člověk.
Jinak na jednoho takového jsem kdysi narazil ,ale ne bazoši a podobných ale na odklepnuto (obdoba aukra) -prodával jsem staré PC-PII když jsem si pořídil lepší P3, desetkrát se vyptával, nakonec přihodil, vyhrál a... NIC nedokázal se ani ozvat ,že si to rozmyslel -dostal další negativní hodnocení s patřičným komentářem a chvíli na to pak byl zablokován i jeho účet.
Jinak chcete? Tak si proto přijeďte nebo to dám raději do šrotu.
Bohužel, je to dnes poměrně časté. Nebývá to snad myšleno ve zlém, zájemce prostě odpoví na několik inzerátů a z nich si vybere ten pro něj nejvýhodnější. Nic proti tomu. Jenže pak nemá tu slušnost poslat aspoň SMS, že už nemá zájem.
Není to jen věc prodeje přes inzerát. Před časem jsem si pozval lakýrníka na nátěr oken. Lakýrník přišel a prohlédl okna. Řekl, že to spočítá a zavolá, abychom domluvili termín. Už nezavolal. Když se mi podařilo se mu po 3 týdnech znovu dovolat, oznámil mi, že je toho na něj moc, už je v důchodu a že by to nezvládl. Netuším, proč mi to nemohl říct rovnou, pravděpodobně bych mu za to hlavu neutrhnul. Za tu dobu už jsem mohl mít okna někým jiným natřená.
Normální to nením ale bohuřel děje se to. Chtít peníze předem když zájemce si je ochoten přijet pro prodávanou věc je blbost, protože tím je velká pravděpodobnost, že se tím zájemce odradí. Kupující asi chce vidět v jakém stavu je prodávaná věc nebo jestli je to skutečně to co chce koupit a klidně si to po ohlédnutí té věci může na místě rozmyslet a nekoupit to když zjisti, že to není přesně to co chtěl. Když někdo příjde do obchodu tak si tam může pouze prohlédnout prodávané zboží a také nemusí nic koupit a klidně může odejít bez toho aniž by tam něco koupil. Bohužel je asi dost takových co si s někým domluví, že si pro něco přijede a pak se na to vykašle bez toho aniž by se omluvil nebo dal vědět, že nepřijede. Těch důvodů proč to lidí dělají může být více např. že to někdo dělá jen tak z legrace aby se pak mohl smát jak se mu povedlo někoho napálit, může si to někdo rozmyslet když někde najde stejnou věc za nižší cenu a nebo to bude mít blíže, onemocní, pokazí se mu auto atp.. Dád nědět, že nepřijede a omluvit se to už asi jen tak né každého napadne a že by to vyžadovala slušnost tak to už nikoho netrápí, protože slušnost už dávno není něčím samozřejmým. Něco jiného je u zasílaní prodávaných věcí poštou. Tam bych vždy požadoval platbu předem a nic nezasílal dokud nebudu mít peníze na účtu. Ani zaslání na dobírku bych nedůvěřoval, protože tam se dá snadno podvádět. Podvodníci bývají jak na straně kupujících tak i prodávajících. Je dost případu kdy zájemce o koupi něčeho zaslat peníze a nic mu nebylo zaslané a nebo mu někdo zaslal krabici s cihlou uvnítř. Rozhodně není pravda tak jak to tu někteří píšou, že podvodníka se dá předem vemi jednoduše poznat a odhalit. Podvodníci se obvykle tváří jako solídní a slušní lidé, protože jinak by se jim to podvádění a klamaní až tolik nedařilo. Bohužel na takové lidí občas doplácíme my všichni slušní když se takovým občas daří někoho z nás s něčím napálit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.