Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Absence data vystavení mzdového výměru?

Od: joseft odpovědí: 4 změna:

Dobrý den všem,

chtěl bych se zeptat, jestli je právní problém, pokud mi na všech zaměstnavatelem vystavených mzdových výměrech chybí "datum vystavení" mzdového výměru.

V zákoníku práce je sice v § 113 odstavce 4 stanoveno jen: Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti

z čeho mi vyplývá, že dle tohoto § vše na MV mám, ale když jsem trochu googlil, tak se mi v různých článcích ohledně MV podařilo dohledat, že by zde mělo být také datum vystavení.

Proto bych se rád zeptal, jestli absence data vystavení na mých mzdových výměrech mohou být pro mne jako zaměstnance nějakým problémem nebo nepříjemností do budoucna.

Děkuji a přeji všem vše dobré, Josef

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tom2
hodnocení

0x
Datum vystavení lze dovodit například datem doručení, nebo datem první změny výplaty.
Pokud něco z toho nastalo, tak samotné datum vystavení už není potřeba zkoumat.
Jaké konkrétní problémy máš na mysli? Pokud již začali vyplácet podle nového výměru, tak mě nenapadá, proč by mohl být problém?
joseft

Ano to zde mám. Máte v tom pravdu, ale jde mi čistě o to, jestli absence formální náležitosti, kterou sice zákon nestanovuje, nebo se mi to nepodařilo najít, v jaké části jsou zde popisovány všechny formální náležitosti MV, může mít za příčinu jednu z forem neplatnosti tohoto dokumentu - relativní nebo tu nejtvrdší absolutní. Ty náležitosti MV se mi podařilo najít jen v článích na internetu, ale ne v zákoně, nebo možná jen blbě hledám :(

tom2
Imho NE, protože ten výměr je “na vodě” jen do jeho potvrzení výplatou… tedy pro případ sporu, že by zaměstnavatel tvrdil, že platí až od prosincové a nikoliv zářijové mzdy…
Něco jiného by to bylo u směnky či smlouvy, tam se můžete v extrému do úzkých dostat, i když absenuje čas…
Stále nevíme, oč vám jde, Pokud chcete žalovat zaměstnavatele za neplatný vyměr, tak s tím asi nepochodíte. Zvláště když datum vystavení není ani v zákoně jako povinná náležitost.
joseft

Nene, jde mi jen o to, jestli to netřeba řešit nějakou opravou u zaměstnavatele, pokud by to mohlo mít ně něco vliv pro obě strany

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]