Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat, zda se musí nějak danit příjem z prodeje přebytků z fotovoltaiky? Od kupní společnosti mě chodí čtvrtletně faktura,podle které mě částku následně proplatí. Zatím je jedná cca 3000,- za čtvrtletí. Ale plánuji zvýšení výroby a tím i nárust přebytků s následným prodejem. Díky za rady
nahodilé příjmy znamená neopakující se. U FVE nejde o příjem nahodilý a to ani v prvním zdaňovacím období.
Prodej přebytku primárně určenych pro vlastní spotřebu vlastníka v domě pokud výkon FVE nepřesahuje 10 kWp (nově 50), je osvobozen. Takže to patří pod nahodile příjmy do 30 000 Kč, to s platností od roku 2016.
Pokud máte FVE s licencí od ERU, tak to neplatí!
solarni expert, 14.10.22 8:54
§10
Ostatní příjmy
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména
a) příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného nájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby a lesního a vodního hospodářství, které nejsou provozovány podnikatelem, a příjmů z provozu výroben elektřiny, ke kterému není vyžadována licence udělovaná Energetickým regulačním úřadem,
...
3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 30000 Kč; přitom příjmem poplatníka, kterému plyne příjem z chovu včel a u kterého nepřekročí ve zdaňovacím období počet včelstev 60, je částka 500 Kč na jedno včelstvo,
" Váš příspěvek byl uložen a čeká na schválení moderátorem, nevkládejte jej vícekrát. Schválení probíhá v rozmezí několika minut až po pár hodin v závislosti na denní době.
Děkujeme za pochopení.”
Co to má znamenat?
Prodej přebytku primárně určenych pro vlastní spotřebu vlastníka v domě pokud výkon FVE nepřesahuje 10 kWp (nově 50), je osvobozen. Takže to patří pod nahodile příjmy do 30 000 Kč, to s platností od roku 2016.
Pokud máte FVE s licencí od ERU, tak to neplatí!
solarni expert, 14.10.22 8:54
§10
Ostatní příjmy
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména
a) příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného nájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby a lesního a vodního hospodářství, které nejsou provozovány podnikatelem, a příjmů z provozu výroben elektřiny, ke kterému není vyžadována licence udělovaná Energetickým regulačním úřadem,
...
3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 30000 Kč; přitom příjmem poplatníka, kterému plyne příjem z chovu včel a u kterého nepřekročí ve zdaňovacím období počet včelstev 60, je částka 500 Kč na jedno včelstvo,
" Váš příspěvek byl uložen a čeká na schválení moderátorem, nevkládejte jej vícekrát. Schválení probíhá v rozmezí několika minut až po pár hodin v závislosti na denní době.
Děkujeme za pochopení.”
Co to má znamenat? Tady se blokuje o 106
Děkuji, tohle mě dost pomohlo. Ale i tak očekávám s vývojem na výši ceny el. energie přesáhnutí výdělku přes 30 tisíc. Potom tedy bude následovat to, že budu muset výdělek přiznat v daňovém přiznání za rok nebo lze nějak platit zálohy na dani měsíčně (to by mě vyhovovalo více)? Díky
PS: Bohužel nic neblokuji, ale ten příspěvek dál by mě zajímal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.