Nejste přihlášen/a.
V úterý 4. října došlo ke změně Expobank CZ na Max banku. Nechal jsem se touto staronovou bankou zlákat a stal jsem se jejich klientem. Zlákala mne pro tuto banku především odměna 500 Kč za založení jejích běžného účtu Neo účet s úrokem 4,61% což je asi nejlépe úročený běžný účet v Česku a také možnost založení spořícího účtu s úrokem 6,01% na celý zůstatek což je v současnosti asi nejlepší úrok na spořícím účtu v Česku. Nyní když jsem už jejích klientem a pomalu se s touto bankou seznámují tak zjišťují, že je to hodně primitivní a málo dokonalá banka. Připadá mi, že je tak asi 10 let zpátky oproti jiným bankám. Internetové bankovnictví mi připadá být dost nepřehledné, ale to je asi můj počáteční dojem a z časem se na to snad zvyknu. Když jsem se v této bance online přes internet registroval tak to trvalo několik dnů než mi vše aktivovali a zprovoznili a bylo to z mého pohledu dost zmatečné. Registraci jsem dokončil ale pak mi ještě zaslali několik e-mailů s odkazem na dokončení registrace a žádosti avych v registraci pokračoval a dokončil ji. Platby zaslané do Max banky se na účtu nejdříve objeví jako, že se zpracovávají a disponibilní jsou až po nějalé delší době. Mám účty ve více jiných bankách, ale s něčím takovým a s takovou primitivitou jsem se nikde nesetkal. Mám až trochu obavu do této banky vkládat nějaké větší peníze aby pak nenastalo, že s ními budu mít problém disponovat nebo, že taková banka nakonec zkrachuje (snad ne). Také se mi na Max bance nelíbí, že nepodporuje okamžité platby a nemají mobilní aplikaci.
Zajímá mne jaký máte kdo názor na tuto banku.
Účet založen online během pár minut. Stačilo nafotit a nahrát OP + ŘP. Jde to i pomocí appky, která je dost primitivní, ale umožňuje i biometriku pro vstup do IB.
Stačilo potom účet aktivovat platbou z jiné banky a nahrát do IB výpis z účtu této banky a druhý den bylo již vše funkční.
V IB stačilo založit požadavek na vytvoření spořícího účtu a vše je OK.
Zatím mají nejlepší úrok, tak tam zatím nechám ležet volné peníze, které můžu kdykoliv převést jinam.
Vedení účtu a platby jsou všechny zdarma.
Mínusem appky je, že zde nejdou provádět platby, ani mezi vlastními účty (aspoň jsem to nenašel), včetně absence QR platby.
Dobrý den, z podobných důvodů varuji před Moneta Money Bank - založení účtu online absolutní katastrofa a jejich pomoc nekompetentní (zkrátka na to se*ou, tak nebudu jejich zákazník). Vám radím do té banky nic nevkládat a zkusit to někde jinde (např. u KB je to online a bez problémů). Zdravím!
Ad MONETA
No vidíš a já mám zcela odlišnou zkušenost, a mimochodem nejlepší mobilní bankovnictví má moneta a úrok je asi 5,3% (5,5 retenční), jo a umí indexaci hypotéky do 20%.
takže je tvoje zkušenosti na základě nějakého lokálního průšvihu, ehm, checht.
Jo a minulý měsíc mi vyplatili 300 Kč odškodné za to, že se pobočka zachovala neprofesionálně a já jim dal spětnou vazbu telefonem asi 3 minuty.
Nemohu si stěživat a okamžité platby fungují bezvadně.
Pokud jde o Monetu tak jsem jejich klientem už hodně let, ještě z doby kdy to byla GE Money Bank. Není to sice žádná super banka a má i svoje nedostatky, ale žádná katastrofa to není tak jak nám to tu prezentuje ben. Nabízená KB to nevím jak to tam je, ale kvůli poplatkům které tam asi jsou za to co jinam je běžně zdarma by se mi tam příliš nechtělo.
K tvemu nazoru: je to simple lowcost banka, nemuzes to srovnavat s monetou ani s fio, natoz jinymi vetsimi bankami. Registraci maji nezvladnutou to je pravda, delali to od 4. dodnes nebo ti to slo uz vcera?
Mas puvodni Creditas? To je myslim novy vlastnik.
Ano je to spíše taková hodně amatérská banka nebo hra na banku. Prozatím jim to i když s nemalými problémami funguje. Mne ale spíše jde o to zda je bezpečné do té banky vkládat nějaké větší peníze aby se pak nestaslo, že jim to někdy přestane fungovat a s penězi nepůjde disponovat a nebo, že jim nakonec ČNB odebere licenci.
Do té Max banky jsem se registroval minulý týden ve čtvrtek a aktíní jsem to měl včera v ponděli.
Ano banka Creditas koupila Max banku (původně Expobank CZ) a nyní tak Creditas je majitelem dvou bank.
Od Max banky zázraky nečekám. Není to ale žádná nová začínající banka, ale působi už v Česlu nějalé roky kde do 3.10.2022 působila pod názvem Expobank CZ. Došlo pouze ke změně názvu této banky a změnil se také její majitel. Za ty roky se mohli vypracovat na nějakou alespoň trochu lepší banku. Mám z této banky dojem tak jako by se její rozvoj zastavil někdy před 10 léty a dále se v ní upravovalo a měnilo pouze to co je nejnutnější pro provoz banky.
Moneta není špatná banka a v poronmámí s Max bankou by se dala označít jako super banka i když ve skutečností taková neni.
FIO také není špatná banka i když za super banku se označit nedá a má i svoje nedostatky.
Ideální banka v Česku neexistuje, protože každá má nějaké větší či menší nedostatky. Záleží co kdo od banky očekává a jaké bankovní služby potřebuje využívat a podle toho si najít banku která mu bude nejvíce vyhovovat nebo používat více bank a v každé požít jen něco.
Pokud jde o FIO tak to není špatná banka, ale za nejlepší bych ji nepovažoval. IB a mobilní aplikaci mají docela dobré. Nedostatky se dají najit v každé bance. U FIO bych jako jeden z nedostastku viděl např. to, že nají nespolehlivé okamžité platby kdy se předem neví jestli platba odejde okamžitě nebo ne. Hlavně večer, v noci a v nepracovní dny jsou ty okamžité platby nespolehlivé a nejde na ně spoléhat.
stir: Dovolím si s tebou zcela nesouhlasit. Ano záleží na bance příjemve jestli umí přijímat okamžité platby nebo jestli jim to zrovna funguje. U FIO je to ale spíše na štěstí jestli se zadaří a okamžitá platba odejde z FIO okamžitě nebo se FIO tváří, že platba byla odeslaná okamžitě, ale ve skutečnosti se odešle normálně neokamžitě a to tak, že peníze z účtu se odečtou akdyž se to stane např. v pátek večer tak se odešlou až v pondělí a takovou platbu ani nejde zrušit. Nejsem sám kdo něco takového u FIO už zjistil. Ztěžuje se na to více lidí. Je to problém FIO, protože z jiných bank okamžitá platba normálně bez problému okamžitě dojde. Nestává se to nějak hodně často, ale občas se to stane a když je to zrovna ve chvíli kdy někdo potřebuje rychle někam převést peníze tak to dokáže naštvat.
stir: To, že tebe se něco ještě nestalo ještě neznamená, že se to za žádných okolnosti nikomu nemohlo stát. Když FIO zavedlo okamžité platby tak ty problémy ze začátku s tím byly něčím běžným. Nyní se už to trochu zlepšilo, ale stále se to občas stává. Tvrdit, že u FIO jsou okamžité platby na 100% spolehlivé je naivní blbost.
Jedním z dalších nedostaků FIO který vadí mnoho lidém je např. toto.
Okamžité platby fungují u fio banky velice omezeně a má spoustu platebních problémů, přesto ji používám jako hlavní transakční banku, zejména proto, že má neomezenou historii. pokud její limity znáte a vychytáte, počítáte s nimi a víte jak je obejít, tak je to celkem velmi použitelná banka a pro mě nejpohodlnější na transakce.
Ostatně, která jiná banka umí vystavovat příkazy k inkasu pro fyzické osoby, umí přes internetové bankovnictví zřídit dalších 10 účtů, a umí zřídit přístupy dalším 10 lidem s různým oprávněním na účet, a současně umí API na pár kliků? Asi žádná.
Jako hlavní banky bych ji vůbec nepoužil.Mám ji pouze na uložení peněz kvůli úroku.Je to česká banka, krachu se neobávám, víc než 2,4 mega bych tam neuložil.Divné bankovnictví nemá jen ona.
mate59: Jako hlavní banka se Max banka opravdu příliš nehodi, Už jenom proto, že nepodporuje okamžité platby. Jestli je to zcela česká banka nevím, ale nebyl bych si tím úplně jistý. Mám dojem jestli náhodou nemají nějaké vazby na Rusko což by v současné době a situaci s Ruskem mohlo být dost riskantní být klientem takové banky. Jde mi o to, že v IB mají u plateb samostatnou sekci "Platba v rublech" což by mohlo vzbuzovat, ře tato banka možná má něco společného s Ruskem. Proč zrovna v rublech a ne vnějaké jiné měně např. v eurech nebo USD? Do této banky jsem šel také kvůli úroku na SÚ, ale také i kvůli té odměně 500 Kč za založení běžného účtu.
stir: Krachnout může kterákoliv banka, ale u Max banky bych to předpokládal trochu víc pravděpodobné. Tím netvrdím, že tato banka nemá daleko od krachu a ani tu nemám v úmyslu šířit nějakou paniku ohledně toho.
@indu Když nevíš, tak si zjisti k bance s kódem /4000 informace, ale udělal jsem to za tebe:
Původní banka byla založena již v roce 1991 jako švýcarsko-maďarské joint-venture pod názvem InterBank, akciová společnost a získala bankovní licenci dne 28. 12.1991, stávající platnou licenci (po přelicencování) obdržela již pod názvem Interbanka, akciová společnost dne 13. 2. 2004 (byla dodatkovaná 6. 5. 2005). V letech 1993-1997 proběhla řada změn akcionářské struktury, která se stabilizovala na konci roku 1997, kdy se většinovým akcionářem stala německá Bayerische Landesbank a dalšími akcionáři maďarská Magyar Kulkereskedelmi Bank (MKB) a rakouská Bank für Arbeit und Wirtschaft AG (BAWAG). V září 2003 se potom BAWAG stal jediným akcionářem Interbanky a.s. a v červnu 2004 byla banka přejmenována na BAWAG Bank CZ a.s. V září 2004 poté BAWAG získal 100 % akcií další banky na českém trhu – Dresdner Bank CZ a.s.
Dresdner Bank CZ a.s. byla založena v roce 1991 jako společný podnik francouzské Banque National de Paris (BNP, pozdější BNP Paribas) a německé Dresdner Bank AG a pod původním názvem BNP-Dresdner Bank (ČSFR) a.s. získala bankovní licenci dne 3. 9. 1991. V roce 2001 se Dresdner Bank AG stala jediným akcionářem banky, která novou licenci (při přelicencování po novele bankovního zákona) dostala pod názvem Dresdner Bank CZ a.s. dne 4. 11. 2003. Poté, kdy se jediným akcionářem stal BAWAG, byla Dresdner Bank CZ a.s. přejmenována na BAWAG International Bank CZ a.s. a dne 31. 3. 2005 zanikla v důsledku fúze, když byla sloučena s BAWAG Bank CZ a.s. jako nástupnickou bankou.
V září 2008 došlo k další změně, když se jediným akcionářem stala německá Landesbank Baden-/... (LBBW) a z BAWAG Bank CZ a.s. se stala LBBW Bank CZ a.s. jako součást skupiny LBBW.
V lednu 2014 se LBBW dohodla na prodeji LBBW Bank CZ ruské bance Expobank podnikatele Igora Kima. [3], 15. 10. 2014 dochází ke změně jména na Expobank CZ a.s. a webových stránek. Ke konci listopadu 2014 dochází k redukci pobočkové sítě.
V březnu 2016 realizovala Expobank CZ a.s. odkup společnosti EAST Portfolio, s.r.o. ve které získala 100% podíl od německé LBBW. V březnu 2017 Expobank CZ a.s. jako první česká banka vstoupila na srbský trh, kde se stala jediným akcionářem Marfin Bank a.d. Beograd. Marfin Bank následně změnila svůj obchodní název na Expobank Beograd.
V roce 2018 proběhla kontrola České národní banky, která skončila konstatováním, že Expobank.cz "nedisponovala řídicím a kontrolním systémem, který by byl účinný, ucelený a přiměřený charakteru, rozsahu a složitosti rizik spojených s modelem podnikání a činností společnosti". ČNB po kontrole vyzvala k odstranění pochybení systémového charakteru, které by mohly vést k odnětí licence. Problémy se týkaly např. prevence legalizace výnosů z trestné činnosti (praní špinavých peněz) a dalších oblastí. V prosinci 2020 ČNB zamítla rozklad banky a udělila Expobank.cz jednu z nejvyšších pokut v českém finančním sektoru ve výši 20 000 000 korun.
V březnu 2022 oznámila Expobank CZ dohodu o prodeji 100 procent akcií, koupit ji mělo je konsorcium složené z lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů [5], k této transakci nedošlo z důvodu změny investiční strategie na straně zájemce.
V září 2022 banku koupila Banka CREDITAS a s platností od 4. října ji přejmenovala na Max banka.
Zdravim!
Mate k tomu nejake nove poznatky / nazory?
Zlepsila se Maxbanka a registrace do ni? Sporici ucet je celkem lakavy.
Diky za informace a zkusenosti!
Založení účtu IB vše online a bez problémů. Uložení peněz na spořícím účtu v poho.
Appka je ve vývoji a nejde v ní zatím provádět platby (ani na vlastní účet). Podporuje biometriku.
Vyjádření banky k appce:
Vážený pane,
Aplikace je zatím pouze k ověřování přihlášení a plateb v bankovnictví. Aktuálně ji upravujeme, aby z ní bylo plnohodnotné mobilní bankovnictví.
Děkujeme za pochopení
Ahoj musím se podělit s negativní zkušeností s maxbankou kterou mám cca 4měsíce. To co je zde napsáno je pravda a to že peníze připisuje zpožděně, ale dnešní zkušenost t.j. z 23.2.2023 je absurdní a za 20let co používám bankovnictví a bankovní účty jsem se s tímto nikdy nesetkal. Jedná se o běžnou platbu na domácí účet u RB, převod peněz cca 6tis, kdy mi banka převod zablokovola a chce po mě účel platby a jméno, příjmení a datum narození účtu příjemce. Prostě absurdita. Odvolávají se přitom na zákon, který je proti legalizaci výnosu trestné činnosti. Jenže v zákoně se uvádí částky 15tis.eur a další transakce do cizích zemí což v žádném případě nesplňuji. Navíc mi nikdo z banky toto nedokázal vysvětlit, proč jsem se terčem jejich šikany stal zrovna já. Bylo mi sděleno že je to prý normální a běžný, ale po mé argumentaci že se mi nic podobného za 20let nestalo, takže to nemůže být běžné, mi bylo sděleno jen že to tak je v zákoně. Po dvou telefonátech a dvou emailech s bankéřkou a jejich infolinkou, jsem se nedozvědél nic jen že se mám podřídit jejich šikaně a říct jim co chtějí i když jsem jim vysvětloval že je to absurdní. K večeru jsem měl nečekaný telefon opět z banky kdy mi volala vedoucí z banky a omlouvala se mi za toto všechno že z banky někdo pochybil a že platbu již blokovat nebudou a příjemci by měla bý připsána týž večer. Je cca 21:00hod a platba stále nebyla připsána.Tak jsem chtěl doporučit, že až budete někomu posílat peníze třeba když od něho něco koupíte na bazoši a budete posílat převodem, tak se ho nezapomeňte zeptat na jeho jméno,přímení a datum narození, jinak se vám stane, že mu peníze nedorazí. Doufám že tohle je ojedinělý exces nějakého zaměstnance-bezmozka, který nedokáže používat selský rozum a vícekrát se to nestane, protože pokud ano tak nemá cenu do této banky posílat jakékoliv peníze a pro běžnou platbu je nepoužitelná.
Raději nám tady uveď, o jaké částce se jednalo?
banka samozřejmě má volný výklad AML zákona, já doporučuji každému, ať si nejdříve vyzkoušet jak to funguje, a ne aby až bude potřebovat odeslat statisíce, aby to teprve začal zkoušet, pak zjistí že má tam tu limitaci, a jinou blokaci
Pokud max banka uvidí, že běžně posíláš statisíce, určitě ti nic blokovat v neodůvodněných případech nebude
Takže tipuju, že jsi svoji první platbu poslal v trošku větší výši než je obvyklé... nedodržel základní poučku, používat to a naučit se s tím. A to ještě ani nevíme, co jsi vyplnil do dotazníku při zakládání účtu, jestli jsi tam vyplnil zdroj peněz ze zaměstnání a posílal jsi statisíce, jako první platbu, tak se to dalo čekat...
banka peníze nemůže připisovat zpožděně, co uvádíš v úvodu, na přepisování peněz existuje zákon a peníze musí být připsaný ihned poté (nejpozději do konce dn)e, ve kterém je banka přes zúčtovací centrum obdržela. V opačném případě samozřejmě je nárok na náhradu škody. A taková náhrada škody může být i ve statisících
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.