Zdravím, věc se má tak - do března 2023 budu na rodičovské dovolené a u zaměstnavatele mám smlouvu na dobu neurčitou (plný úvazek). Již rok mám se zaměstnavatelem uzavřenou DPP a pomáhám s prací z domova. Zaměstnavatel by ale chtěl, abych se do práce vrátila dříve a zatím jenom na poloviční úvazek (nechci zatím dávat dítě do školky na celý den). A já se ptám, pokud bych na to kývla, tak by se to řešilo dodatkem ke stávající smlouvě? Nebo by musela být uzavřena nová pracovní smlouva na poloviční úvazek? Byla by v tomto případě pro mě nějaká nevýhoda? Pokud bych se měla do práce “vrátit” třeba v lednu, tak bych raději stále měla DPP (ty dva měsíce se to podle mě nezblázní) - dám dítě do školky, jenže počítám s tím, že ze začátku bude každou chvíli nemocné, takže dohoda podle mého dává větší smysl než poloviční úvazek. Jaký je váš názor? Moc díky!
Stačí dodatek k stávající smlouvě, takže nevýhody nejsou. Možná budou časem problémy s návratem na plný pracovní poměr, ale vypadá to, že zaměstnavatel není žádný otrokář, když vám vyhověl a stojí o vaši práci, tak bych to klidně riskla. Ohledně marodění dítěte- zde dohoda žádnou výhodu nemá, navíc dítě být nemocné nemusí, už nyní ho můžete učit se otužovat, správně oblékat a dodržovat hygienu ve styku s ostatními dětmi (mytí rukou, nepití z jedné lahve s někým jiným, zakrývání si pusy při kašli a odstupu od zjevných marodérů). Třeba budete mít štěstí a vyjde to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.