Nejste přihlášen/a.
"jelikož mi ho mohou i po čase z 3jky snížit na 1 a pak odebrat"
No to mohou jen, pokud by se vám zdravotní stav výrazně zlepšil.
Problémem současného systému je to, že nejvíce se invalidní důchodci bojí právě toho, aby se jim nezlepšil zdravotní stav, a podle toho také konají. Neboli bojí se pracovat jen aby se neřeklo, že jsou zdraví a současně nemají vůbec žádnou motivací si zlepšit svůj zdravotní stav.
Opravte mne, pokud se v něčem pletu. Ovšem na výše uvedeném jsme se shodli s několika ID. Je to na hlavu postavené asi.
Samozřejmě že tak jedná. Část je skutečně tak nemocná, že nemůže pracovat ani svůj zdravotní stav zlepšit samopomocí (určitě to nejsou všichni ID), ale obecně - jak dostanete něco zadarmo, proč byste se namáhal, abyste to samé dostal? Stejně fungují všechny příspěvky na bydlení, děti, sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti atd. Pár lidí je skutečně objektivně potřebuje, i kdyby se přetrhlo aktivitou, další dávají přednost řvaní na náměstích a volbě populistů.
Někdo mi tvrdil že kdybych nepracoval a studoval po té se stal invalidní, tak se mi počítá důchod z průměrného výdělku cca 40 tisíc Kč a nezáleží na odpracovaných letech.
To není pravda. Průměrný výdělek se používá v přípdě tzv. invalidního důchodu z mládí, tzn. když se narodí dítě s neléčitelným postižením, nebo když invalidita vznikne před dovršením 18. roku věku (typicky skok do malé hloubky po hlavě a trvalé ochrnutí). Tady nebyla šance odpracovat nic, takže je postupuje jinak než při vzniku invalidity v dospělém věku.
...jestli na ty léta mají vliv brigády na DPP,dpč, nebo že někde mám odpracováno 2 roky ale další 2 v jiných společnostech dohromady mám 5 let odpracováno - obecně, každé zaměstnání, kdy se ze mzdy nebo z jiného příjmu odvádělo sociální pojištění, se do doby potřebné pro vznik nároku na výplatu důchodu započítává. DPP to obvykle nebyla. Dále to musí být celé roky, tedy násobky 365 dní. Není možné např. při roce práce na HPP a současně práce na DPČ započítat dva roky pojištěné doby.
Vypočtou mi důchod z průměrného výdělku nebo jak to mám chápat?
To zcela jistě ne.
V odkazu se dočtete o výpočtovém základu, z něhož se počítá výše důchodu, ale ten Váš výpočtový základ tady nikdo nezná. Je to individuální věc každého.
Vypočítajú vám ho z výšky odvodov do poisťovne, z počtu odpacovaných dní,percentuálneho postihnutia a počtu dni kedy by ste mali ísť do dôchodku.
@lux rentou je zřejmě myšlena náhrada za ztrátu na výdělku, proplácí obvykle Kooperativa. Každý zaměstnavatel platí čtvrtletně povinně určité procento z mezd na toto povinné pojištění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.