Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedobrovolná hospitalizace na psychyatrii

Od: rtt odpovědí: 29 změna:
Měl jsem "pokus" o sebevraždu - předávkování. Trpím úzkostmi. Při příjmu jdi toho moc nevybavuju, protože jsem byl stále omámený. Podepisoval jsem přijetí do psychiatrické léčebny, tím jsem si jistý. Tudíž jsem čekal, že pobyt zde bude dobrovolným... Ale když jsem chtěl podepsat revers, doktor mi řekl, že to nejde. Kam se v takovém případě obrátit? Mám pocit, že pobyt zde je spíš depresivní a osamocený..

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

17x

Obávám se, že pobyt v psychiatrické léčebně budete muset přetrpět.
Jedná se o Vaše zdraví a vzhledem k tomu, že jste se pokusil o sebevraždu, hospitalizace je nutná.

A proč? Buď začne normálně žít a nebo se pokusí znovu. Třeba úspěšně. Kdy přestalo platit, že je náš život opravdu náš a my rozhodujeme jak s ním naložíme?
honzak
Metttaxa: hloupost můžeš být zadržen a pak hospitalizován pokud jsi nebezpečný sobě nebo okolí, pokud si někdo chce vzít život je to jeho věc ale toto rozhodnutí nejde vzít zpět a někteří lidé kteří se v dnešní době zabíjejí, nejenom mladí ale i 40,50+ kvůli partnerům penězům a zdraví jsou už na pokraji fyzických a psychických sil a okolí se jim většinou vysměje a mávne rukou... *zed* měli by jsme si více pomáhat a nedělat rozdíly *zed*

Ti ovšem nejsou nebezpeční okolí. Teda pokud neskočí pod auto a vznikne následná nehoda se smrtí nevinných lidí.

Na druhé straně těmto lidem by spíš pomohlo sociální zázemí, práce s normálním platem k uživení a pomoc ve formě oddlužení a né aby úroky dělali další a další dluhy.

Psychyatrie, která prášky z nich udělá kus hadru jim moc nepomůže. Zbaví je svéprávnosti a budou z nich dělat malé děti nebo ovce v kleci s přiblblími činnostmi?

...

Kdyby byl systém školství a výchovy dětí nastaven trošku více k jejich samostatnosti, ekonomické gramotnosti a specifické výchovy ve smyslu, když ti nejde matika a baví tě vařit, tak tě rozvineme zavčas tímto směrem anebudem tě trápit a strašit že neuděláš maturitu a nepodřežeš se k vůli tomu,...

... tak by tyto ustavy vůbec nemuseli existovat.

A ti, kteří opravdu chtějí spáchat sebevraždu, by ji měli mít možnost spáchat. O vlastním životě by neměl opravdu rozhodovat někdo druhý. Jak budou prospěšní pro společnost, když se chtějí zabít a my je budeme dotovat penězi na stravu, bydlení a léky?

Prospěšnost tak leda pro vědu a výzkum na pokusné králíky v těchto ústavech.

Nebo si snad někdo myslí, že vězení lidi napravuje? Že předělají vrahy a zloděje na spokojené pracující lidi s rodinami?

Vězení a psychyatrické ústavy nikoho nepředělávají. Tam se jen přemýšlí, jak co nejrychleji utéct.

honzak
Gumiček: kéž by to bylo jak píšeš ale omylem se prokecne že se byl léčit takže pro někoho hned může být de*** a nezajímá je co se stalo, kvůli komu, prostě se to stalo a jsi pro ně de***. Jinak nebezpečný okolí můžeš být ale jedna věc je být zdrogovaný a věc druhá někoho napadnout i s rozbitou flaškou (a stačí povrchová rána a volat PČR) nebo že po něm hodí zavařovačku že třeba má deprese, úzkosti a schizofrenii že se pořád bojí a ohlíží se. Nebo krásné srovnání ženy, peníze a nějaká ta psychická nemoc ty jsi neschopný, máš málo peněz, nevěnuješ se mi blablabla dá jí facku, pěstí, jí začne malinko téct krev, zvedne telefon PČR,sanitka. Dobrý den přítel má schizofrenii nevzal si léky,má záchvat, napadá nás tu,... Pak záleží jaký bude další den a co na to lékaři nebo policie.
Je to smutné ale ano vězení ani psychiatrické ústavy nenapraví lidi a nepomůžou jim většinou naopak, hlavně to vězení. Kdysi se takový člověk přidal k armádě k první linii a problém se vyřešil, případně lynč,poprava a nikoho nezajímalo jestli za to může nemoc prostě máš něco co neovládáš, ono to ovládá tebe zbavíme se tě.

Co jsem se kdysi dočetl, tak za minulého režimu na tyto lidi a ústavy byla těžká cenzura. Režim ukazoval jen svojí sílu a naprostou funkčnost. Nesměl ukazovat své slabiny. "PR" bylo svět a režim bez problémů a starostí.

Ústavy léčeben připomínaly spíše strašidelné zámky nebo spíše věznice daleko od civilizace. Bylo jedno, zda je někdo inteligentní s depresí na pokoji s naprostým šílencem nebo schyzofrenikem. V uvozovkách léčba byla jednotná. Šlo jen o sedace.

Stejně tak zdravé děti s poruchou sluchu režim klidně vyhodnotil jako retardy. Přitom stačilo kvalifikované vyšetření. Pro režim takový člověk byl přítěží a neplnohodnotný.

Na co navazuji?

Že tyto ústavy se dle mého do dnešního obrazu moc nezměnili. Dodnes se o nich moc nemluví a co je za mřížemi je tabu. Co za blábol řekne doktor veřejnosti, že jim to tam funguje neříká nic o zkutečném světě.

Proto by se měl tazatel a podobní, kteří uvažují o "demonstrační" sebevraždě zavčasu vzpamatovat, aby se do podobné situace nemuseli nikdy dostat.

Je to o lidech (doktorech) a rozhodně v těchto ústavech se moc kvalifikovaných "normálních" doktorů nehrne. Kdo by měl taky zálibu dělat doktora v takovém ústavu plném psychycky narušených jedinců.

Už jen ten fakt, že kdysi řekl Pirk, že na sympoziu všichni bezpečně doktory z psychiatrického oboru bezpečně poznají na první pohled. Už to o něčem svědčí.

honzak
Gumidek: to je ale to samé jako když někdo plácá nesmysly za komunistů bylo nádherně, parádně,obloha byla modřejší, bezdomovci, drogy a gayové nebyli . Byli bezdomovci ,drogy,lesby, gayové ale nemluvilo se o tom tolik a (kromě známých,rodiny a hospody) nebylo to kde vykřikovat a nebyl takový online prostor jako dnes. Lidé o tom nevěděli a neměli zbytečné starosti kdo se v hospodě chtěl servat (i kvůli zelenějšímu trávníku) tak se porval a pak se udobřili. Nikdo nebo zobák, nebrečel a nevolal policajty jako dneska . Však kdyby byl nějaký LGBT průvod ti lidé by nepotřebovali psychiatrii. Vyléčila by je banda z hospody a bylo by. Hlavně spousta problémů (obrovské množství) vzniká díky telefonům, PC a sociální sítě. Je to droga a závislost sledují kdo co přidal,kolik dostal srdíček kdo si mu tam dovolil napsat hate . Máme se až moc dobře v dnešní době!

Akorát LGBT se probojovali díky médiím a internetu na "svobodu" nebo spíše k možné toleranci.

Psychiatrie je stále tabu i když pár výpovědí i na youtube se najde.

...

Když člověk vezme jen lidi z Alzheimerem. Kde v první fázi končí...

A rozhodně v ČR kraj od kraje má své odlišnosti v přístupu, nemocnic, ústavů...

hodnocení

7x

Každý pokus o sebevraždu končí v psychiatrické léčebně. Tady není možné řešit nějakou dobrovolnost. Lékaři vás budou vyšetřovat a pozorovat, jestli nejste nebezpečný sám sobě a svému okolí.

Proč jste to dělal? To jste si dal.

sirokko

Udělal to, protože na sebe chtěl upozornit. Tak holt teď má pozornost. Nevím, co se mu nelíbí.

Jinak pokus o sebevraždu, zejména tak nejistým způsobem prostřednictvím prášků, je demonstrační čin. Buď se chci zabít a udělám to, nebo se zabít nechci. Většina lidí, kteří se zasebevraždili o tom kolem dokola nemluví, nýbrž odejdou do ústraní a jednají. Tím nezlehčuji pacientovy psychické problémy samozřejmě.

hodnocení

6x
Jste v detenčním řízení. Po pokusu o sebevraždu jste vyhodnocen jako nebezpečný sám sobě, proto můžete být hospitalizováni proti vaší vůli. Podepsat jste mohl vstupně něco jiného, např souhlas s poskytnutím informací rodině. To, jestli je zákonný důvod vás držet v nemocnici, přezkoumá soud. Pokud důvod pomine, je detence zrušena.

ltz
hodnocení

3x
Sebevražda to je hodně závažná a smutná věc. To buďte rád, že jste pod dozorem lékařů, ty se o vás postarají, aby vás postavili na nohy. Depresivní to tam možná můžete cítit, ale tak to maji všichni pacienti v nemocnici, nejenom na psychiatrii. Každý by byl rád už zdravý a aby už mohl odejít domů. Tak radši spolupracujte s lékaři. Nač reverz?

Lékařům je úplně buřt, jestli se někdo chce zprovodit ze světa. V tomto směru se o pacoše starají aby nebyla porušena litera zákona, Hippokratovo blábolení a platba pojišťovny.

@ernie... přesně tak. Nechápu, že v doktorech mají lidi stále milnou představu.

hodnocení

2x

Takuto hospitalizaciu lekar povinne hlasi sudu a sud ju schvaluje. domov vas pustia, ked usudia, ze nie ste nebezpecny pre seba ani pre okolie. Namietat mozete podanim na sud.

hodnocení

1x

Podepsal jsi? Podepsal.

Příště vše číst nebo nepodepisovat nic.

hodnocení

1x
Zřejmě jste v tzv.detenci. To pak musí přezkoumat soudni znalec,jestli můžete jít domů. Byt vámi,domů bych nespěchala. Evidentně nejste v pořádku,jinak byste nepolykal prášky.

A v tom ústavu bude vpořádku, když bude polykat daleko horší hnusy s daleko většíma vedlejšíma účinkama místo toho, aby s ním někdo promluvil a hlavně ho pochopil? Doktoři tohle nedělají, protože by sami z těch příběhů si hodili mašli, takže jsou jako vrba a pak napíšou antidepresiva a udělají z něj roztřepanou sekanou... v horším případě. Záleží na dokotrech, protože je to v lidech, ale hlavní řešení neposkytnou.

Spíš tu hraje roli fakt, že zjistí mantinely, že může a dopadl, ano v ústavu dopadl hůř. Takže je na něm, zda sám bude chtít život změnit a nezkončit znovu tam, kde zkončil, kde z člověka bezproblémů udělají onuci a seberou mu veškerou lidskost, která zbyla.

I takové případy jsou.

PRO TAZATELE:

Je ve tvém zájmu, aby jsi neztratil hlavu a začal na sobě pracovat. Co by bylo pro tebe nejhorší je fakt, že tomu necháš dál volný průběh a plně se odevzdáš.

Gumidku, tobě by pobyt v takovém ústavu mohl jen prospět!

Ty z něj píšeš dle mě *smich*

Já píšu hodně "bez obalu". Tak ať tě ze mě neklepne.

No já nevím,beru antidepresiva 12 let a sekaná ze mě není

Tak je po 12ti letech vysaď a povíme si ;)

játra a ledviny asi poděkujou, ale pokud ti to pomáhá, tak se vybírá léky menší zlo, takže něco za něco

Proč bych je vysazovala,když mi pomáhají. Člověku s cukrovkou taky radite,aby vysazoval inzulín?
lux

A smím vědět, proč nastala recidiva? Soudě z toho, že máte přezdívku bývalá pacientka, ale pokud zase užíváte, tak jste zase zpátky.

Znáte tuhle knížku? databazeknih.cz/...

Lux: nebudu tady psát o svém zdravotním stavu,nikomu tady do toho nic není. Přezdívka vznikla spíš náhodně

hodnocení

0x

Celé se mi to nějak nelíbí. Podepsal jste přijetí? Podepsal. Tudíž Váš pobyt už není dobrovolný, ale Vámi schválený. Podpis je toho důkazem.

Připadá mi, že to nebyl pokus o sebevraždu, ale jste prostě feťák, kterému to tentokrát nevyšlo. Už to, jak jste slovo "pokus" umístil do uvozovek, si myslím, že je to jen Vaše trapná výmluva. A že jste osamocený? Chcete tam divadlo, ženy, mejdany? Oni se snaží vrátit Vás do života, ne Vám připravovat kulturní program, abyste se necítil osamocený. Jinak se ten Váš příští "pokus" může podařit.

Já sama bych Vás nedržela. Protože, kdo chce kam...*bzum* Jaga.

hodnocení

0x
Inu, měl udělat tak, že na tu psychiatrii už nebylo koho umístit. No a protože to "nedopadlo" tak tam zcela po právu patříte.
Někdo Vám tu "hlavu" srovnat musí, tedy pokud je to vůbec možné.
Jinak můžete být nebezpečný i pro okolí, a to mi opravdu vadí, daleko víc, než jestli jste podepsal nějaký papír nebo ne.

ilca
hodnocení

0x
Dobrý den, mohu se prosím zeptat jak dlouho jste byl v té nedobrovolne hospitalizaci? Kdy vás propustili prosím? Děkuji

hodnocení

0x
Vůbec bych se s nima nebavil, prostě si sbal věci, trošku poklidit pokoj aby se neřeklo, poděkuj a šmitec.
Nenech se omezovat na osobní svobodě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]