Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy si udělat řidičský průkaz

Od: zuzka odpovědí: 19 změna:

Zdravím, kdy je dobré si udělat řidičák? Můj taťka mi říká, že si ho mám udělat, až budu mít co řídit, protože dělat si ho a pak skoro vůbec neřídit (tak jak to má většina dnešních mladých lidí) je k ničemu. Jelikož mi rodiče dají za 3 roky jejich auto, až si budou kupovat nové, tak mě napadlo si ho udělat až potom...nebo je opravdu lepší ten řídičák udělat dokud mám čas a jsem na střední, než ho pak dělat při VŠ?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevím ,ale já bych po zkušenostecjh udělal ihned jak to lze.letos jedna z několika v okr.městě 17 000kč ( autoskola-setka.cz/... ještě loni to bylo kolem 11 000kč!

doplněno 08.10.22 16:34:

Jen ještě doplnění-dnes auto nemáte, ale v dnešní době lze na naučení sehnat za cenu ŘP i povoz , s čerstvou TK a pokud se zadaří dobrý výběr, pak vydrží pár technických!

Já ho dělal za 1000kč:-D v 1972

Já za 400.- i s náklaďáklem někde kolem r. 85

Já neříkámn, že to má být zadarmo, ale ty autoškoly už neví, co by si za naučení točení kolcem řekly. Chtšl jsem velký přívěs a 9000, tak jsem mu řekl, že za výuku zapřažení koule a připojení zásuvky se mi to zdá moc.

Já se na to někdy v první polovině osmdesátých vytentočkoval a pak o desetiletí později jsem to měl jen za asi 3000kč. Jinak jsem mohl mít celou "trojku" za litr rumu (v 84 ),ale ZK na poslední chvíli cuknul.(tak jsem jej vypil s kolegy-bez něj!)přičemž testy by\ch dal levou zadní za plný počet a jízdy? S ÓTéčkem bez PŠ a bez ŘP levou zadní-na podval, na vagon...při překonzervace veškeré pojíždky s tímtéž (OT62 TOPAS).Jenže pak postupně začali ubývat spoje (hlavně ty bez přestupu) a dnes? dorpava do rodné "vísky" s rodinou vyjde autem levněji než hromadnou .

Hlavně ty vísky mají tak příšerné spojení HD, že to vyjde autem pohodlněji. Nehledě na to, že v těch vískách zmizely sámošky Jednoty, pokud to není nějaká exponovaná obec (Srní). Mít a provozovat tam krám se nevyplatí, každej sedne do auta a jede 10 km shoppovat. Ani hospody tam nejsou. To bylo kdysi nemyslitelné v kdejaké zakopané vesnici. Krám a hospoda.

Dneska je řidičák prostě nutnej standart.

Ernie-do rodné vísky (myšleno tako okresní město) to mám 200km a bydlím také v okresním městu, Ale i tak-máte pravdu.Bez oa se z vesnice do měst za prací se jeden tak lehce nedostane anebo tím stráví (čekáním a cestou ) pak druhou směnu!

hodnocení

3x
Klidně si ho udělej, hned jak to bude možné podle zákona.
Neboj se, on taťka bude rád, že občas za něj někdo za volant zaskočí. Už se nebude muset u někoho třeba na návštěvách, oslavách omezovat.
Ze začátku tě budou kontrolovat, krotit, radit, až ti to poleze na nervy. Má to něco do sebe.
Učil jsem vnučku jezdit v zimě, na sněhu a ledu, od základu, ovládání všech hejblat v autě. Pak se jí to v autoškole hodilo.
Za mlada to do hlavy leze lépe!

ahoj*
hodnocení

2x

kvůli ceně bych udělal co nejdřív. Pak si lze zajezdit s někým nebo v autoškole zaplatit za kondiční jízdy

ltz
hodnocení

2x
Lépe je udělat si ho už teď, na VŠ budete mít více učení, starosti a méně času. Na řidičák je lepší mladý věk, kdy je mozek bystrý, dobře chápavý. Takže čím dříve, tím lépe. Lépe to vše leze do palice, člověk má větší odvahu sednout do auta, jet i neznámé trasy, prostě má větší odvahu učit se i po autoskole. Třeba vám rodiče auto i půjčí. Nebo také si můžete i po autoskole, než začnete jezdit /třeba pozdeji/, koupit pár kondičních jízd a jízdu v autě si nové osvěžit.

riva
hodnocení

1x

Co nejdřív. S věkem je stále obtížnější si ho udělat.

hodnocení

1x

Co nejdříve.

1) ceny porostou a nároky taky

2) nikdy nevíš co se může stát a kdy budeš muset za někoho v nouzi řídit. I kdyby tě jenom rodiče požádali o řízení když všichni pojedete z nějaké oslavy

3) po stránce času - na vysoké se můžeš dostat do časového stresu, záleží na tom co budeš studovat. Takže také raději teď když školu zvládáš bez problémů.

4) pokud nebudeš nějaký čas řídit, uděláš si pár kondičních jízd pro osvěžení, buď v autoškole nebo třebas s rodiči. V tom bych problém neviděl.

liska5
hodnocení

0x

No, něco na tom je. Znám více lidí, co si řidičák udělali někdy po maturitě, teď jsou mnohem starší a že dnes by už za to nesedli, když kolikrát desítky let neměli možnost řídit. Buď neměli auto nebo partner je k tomu nepustil a časem ztratili odvahu. To si pak znova musí projít kurzem nebo "domácí výukou".

hodnocení

0x
Doporučuji si ho udělat klidně hnedka když máte čas, nikdy nevíte kdy se vám bude hodit, navíc auto se dá půjčit od rodičů a jednou za týden se projet. Jedině pokud víte že vás nikdo za volant 3 roky nepustí bude lepší počkat.

hodnocení

0x

Udělat v blízké době... U některých zaměstnání je to třeba i podmínkou, nebo někdy i výhodou... Levnější než dnes to již níkdy nebude... Naopak hodně mladých lidí auto má, nebudu mluvit třeba i o kvalitě aut, ale spíš je výjimka, že ho někdo nemá.. ( myšleno obrazně)

hodnocení

0x
Udělat hned. Řídit můžeš semtam pod dohledem rodičů, to by nemuseli o auto mít strach.

hodnocení

0x

Dělala jsem řidičák na auto na přelomu let 1972/1973. V květnu 2023 budu mít tedy kulaté výročí. :) Bylo mi tehdy 17 - 18 let a ŘP byl nepovinnou součástí studia. Cena? 450 Kčs.

Naše rodina nikdy neměla auto, proto mi rodiče s klidným srdcem dovolili. Věděli, že se nemám v čem zabít. Chtěla jsem ŘP i na motorku, za malý příplatek. To mi ale taťka nedovolil. Měl jawičku 250 a také starou Zetku a bál se, že bych mu motorky brala a něco provedla. Dlouho mě to mrzelo.

ŘP si klidně udělej co nejdřív, však on se Ti neztratí. A nevíš nikdy, kdy se Ti bude hodit. Nemá cenu čekat. Nakonec i proto, že autoškoly jsou den ode dne dražší, takže za ty 3 roky bys mohl platit daleko víc, než teď. Jaga.

lee*
hodnocení

0x
Já jsem si dělala až když jsem měla výhled, že budu mít s čím jezdit. Máma měla služebák, ten jsem řídit nemohla, žádné auto jsem nedostala. Když jsem nastoupila do práce dělala jsem v centru velkého města a do práce to měla 10min MHD. Auto jsem nepotřebovala a řidičák taky ne. Přišlo mi zbytečné si ho dělat a vůbec nejezdit. Pak asi ve 23 jsem se odstěhovala mimo město, začala dojíždět a tam už potřeba auta byla. Já bych se tedy do toho úplně nehrnula. Je ale pravda, že dneska hrají obrovskou roli finance, kdy já jsem dělala ŘP za 7000 a to jsem měla individuální rychlokurs (jinak to stálo tak 4500) a teď to leze do šílených částek. Takže možná čím dřív tím líp. I když kdo ví...

hodnocení

0x

Co nejdříve.

hodnocení

0x

Pokud v současnosti vyloženě nepotřebujete jezdit, tak doporučuju, udělat si řidičák až po ukončení střední školy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]