Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluhy sourozence

Od: asekj odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, chtěl bych poprosit o právní radu. Zjistil jsem, že sestra má obrovské dluhy, které nebude schopna splácet. Nevím, na základě čeho si byla schopna u bank tolik napůjčovat, ale nemá žádný majetek. Žije společně s přítelem, a byt je jeho, je to řádný občan a pravděpodobně o těchto dluzích neví. Na koho se v případě exekuce převedou dluhy? Hrozí i mě, jakožto sourozenci zabavení majetku? (Protože jsme sourozenci?). Nikdy jsem nebyl její ručitel a nikdy nežila v mé společné domácnosti.

doplněno 06.10.22 10:37:

Pokud by ji přítel vyhodil z domu a já ji poskytnul dočasně střechu nad hlavou, bralo by se to jako společné soužití?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Společné soužití se sestrou, to asi ne, společné bydlení ano.Pokud ji vezmete k sobě, exekutor může považovat všechen majetek v bytě za její a zabavit ho. Nejdříve tedy všechen majetek sepsat a potvrdit svědky, že byl před jejím příchodem do bytu výhradně váš. Doklady o koupi, natož faktury s vaším jménem jako asi žádné nemáte.

To je zbytečná obava. Mobiliární exekuce jsou výjimečné. O použité krámy z domácností není zájem.

hodnocení

0x

Za tychto okolnosti mozete byt v klude. Problem by mohol byt nejaky zdedeny pozemok alebo byt napisany na surodencov.

hgf
hodnocení

0x

Až bude dědit, tak se to zaplatí z dědictví...

Samozřejmě, až bude bydlet u vás, a exekutor to zjistí, tak budete muset být obezřetný, do té doby nic nehrozí.

hodnocení

0x

Nemusíte mít žádné obavy. U nás jsou dlužníci velice váženými občany. Není povinnost nikam dluhy registrovat, proto ani nemůže existovat žádný registr všech dluhů Protože věřitelé nemají možnost nikde zjistit všechny dluhy budoucího dlužníka, poskytnou půjčku i lidem s několikamiliónovými a nesplatitelnými dluhy. Registrované jsou až exekuce. Ty se na nikoho nepřevádějí a společné soužití s nimi nemá nic společného. Exekuce se provádějí srážkami z příjmů dlužníka. Vzhledem k vysoké nezabavitelné částce jsou tyto srážky velmi nízké. Kdyby i tyto částky byly pro ní vysoké, může požádat o oddlužení, ve kterém stačí, když bude věřitelům platit to, co insolvenčnímu správci a exekutor i věřitelé o své peníze příjdou a ona bude oddlužená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]