Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Internetové podvody

Od: soles47 odpovědí: 33 změna:

Vyluxují vám účet během chvíle... toto se děje i v zahraničí? Že si to vůbec někdo může dovolit? A kvůli tomu si člověk má pořizovat chytrý mobil, aby měl funkční autorizaci do Internetbanky... neskutečné... Souvisí to s nízkou mírou religionizity v naší zemi, přemýšlím?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
90% těch podvodů obere pouze lidi bez jediné špetky selského rozumu. Banka vždy a opakovaně vtlouká do palice zákazníkům, že nemají nikdy poskytovat přihlašovací údaje. No a ti lidi pak dají přístup ke kontu konópkovi z Nigerie, který jim chce poslat milion dolarů. Opíšou vše z platební karty borcovi z Anglie, který potřebuje bazarový mobil a ten bez pochyby sežene v čr na bazoši, reagují na zprávy z české pošty ikdyž jsou psány s hrubkou v každém slově a žádný balík rozhodně neočekávají atd atd...

hodnocení

3x

Trestná činnost je rozšířená po celé zeměkouli bez ohledu na náboženství. Vyluxování účtu během chvíle je spíš námět bulvárních článků. Přístup do banky pomocí aplikace v telefonu je bezpečnější než SMS a navíc umožňuje další, pohodlnější ovládání účtu.

Ti luxovaci uctov su z dalekej cudziny (India, Nigeria, Kazachstan a pod) a teda s ceskym ateizmom to nic nema.

Přesně tak. Internetové bankovnictví mají banky zabezpečené daleko lépe, než má člověk zabezpečenou svou kartu.

Asi je teoreticky možné, nějak "odchytnout" sms zprávu. Já mám platby v bankovnictví jištěny sice jen sms zprávou, ale používám sim kartu ve starém mobilu a tento mobil používám jen pro ověřovací kódy bankovnictví, takže kromě krátkého časového intervalu během dne mívám ten mobil vypnutý. V obchodech většinou platím hotovostně.

Co se týká "odchytávání" ověřovacích platebních kódů, tak se to prý dřív občas stalo u nějakého obchodu, protože mezi pletebním zařízením a nějakým terminálem je elektronická komunikace.Je možný, že dřív ta komunikace nebyla dobře šifrovaná. Nejsem odborník na tyto záležitosti, Slyšel jsme to jednou v televizních zprávách.

Spíš si nějaký pisálek pustil fantazii na špacír. Karta se připojí k terminálu až prakticky na dotyk. Připojení z větší vzdálenosti je vyloučené.

hodnocení

2x

Pokud lidé mají moc peněz a nedodržují základní rady při práci na internetu, tak si o takové vyluxování účtu přímo říkají.

Základním pravidlem bezpečnosti je ta zásada, že člověk by neměl platit kartou z účtu, kde má většinu úspor. Asi je dost lidí, kterým by připadalo divné např. to, mít dva účty, Přitom pro dost lidí může být praktické, mít aspoň dva účty.

Já mám např. účet v air bance. Peníze na účet lze vkládat přes bankomat. Platby z účtu jsou rychlé. Když např. zadám platbu z airbank do equabank, tak peníze jsou na účtu equabank do minuty.

hodnocení

2x

Náboženství s tím nemá nic společného ani u nás, ani jinde.

TeN podvod vznikne buď tak, že útočník v oběti vyvolá pocit ohrožení a ve spojení s ním z oběti pod časovým tlakem vyláká přihlašovací údaje.

Nebo jde naopak o to, že budí zdání firmy, která oběti pomůže vydělat peníze (zpravidla na kryptoměnách) a pod záminkou nutnosti pseciálního nastavení účtu, přesvědčí oběť k instalaci programu umožňujícího vzdálené ovládání počítače, aby následně odcizil přístupové údaje k účtu.

Když podvodník zjistí přihlašovací údaje k účtu, tak např. v případě účtu u air bank si může naposílat na svůj účet platby v hodnotě maximálně 500 Kč bez potvrzení smskou. Je možný, že lze nějak nastavit omezení tété výše na nižší částku nebo na 0. Ale možná že se jedná jen o platby na účet, na který už minimálně jedna platba byla.

hodnocení

2x

Vámi popisovaný nebo jiné typy podvodů jsou běžné po celém světě. S religionizitou to nemá co do činění. Jen jsou díky technologiím tyto zločiny propracovanější a ukrást někomu peníze z druhého konce světa je pro tyto darebáky hračkou.

Velmi doporučuji věnovat půlhodinu tomuto podcastu, je zde spousta odpovědí : podcasty.seznam.cz/...

hodnocení

1x

K autorizaci operace nepotřebuješ chytrý mobil, sms s bezpečnostním kódem ti banka pošle i na starý tlačítkový mobil. A podvody...to je hlavně o blbosti a naivitě podvedených. Nedovedu si představit, že bych někomu poskytoval nějaké svoje interní údaje. Nebo taky i o chamtivosti okradených, kteří se nechají zlákat na nějaký vysoký zisk. Prostě, lidská blbost ne neomezená!

hodnocení

0x

Nechápu, o čem mluvíte. Mám tlačítkový mobil a jeden dotykový v šuplíku, nemáme se rádi. A internetové bankovnictví mi sice občas banka nabídne, ale nechci ho a nikdy mít nebudu. Stačí mi bankovní výpis na mail, karta, bankomat, SIPO a účet za mobil, pravidelně. Občas, když se mi k bankomatu nechce, vyzvednu si kešbek, nevím jak se to píše, peníze u pokladny v sámošce. *mir*Takhle mi to vyhovuje a nic nebudu měnit.

Jo, Až vám přijde mail s hlavičkou banky tvářící se jako vaše banka a budou tam chtít údaje například z karty a vy jim je dáte, tak se pak nedivte. Nebo karta. Víte, že když ji ztratíte, tak nákupy do 500 jsou bez pinu? Když ztratíte mobil s internetbankingem, tak bez biometriky je nálezci či zloději k ničemu a navíc to zjistíte velmi záhy, takže můžete celý mobil zablokovat, vymazat a bloknout i kartu.

Ved to su presne tie zaklady :

- banka nikdy neziada udaje z karty

- kartu po strate okamzite blokovat, na to je presne dobra apka v mobile, je to na par klikov

Když mám apku v mobilu, tak nemusím nosit kartu. Ztrátu karty nemusím zaznamenat až do jejího dalšího použití. Mobil zjistím hned, že ho nemám. A s pomocí počítače či mobilu kolegy zjistím i kde se nachází.

petrm

Asi nevíte, co je vzdálený přístup a jak funguje. Na tlačítkovém mobilu bez OS nelze instalovat.

petrm: Pokud reagujete na to, že babka má tlačítkový telefon tak i píše, že má dotykový v šuplíku a předpokládám tedy, že i s OS a možností NFC plateb.. Jak funguje vzdálený přístup mě nezajímá, stejně jako mě nezajímá, jak funguje řídící jednotka v automobilu.

petrm

A vo tom to je. Vůbec se nedozvíte, že vám někdo něco nainstaluje a má k vašemu mobilu libovolný přístup. U tlačítkového nic takového nehrozí, museli by to tam dát při výrobě.

Nezmysel, bez vasho vedomia vam to tam vie dat len statna tajna sluzba, nie nejaky zlodej uctov. Cim novsi android, tym vacsia kontrola nad pravami aplikacie. Staci citat, co klikam. Ak hlupak povoli hre citat interne ulozisko a kontakty, nemoze sa cudovat.

soles47
hodnocení

Asi nevíte, co je vzdálený přístup a jak funguje. Na tlačítkovém mobilu bez OS nelze instalovat.
PROTO MAM TLACITKOVY MOBIL A NECHAPU, PROC BYCH MEL MIT JINY

Mozete samozrejme trvat na tlacitkovom mobile. Vysledok :

- banka vam vypovie zmluvu (bud uplne celu alebo len internetbanking), lebo nevie zabezpecit prihlasovanie

- banka ponecha zasielanie sms, ale vam ich spoplatni

Citajte zmluvy, ktore mate podpisane s bankou, tam to mate cierne na bielom.

Peterko, o jakých sms kách píšete. Co jsem zase nepochopila. Já žádné sms a ani přihlašování z mobilu nechci. Platím kartou, vyzvedávám peníze kartou,výpis mi přijde papírový. Vůbec mobilem s bankou nekomunikuji. Nemám proč. A v bance pravili, že mě nutit nebudou.

To je ine, vy internetbanking vobec nemate. Ostatni diskuteri riesia, ci je lepsie kontrolne overenie cez sms alebo aplikaciu v smartfone.

Jojo, to jsem pochopila, ale proč ta diskuze, když tazatel má tlačítkový a intr.bankovnictví nechce?

hodnocení

0x

S cim chcete poradit?

Ucet vam vyluxuju len vtedy, ak ste hlupak a dobrovolne odovzdate pristupove udaje alebo si nechate na pocitac instalovat program pre vzdialeny pristup.

soles47
hodnocení

Necítím se jako hlupák... vše si pečlivě hlídám... vadí mi ale, že se to vůbec děje... Vám ne?

To je rovnaka kriminalita ako kazda ina, mozem len robit prevenciu, nema vyznam sa tym znepokojovat.

Platia podobne zasady ako pri inej prevencii : nenechavat veci v aute, nechodit v noci do divnych stvrti, zamykat byt ...

Odjakživa lidé kradli a podváděli. Jen dnešní doba přináší nové možnosti.
Dříve Harry Jelínek prodal Karlštejn, Lustig Eiffelovku do starýho železa.

Komu by kriminalita nevadila? Faktem ale je, že je všude bez ohledu na procento věřících, takže se musíme před nepoctivci chránit. Je tedy dobře, že banky přecházejí na lepší zabezpečení. Šmatlací telefon má dneska v kapse už téměř každý a kdo ho nemá, může si ho koupit za pár stovek stejně, jako lepší zámek ke dveřím.

hodnocení

0x

Pokud je někdo opatrný, tak k účtum na kterém má tento člověk větší finanční obnos, nemá vůbec zařízenou bankovní kartu a k internetovým platbám má zařízený extra účet, na kterém má minimální finanční hotovost.

Já platím z účtu jen přes internetové bankovnictví a platby mám jištěny smskou, přičemž příslušnou sim kartu mám v jednom starém mobilu, který ani není dotykový a který na nic jiného nepoužívám.

Proč lidi jednají neopatrně, to už mnoho let zkoumají psychologové i různí neurovědci.

To je super... až na to, že ty podvody a krádeže peněz z účtů se dělají úplně jinak, než si myslíte. ;)

Když podvodník zjistí přihlašovací údaje k účtu, tak např. v případě účtu u air bank si může naposílat na svůj účet platby v hodnotě maximálně 500 Kč bez potvrzení smskou. Je možný, že tam lze nějak nastavit omezení tété výše na nižší částku nebo na 0.Ale možná že se jedná jen o platby na účet, na který už minimálně jedna platba byla.

Pokud má někod na účtu třeba částku v řádu statisíců korun, tak se mu možná vyplatí, používat na bankovnictví extra notebook, který nepoužívá na nic jiného, minimálně pro lepší spánek :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]