Dobrý den,prosím,znáte někdo odpověď?Zemřel mi jeden z rodičů,před mnoha lety mi dal podpisove právo k jeho účtu pro případ, kdyby se něco stalo..Nyní tato situace nastala a notářem mi bylo řečeno,že krom pohřbu se peníze z uctu vybrat nemůžou.Potom nechápu důvod podpisoveho práva.Ma notar pravdu?
Má i nemá. Jsou dva typy plné moci k účtu, první zaniká úmrtím majitele, poté samozřejmě z účtu vybrat nemůžete. Druhá úmrtím nezaniká a vy dál s účtem můžete disponovat. Záleží tedy jaký typ máte vy. Do dědictví jde ovšem vždy zůstatek ke dni úmrtí.
Milane, píše že měl podpisové právo, takže byl disponent, to je to samé. Opakuji že pouze záleží jaký měl typ toho disponenství. To jestli předtím před úmrtím někdy z účtu vybíral nebo nevybíral je irelevantní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.