Nejste přihlášen/a.
Nebudu se zlobit na syslíky, nebo admina, když změní předmět otázky, nevím jak to zformulovat.
Prosííím potřebuji poradit. Teď mi psala sestra, že tatínkovi (zemřel před 14ti dny) došlo domů pár složenek.
1. Platba úrazového pojištění.
2. Home Credit, splátka úvěru
3. Výpis z banky s tím, že si z jeho účtu strhli automaticky splátku jejich úvěru.
Co s tím? Máme oběhat banky, nebo složenky zaplatit, nebo zkontaktovat notáře?
Hrozně moc děkuji za rady.
Mařenko, já bych všude poslala doporučeně oznámení, že tatínek zemřel, požádejte o posečkání platby a že další platby budete řešit v rámci dědického řízení. Jestli máte úmrtní list, tak k tomu přiložte fotokopii. Pojištění zaniká smrtí pojištěnce a většinou nelze převádět. U důchodového připojištění je většinou určena osoba, které v rámci dědického řízení připadne plnění.
já bych:
pojistku zkusil zrušit nebo zrušil neuhrazením, pozor aby to nechtěli vč penále, ale jsou pojistky které neuhrazením zanikají
Pokud nelze tak uhradit a ukončit.
HC - samozřejmě platit a s dalšími závazky nahlásit notáři, mají vliv na dědictví
banka to je divné že ještě strhli, obvykle je účet po nahlášení úmrtí zmrazen, ovšem tohle chápu že je to půjčka od samotné banky, čertví, třeba mohou, ale myslím že ne. Ovšem je to výpis za minulý měsíc a mohlo to být ještě před.
Účet je časem "zmrazen", ale trvalé příkazy se provádějí dál a dál, pokud majitel účtu nenastavil při úmrtí jejich zrušení.
Spider, mně u matčiného účtu neprovedli ani trvalé příkazy a SIPO - málem v domě odstřihli elektřinu, protože jsem to netušila -ani neposílali výpisy z účtu.
- výpisy z účtu se po zablokování neposílají
- pokud měl majilet účtu nastaveno, že po jeho úmrtí nebudou trvalé příkazy zablokovány, provádějí se dál
- na účet je možno dál vkládat finance
- peníze za vedení si banka dál strhává
- opravdu vím, o čem mluvím
přesně tak, když umřel děda tak byt, plyn, elektřinu (neměl sipo) jsme museli platit ze svého účtu ze zmrazeného přestalo všechno odcházet. Jediné co strhávali bylo celkem než se vyřídilo dědictví asi 700 korun za vedení účtu, to mi přijde celkem sprosté, půl roku tam nebyl žádný pohyb.
Pojistku v žádném případě neřešte "neplacením". Zajděte na pojišťovnu s úmrtním listem a domluvte se buď na ukončení pojistek ke dni úmrtí (co se do té doby zaplatilo, to Vám vrátí - zřejmě do pozůstalosti), nebo na jejich přepracování na jiného člena rodiny. Jednak při neplacení běží pojistka dál asi půl roku (podle druhu pojištění), pak Vám přijde storno pro neplacení a povinnost doplatit tzv. dluh ke stornu, což je ta doba od nezaplacení do ukončení, jelikož celou tu dobu byl pojištěnec pojištěn. Jednak v případě úmrtí pojištěnce nastává další problém: pokud jde třeba o pojištění domácnosti, to se platí ročně. Pojistka je třeba zaplacená v lednu, pojištěnec zemřel v dubnu, a vy si myslíte, že do příštího ledna času dost. Ale v listopadu se stane pojistná událost. Vy vyrazíte do pojišťovny uplatnit výplatu náhrady - a nedostanete nic - VY nejste pojištěnci.
Důrazně doporučuji řešit co nejdřív návštěvou pojišťovny.
Sice nevím co na to právo ale když zemřel otec tak jsme s jeho účtu vše na co měl dán příkaz u banky uhradili a nechali účet zablokovat až do vyřešení pozůstalosti .Pojištění jsme zrušili na pojišťovně. Kdo převezme dědictví bude muset uhradit i dluhy a tak já bych ten Houm Credit raděj zaplatila hned.
Mařenko, já jsem musela paní notářku hodně uhánět. Hlavně, aby po projednání dědictví, které proběhlo při jediném sezení a v třístranné dohodě, předala dokumenty na soud. Měli jsme již kupce na dům a ten měl příslib hypotéky a tak zase uháněl nás. Takže za optání nic nedáš. Zeptat se, kdy asi počítá s termínem projednání a hlavně, co by bylo potřeba ještě předložit, abyste tam nemuseli lítat vícekrát. A hlavně se dohodnout na podstatných věcech předem, ať nejsou u notáře zbytečné komplikace.
Moc děkuji za odpověď, (jen už nemám bodík). Dneska jsem tam volala a opravdu, jak tu padlo, mi pan notář poradil obeslat všechny instituce s úmrtním listem. Jen tetu, která vypravovala pohřeb, trápí to, že se již nechce zúčasnit dědického řízení, nevíte i to? Jestli se toho může zříct?
Mařenko, pokud se teta chce zříci dědictví, tak budou kontaktovat její děti. Mohla by se, ale zříct ve prospěch někoho. PT /stařenka/
Ona ani nepočítá s dědictvím, já ani nevím, jestli bude dědit, ale asi ne, tam to podle mne bude tak, že manželka a tři děti. A babička - matka. Jenže jsem zase vyčetla, že matka je až v druhé linii. Tak fakt nevím.
Zříct se dědictví ve prospěch někoho nejde, to už mám zjištěné, protože co si budeme povídat, babička dostala tatínkovou smrtí nejhorší ránu, přežila své dítě. No a jelikož je sama vdova, 4 roky byla kvůli mě v domácnosti, aby se po smrti mamky mohla o mě postarat a potom zůstala u domácí práce, má malinkatý důchod, tak jsem chtěla svůj díl dát jí. Jenže to nejde. Já mohu odmítnout dědictví a ta moje část by byla normálně rozdělena jako ten zbytek všem. Takže bude jednodušší, když si to vezmu a jí to dám neveřejně. (darovací daň že?)
U tety jde o to, že zařizovala pohřeb a člověk, který vypravil pohřeb se automaticky účastní celého dědického řízení. Taky by měla být k notáři pozvána jako první. To se jí už nechce, bere ty peníze - pohřeb, jako poslední dar bráchovi. Další zařizování chce nechat pouze v rovině rodiny, poradit, pomoct, ale ne u notáře.
Mařenko, chápu, že to chcete vyřešit v rámci rodiny. Pokud, ale někdo dostane předvolání k řízení musí se dostavit, nebo se omluvit /dovolená/ a řízení se přesune na jiný termín, ale pak se stejně dostavit musí. Možná někdo napíše víc. PT /stařenka/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.