Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se zeptala někoho kdo někdy byl členem volební komise, jestli je vůbec technicky možné dělat na úrovni okrskové komise podvody s hlasy, někde uberat, někde přidat. Kdyby například byli někteří členové komise domluveni, tak jestli existuje nějaká kontrola od těch dalších členů, kteří si sčítají svojí hromádku. Díky.
Čistě teoreticky podvod jde udelatvždy a všude kde je lidský faktor ale je otázka jestli to má vlastně cenu, v celostátním měřítku určitě ne.
Pokud jde o volby do zastupitelstva dovedu si představit že se dá celkem bez problémů manipulovat s preferenčnímy hlasy (křížky) u lístků kde jich je zaškrtáno méně než je členů zastupitelstva nebo tam kde je zaškrtnuta pouze strana. Ovšem tězko to udělá jeden člověk takže by na tom pravděpodobně musela být domluvena celá komise.
ano, myslela jsem volby do zastupitelstev, jestli je tam nějaké místo, kde se dají falšovat preferenční hlasy a jestli to mý nějakou kontrolu. .
Tak jen anonymně a doufám, že se toho někdo nechytí a nebude po mně pátrat.
Byl jsem letos v komisi ve větším městě. Volilo se přes 30 zastupitelů a bylo 10 stran.
Spočítali se platné hlasy a vyřadili neplatné. Potom ale začal chaos. Na plachty, kde byli zapsány jednotlivé strany a jejich kandidáti se dělali ke každému čárky.
ALE každý si vzal jeden volební lístek a zapisoval sám. Takže teoreticky je možné, že kdybych nadržoval Frantovi Omáčkovi, tak jemu i jeho straně klidně mohu přidat desítky hlasů. Dost mě to zklamalo a s volbami definitivně končím.
Co Vás zklamalo, že ve Vás byla důvěra, nebo že lze podvádět, nebo co Vám vadí? Ne každý je svatý, nebo podvodník.
Že lze velmi snadno podvádět. Např. jedna členka volební komise se netajila příslušností k jedné ze stran a pak si brala jen ty lístky, které tu stranu obsahovaly a čárkovala a čárkovala. Nevěřím, že správně.
Ale to již spekulujete, páč nevíte, že kolegyně si brala jen lístky její strany. Pokud ano, tak proč jste nezasáhl.
Vím, sami jsme jí je dávali na čárkování. Nemohla moc chodit, tak čárkovala jen dvě nebo tři strany. Zrovna tak jsem mohl hlídat dědulu co na to neviděl a místo 25 křížků hlásil 16 /ostatní přehlédl/, nebo mladýho co neuměl odečítat a když bylo 8 křížků a jedna strana, tak místo dvanácti dal straně 22. Toho by se našlo. Jo, mohl a asi i měl jsem to nahlásit, ale co bych řekl? Že se někdo spletl a já ho opravil? Že si myslím, že někdo přidával, nebo ubíral čárky? Nemám důkazy ale dělo se to.
Na 99% to zjistit nelze. Musel byste být např. poslední volič, nebo nechat si donést urnu. Pokud volíte uprostřed davu, nikdo už váš volební lístek nerozezná.
Nebyl jste jediný.
Teorie, kterou statistický uřad nesdělil, že by někde hlasoval jen jediný. Ale Vy se stejně někomu pochlubíte, jak jste volil.
Ale to vy přesně víte, páč jste informován..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.