koupil jsem na bazaru CPU v záruce a bohužel se na něm vyskytl problém. S původním majitelem mám sepsanou smlouvu o postoupení práv ze záruky.
Může e-shop při podání reklamace odmítnout uznat tuto smlouvu o postoupení práv ze záruky a v případě dobropisu mě odkázat na dořešení na původního majitele, i když v reklamačním řádu nemá eshop nikde psáno, že postupení práv není možné?
"...my jakožto prodejce mame uzavřenou smlouvu s kupujicim a s nikym jinym zadny pravni vztah nemame ani na zaklade kupni smlouvy nebo prevodu prav z kupujícího na kohokoliv jiného..."
Ano, s postoupenim plneni zodpovednosti za bezvadnost musi souhlasit obe strany. Pokud bude dle OP plneni poskytnuto pouze kupujicimu, tak se obratte na nej.
Tak jsem se dozvěděl, že souhlas dlužníka není potřebný. Viz:
Zákon umožňuje tyto práva postoupit, a to dle § 1879 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ve znění pozdějších předpisů. Konkrétně stanoví, že věřitel může celou pohledávku nebo její část postoupit smlouvou jako postupitel i bez souhlasu dlužníka jiné osobě (postupníkovi).
Pohledávku nelze postoupit, pokud by takový postup odporoval předchozí dohodě postupitele s dlužníkem. Pokud si tedy např. internetový obchod do smluvních podmínek vloží ujednání, že práva z vadného plnění nelze převádět dále, je třeba to respektovat. Jinak lze pohledávku postoupit i bez souhlasu dlužníka. Převzato z dTestu: www.dtest.cz/clanek-3286/postoupeni-prav-z-vadneho-plneni Takze pokud to ma prodejce vyslovne vylouceno v obchodnich podminkach PLATNYCH V DOBE NAKUPU! -doporucuju ihned overit a pripadne si je stahnout, aby je nenapadlo to tam pridat- ma pravdu on. Pokud to tam nema, ma smulu a musi reklamaci vyridit, v takovem pripade bych se s nim vubec nemazal a po dalsi vyzve to predal COI a klidne i pravnikovi, at si ho zaplati.
V OP mají, že reklamace a záruční podmínky řeší reklamační řád a v něm není žádná zmínka o nemožnosti postoupení práv, jak jsem psal v dotazu. Tzn. jestli to správně chápu, nemůžou mi to odmítnout a reklamaci musí dořešit se mnou?
Chapes to spravne. Pokud ho smlouva vyslovene nezakazuje, je postoupeni prav mozne a prodejce vuci tobe ma stejne povinnosti, jako k puvodnimu majiteli. Napis jim, ze trvas na vyrizeni reklamace a ze postupuji v rozporu se zakonem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.