Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod, pracovní úraz

Od: jaroslavz odpovědí: 6 změna:
Dobrý den před rokem se mi stal pracovní úraz s následkem amputací zápěstí zaviněný zaměstnavatelem (dle policie) proto mě zajímá jakou přibližnou výši dostanu ID jelikož je to vše tabulkové a průměrný plat ani odpracované roky zde nehrají roli to jen kdyby to nebylo vinou pracovního úrazu děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Mýlíte se, pro nárok na výplatu invalidního důchodu je rozhodující splnění dvou podmínek: 1) uznání jednoho ze tří stupňů invalidity (na tohle jsou skutečně tabulky) a 2) dostatek pojištěné doby (odpracovaných let, v nichž se odvádělo sociální pojištění).

Můžete být bez nohou, bez rukou a s půlkou hlavy, uznán ve třetím stupni invalidity, ale když nebudete mít pojištěnou dobu, nevznikne Vám nárok na výplatu důchodu. Na to je taky tabulka, řídí se věkem žadatele o důchod:

do 20 let věku méně než 1 rok pojištěné doby

od 20 do 22 1 rok

od 22 do 24 2 roky

od 24 do 26 3 roky

od 26 do 28 4 roky

nad 28 let 5 let pojištěné doby

Takže pokud někdo do 25 studoval, to není důchodově pojištěná doba. Pak 2 roky cestoval, pak si našel práci, 3 roky pracuje a stane se mu úraz, bude sice uznán invalidním, ale důchod nedostane.

Vyčerpávající odpověď!*palec*

@diesel díky

gumi

Musel by si doplatit OBZP a čekat...

@gumi máte asi na mysli dobrovolné důchodové pojištění.

Promiňte, že Vás pořád opravuju, ale v té branži jsem pracovala spoustu let a ty termíny mám pod kůží. Jinak se stává, že jeden o koze, druhý o voze.

hodnocení

2x

Takhle Vám to NIKDO nesdělí-jedině pak ČSSZ až od ID zažádát, bude Vám schválen ID , pak Vám to vypočítají a jistě dostanete vědět zda jen ; nebo rovnou plný ID a také jeho výši. Jinak mám takové tušení že výše platu a roky hrají roli-ale bez záruky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]