Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zjišťování majetku pro vypořádání dědictví

Od: patronka* odpovědí: 9 změna:

Kamarádce zemřel manžel v březnu doma.Zavolala lékaře pro sepsání úmrtního listu, ale ještě před příjezdem Pohřební služby se dostavila jakási úřednice, prohlédla skříně a zařízení bytu, zeptala se na vkladní knížky.Vykázala se nějakým průkazem, snad z magistrátu.Víc si o tom nepamatuje, byla samozřejmě v šoku.U notáře prý měli povědomost o veškerém společném majetku a ačkoli se jedná o dědictví v I.skupině, musel být proveden odhad nemovitosti.Předpokládám, že se již v tomto případě neplatí daň z dědictví, ale prý se notářský poplatek vypočítává z hodnoty pozůstalosti a činí 9%.To by bylo podstatně víc, než původní daň, která byla 0,5%.Do zpoplatněného se započítávaly i společné finance a ty byly dokonce zablokovány až do konečného vypořádání.Prosila bych odkaz na webové stránky, týkající se této problematiky.Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

To je neskutečně neomalené jednání. V každém případě by to chtělo zjistit, kdo soupis prováděl a podat stížnost. Není to tak dlouho, co mi zemřela matka. Nikdo u mne doma nic nezjišťoval a ani ne v domku matky. V době úmrtí jsem ji měla doma, resp. v nemocnici. Dostala jsem předvolání na soud, kde jsem předložila soupis majetku matky - nemovitost vč. odhadu, výpis z účtu a nahlásila hotovost, předala originál poslední závěti a uvedla adresy ostatních dědiců (neteře za zemřelou druhou dceru). Vybavení jsme upřesnili u notářky a sami uvedly (já a neteře) odhadem hodnotu veškerého vybavení. Je pravda, že účet byl okamžitě zablokován a vklad uvolněn až po nabytí právní moci soudního rozhodnutí o dědickém řízení. Notářský poplatek se počítá součtem dle níže uvedených hodnot majetku + náklady notáře. Domnívám se, že se nejedná o 9%, ale o zhruba 1% hodnoty děděného majetku - viz dole:

mojepoplatky.cz/...

marenka*

Souhlasím s Lidkou, podejte si stížnost. To snad není možné, že ta úřednice u vás byla dříve, než pohřební služba a tohle dělala před nebožtíkem. *sok* O pozůstalých ani nemluvím. Tatínek zemřel před 14ti dny, (bože to utíká) a ještě se nikde nic nesepisovalo, což je jedině dobře, protože se všechny emoce pomalu uklidňují. Ale v tu chvíli? Vždyť to je proti dobrým mravům. *zed*

patronka*
hodnocení

Děkuji všem, ale Vaši odpověď Mařenko jsem dost očekávala právě proto, že máte smutný zážitek z nedávné doby.Ta úřednice nejen že tohle všechno prováděla, ale ještě hodila nebožtíkovi přes hlavu deku.Kamarádka deku sundala se slovy "on je tady doma".Já jsem z toho pochopitelně rozčílená(dozvěděla jsem se to až dneska), ale kamarádku nemůžu nutit, aby ještě něco podnikala.Teprve se pomalu učí bez manžela žít, byl to krásný a dlouholetý vztah.Všichni jsme je oba měli rádi.Tak se chci trochu poučit pro další možné případy v mém okolí.Mne už to snad nepotká, už mi skoro nikdo nezbyl a tak jsem asi teď na řadě já (ale ještě hned tak ne, doufám).Proto jsem přece patronka (patronka není jen malá patrona).

lidus*
hodnocení

0x

Slyším prvně, že se něco takového dělá, v případě smrti prarodičú a otce se nic podobného nekonalo. Jak radí stěžujte si na počínání úřednice, je to nehorázné.

doplněno 12.08.10 09:17:

ještě by mě zajímalo, jak se úřednice o smrti tak rychle dověděla. Dotazem u notářky, která dělá dědické řízení jsem vyzjistila, že se nic podobného nedělá (doslova řekla, co je to za blbost).

rosenberg
hodnocení

0x

Vážená, nestřílíte si tak náhodou ze všech? Jednak nic takového není možné a jednak pochybuji, že by kdokoliv jakoukoliv cizí osobu (kromě lékaře a pracovníků pohřební služby) pustil do svého bytu či domu. Neexistuje jediný právní důvod ke vstupu nějaký úřednice do bytu a už vůbec ne k výkonu nějaké domovní prohlídky. Nezlobte se, ale nevěřím vám ani slovo.

pt®

Já nevidím jiné vysvětlení, než, že Vaše kamarádka byla v šoku ze smrti manžela, možná náhlé hnutí mysli a viděla to, co vidět nebylo, jen a jen v její mysli a v představách /prostě fantazírovala/, nemyslím ten výraz špatně, nevím, jak použít jiný. Prostě uvěřila své představě. To znamená, že tam nikdo nebyl, ale to ji asi nevymluvíte. To mně jen tak napadlo. PT /stařenka/

patronka*
hodnocení

Já nemám důvod znevažovat poradnu nějakými vtípky.Mně se to moc nezdálo, tak jsem jí kladla různé doplňující otázky a vždy měla odpověď.Znám ji přes 25 let a nikdy jsem nezaznamenala, že by lhala.Od března uplynulo 5 měsíců, tak by v šoku už být neměla, leda by jí z toho "šíblo" definitivně.Pane Rosenbergu mně věřte, já jen prodávám jak jsem koupila .Otázku jsem položila v naději, že mi někdo pomůže situaci vysvětlit a pochopit.Nemám žádnou možnost její tvrzení ověřit.

ferda6
hodnocení

0x

Odměna notáře je stanovena podle §13 vyhl.č. 196/2001sb.

Základem poplatku je obvyklá cena majetku. Sazba do 100.000,- Kč je 2%, od 100.000,- do 500.000,- Kč je 1,2%.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]