Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kurkuma místo zázvoru

Od: pave* odpovědí: 10 změna:

Ahoj,

chtěl jsem si udělat zázvorový čaj, ale zázvor jsem nemohl nikde sehnat. Koupil jsem si něco na pohled podobného - kurkumu.

Je to také použitelné?

Čajem myslím to, že zázvor oloupu a nakrájím na malé kousky a zaliju horkou vodou.

Se slovem kurkuma jsem se dneska setkal poprvé, já do kuchyně nepřijdu po celý rok :)

Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

5x

Kurkuma je podobně použitelná jako zázvor,akorát silně barví,ale má taky zahřívací účinky a je prospěšná zdraví.Já na čaj používám i sušený mletý zázvor,prodávají ho v každém supermarketu.

Čerstvý kořen zázvoru a sušený v prášku vidím v každé prodejně s potravinami. Kurkuma léčí různé záněty v těle, ideálně trochu kurkumi + špetku pepře + kapku oleje, tak nejlépe tělu pomůže.

idanova*

*nene* Je velmi nebezpečné plést si Zázvor s Kurkumou. Ida

hodnocení

4x

Nemyslím si, že by čaj z kurkumy byl poživatelný. Je to podobné kari. Z kari si taky nikdo /doufám/ nedělá čaj. Možná trochu na lžičku s olejem a dalšími přísadami. Nebo do jídla.

hodnocení

2x
Chutove naprosto jinem, caj ze zazvoru je výborný, z kurkumy bych nepila, ochutnaka jsem ho a stacilo to.

hodnocení

2x

No uvidíte sám. Ale z té kukurmy bude "čaj" tak hořký, že se ošklíbnete a vylejete to. A uděláte dobře. Z kukurmy se čaj nedělá. A čerstvý zázvor mají všude a pořád. Teda já ho vždycky v regálech vidím. A na ten čaj je rozhodně lepší čerstvý, než ten práškový. Nekrájejte, ale nastrouhejte.

kurkuma, ne kukurma.

inspa*
hodnocení

2x

Ha, zajímavé téma. Čaj bych z kurkumy tedy nedělal. Ale musel jste mít smůlu - zázvoru je všude plno, problém bývá spíš, že nemají kurkumu. :)

Mě právě dnes ráno dorazil do mailu recept, kde je jak zázvor tak kurkuma. Tak jsem si k nákupu z rohlíku objednal ingredience a chci zkusit. Zrovna mám neschopenku s nějakou virózou, tak uvidím. :-D

vitamínová bomba na imunitu (2 PORCE)
SUROVINY
25 gramů zázvoru
25 g kurkumy
2 citrony
1 stroužek česneku
Špetka čerstvě drceného pepře
POSTUP
1) Zázvor spolu s kurkumou a česnekem odšťavte, smíchejte s citronovou šťávou a špetkou pepře.
2) Pijte panáka této směsi každé ráno a bacily se vám budou vyhýbat obloukem.

Jinak ingredience samozřejmě čerstvé, z práškového by mě to ani nenapadlo zkoušet. :)

inspa*

Tak jsem to zkusil a čerstvě píšu. Výsledek je tak ostrej, že pít se to nedá ani panáka. Takpo kapkách.

Kurkuma zasrala vše tak do žluta, že to nemůžu dostat ani z prstů, natož z nádobí, odšťavňovače a linky.

Tož jsem z těch průkopnků, kudy cesta nevede. Škody je víc než výsledek přinesl. :-D

idanova*
hodnocení

1x
Zdravím. Kurkuma i zázvor patří do stejné čeledi (zázvorovitých), ale zázvor = Zázvor lékařský (Zingiber officinale), zatímco Kurkuma (Curcuma longa), je úplně jinou rostlinou a mezi léčivé byliny nepatří. Tedy bych před kurkumou varovala. Kurkuma působí na játra (silně až nebezpečně) a může u citlivějších osob způsobit silné záněty a poškození (nejen) jater. Nejsme zemí, kde by kurkuma byla používaná po stovky let v kulinářství, tedy náš organismus reaguje na kurkumin jinak, a nemáme praxi ani v dávkování. V zemích původu se kurkuma používá jako barvivo (textil), insekticid + antivirotikum + dezinfekce + přípravek proti houbovým a plísňovým nemocem rostlin, a v potravinářství jen jako koření . Dokonce se zjistilo, že potravinové doplňky, kurkumin obsahující a často ještě (levnějším) piperinem (pepř) doplněné, způsobily již tolika lidem nebezpečné záněty jater, že už Stát. zdr. ústav začal varovat. A to jde jen o množství, obsažené v potr. doplňcích. Těžko posoudit, co může udělat kurkuma v případě, kdy ji někdo popíjí jako čaj. On ale ani zázvor se nedoporučuje lidem např. se zvýšeným krevním tlakem. Podrobněji zde: zdravezpravy.cz/... Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]