Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel mi odmítá vydat zápočtový list

Od: thp odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, před dvěma měsící jsem skončila v práci ale dosud jsem nedostala žádné ukončení. Mám z bývalého zaměstnavatele trochu strach, je agresivní, mlátil svoji paní předevšemi a tak.Poprvé co jsem se na zápočtový list zeptala poslal mě za účetní. (samozřejmě s hromadou keců a s tím, že on je odjetý) Bydlím teď ale 30km daleko od původní práce a když jsem za účetní jela vlak nabral 50min zpoždění. Já nemám řidičák, nemám auto, jsem odkázaná pouze na veřejnou dopravu. Zpoždění 50minut se nakonec změnšilo, ale stejně jsem na místo doběhla o 30 minut později kdy už tam nikdo nebyl. Což chápu. Pak jsem psala o náhradní termín, ale byla jsem ignorována. Prosila jsem o zaslání dokumentů elektronicky či poštou a nic. Prosila jsem o konkakt na účetní ale odpovědí bylo že smlouvu mám snad s ním a ne s účetní takže co chci řešit s jeho účetní. Teď jsem znovu dostala odvahu a v pondělí mu napsala tedy co a jak, že je jeho povinnost mi vystavit zápočtový list, že ho potřebuji a že to budu muset řešit na patřičném úřadě. Odpovědí bylo ať si jako nedovoluji mu vyhrožovat, že oni na mě 2x čekali (nevím kde to vzal) a že je to jenom moje nezodpovědnost, že už ho nemám vyzvednutý, že on v povinostech nic takového nemá, vůbec že nebude nic posílat a že má důležitější věci na práci než moje lemplovství že nemám zápočtový list. Samozřejmě mi tam pak velice mile napsal "zejtra tam účetní bude, tak se tam sejdeme". (Upozorňuji, že jsem se za účetní stavila i 2x mimo domluvenou schůzku ale nebyla tam). Jenže já už samozřejmě pracuji jinde a když mi jeden den napíše "zítra se stav" tak já ikdyž se postavím na hlavu tak tam nebudu, protože musím být v práci... Zprávu jsem si ani nestihla přečíst, čtu si ji až teď když mám trochu volna... a opravdu tam za účetní nemohu jet dopoledne 30km, jsem v práci. Co mám tedy dělat?
Poslední zpráva od něj je, že to mám už dávno připravené a stačí si to jen vyzvednout. ALE ta účetní tam věčně není a kontakt na ni mi dát nechce. A já se tam ani nedostanu... To to opravdu nejde doporučeně odeslat na adresu? Případně elektronicky pokud dám souhlas? A jak říkám, mám ze svého bývalého zaměstnavatele strach, takže se mi tam opravdu nechce jezdit ještě samotné... Díky všem za rady.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zaměstnavatel je povinen vydat zaměstnanci zápočtový list při skončení pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti. Měl by mu být v papírové podobě předán osobně poslední den v práci. Datum vydání zápočtového listu by totiž mělo být totožné s posledním dnem v zaměstnání.

Pokud by nebylo možné zápočťák předat zaměstnavatelem osobně, lze jej zaměstnanci zaslat prostřednictvím pošty. Zaslání je dále možné i elektronickou formou, ale pouze pokud má k tomu zaměstnavatel písemný souhlas zaměstnance.

Čerpáno zde: finance.cz/...

hodnocení

0x

A to Vás nový zaměstnavatel klidně zaměstnal bez zápočtového listu?!

break
A proč ne?

Breaku -po mně to vždy chtěli ovšem od vyučení (v roce 1980) jsem měnil práci jen 5x.

break
Po mě to nechtěli nikde. V jedny firmě jen chtěli zdravotní prohlídku a tu ode mě taky nikdo neviděl

Holt někde na zákony kašlou a někde to dodržují. U nás vstupní vyžadovali ale periodické sporadicky-tu jsem neměl 5 roků,ale až jsem z důvodu sníženého zdraví a ČID1°žádal o snížený úvazek, pak mne hnali na periodickou,ovšem lékař mi jen zakázal zakázané-stavět lešení a práci nad 2m )zda můžu hotovém lešení ovšem nesdělil.

etana*
hodnocení

0x

Vůbec nechápu to dohadování. Měl vám ho vydat v den ukončení pracovního poměru. Pošlete tedy doporučený dopis, že je vám povinen odevzdat zápočtový list, že vám ho má poslat na tu a tu adresu doporučeně, jinak na něj poštvete Inspektorát práce a basta. A také to samozřejmě v případě, že vám nevyhoví, udělejte.

Ja by som sa s nim neparal a riesil to rovno uradne, to jedine plati na ten druh "podnikatelov". Sanci uz dostal dost.

etana*

No, petere, on ten dotaz naznačuje, že tazatelka taky zmatkovala. Ale někdo holt preferuje hned běžet na úřad, nic proti tomu. Kdoví, co je to za firmu.

novak1*
hodnocení

0x

Mne nechtel dát posledný výplatu a do pojišťovny neposlal že jsem u neho pracoval.

Stát by mel dát nejaké sankce na takové podnikatele.

Pracovněprávní vztahy řeší Inspektorát práce. V odkazu si najděte Váš oblastní nspektorát práce, zavolejte na telefonní číslo regionální kanceláře a domluvte se. Měli by být schopni Vám pomoci.

novak1*

To že mi neposlal doklady do pojišťovny jsem zjistil až o nekolik let , když už byla firma zrušena. Psal jsem nekam , kdo mel archivovat od té firmy papíry ale odepsali že nic nemají.

gumi

Jednou ročně si můžeš od ČSSZ vyžádat přehled pojištění, co za tebe zaměstnavatel zaplatil

kdo se stará, nestane se mu to, co tu popisuješ. Asi není nic proti ničemu si to vyžádat k datu ukončení zaměstnání, a přesvědčit se o tom, že ukončení zaměstnání je v pořádku zaevidováno

@gumi ve skutečnosti si může každý zaměstnanec jednou ročně požádat ČSSZ o výpis pojištěné doby, což znamená, že zjistí, zda za něj zaměstnavatel odevzdal evidenční list důchodového pojištění. To je papír, na jehož základě se zaměstnanci započte do databanky nárokových podkladů pojištěná doba a vyměřovací základ pro výpočet důchodu.

Nejde tedy o zaplacené pojištění.

gumi

A jaky je rodil mezi tim co jsem napsal? Pro zamestnance to znamena, ze }ma pojisteno", a v te a obe vysi, nebo snad ne?!

Pisu to tak, aby to osoba prumerneho rozumu nebo jak je to v §4 pochopila.

gumi

Tak odpovez na otazku :)

Ps: nevidis, ze (nezkusena) tazatelka hraje se zamestnavatelem zakopovou valku? Kdo taha za delsi konec? Snazil jsem se ji pomoct. Btw co jsi se vyucil, automechanikem nebo truhlarem?

@gumi jestli chceš odpověď po mně, tady je.

Napsal jsi "vyžádat přehled pojištění, co za tebe zaměstnavatel zaplatil". Považovala jsem za nutné upřesnit tvoji terminologii. Když občan přijde na OSSZ a bude chtít vědět, kolik pojistného za něj zaměstnavatel zaplatil, nedozví se to. Platba pojistného je věcí oddělení účtárny na OSSZ. Ta si hlídá, zda je zaplaceno. Když zaměstnavatel neplatí, řeší to vymáhací oddělení OSSZ. Zaměstnanci nikdo tyto věci nesdělí. I když zaměstnavatel neplatí, je zaměstnanec pojištěn, pokud je přihlášen a bylo mu z vyměřovacího základu stanoveno a sraženo pojistné. Tyto okolnosti zase zjišťuje kontrolní oddělení při pravidelných kontrolách zaměstnavatelů a porovnává je s evidenčními listy v databázi nárokových podkladů ČSSZ. Pak teprve bude správně výpis dob pojištění z ČSSZ, který jsi měl patrně na mysli.

gumi

Jmenuje se to přesně:

informativní osobní list důchodového pojištění

vím to přesně, protože mi právě přišel do datové schránky, a je pravděpodobně úplně jedno, o to požádá, vždycky by měl dostat tohle, ano, měl jsem tohle na mysli. Tedy co za tebe zaměstnanec platil = jaké období a ne kolik Kč, bylo myšleno.

Ale těžko někdo, kdo je v pozici tazatelky, anebo vyučeného zaměstnance, přijde na ČSSZ a požádá si přesně doslovně o výše uvedené.

Takže když si kdokoliv požádá o výpis pojištění, tak asi dostane tohle. Každý zaměstnanec by to měl jednou ročně využít, aby se pak při krachu firmy nedivil...

myslím že jsem taky napsal, že je lhostejno, zda zaměstnavatel reálně zaplatil, zaměstnance by mělo zajímat toliko, jaké údaje přiznal, a ty jsou právě v tom osobním listu, že všechny předchozí období každé osoby (škola, volna, zaměstnání, obzp) v tom dokumentu...

gumi
hodnocení

0x

To jsou zase cavyky. Kdyz nejsi schopna se dostavit k zamestnavateli a/nebo si s nim domluvit termin, tak mu laskave prokazatelne vyzvu k zaslani, aby vedel, kam ti to ma dorucit.

Pokud nebude ochoten to zasilat, tak si asi budes muset vzit volno a dojet si pro to lejstro anebo si tam nekoho poslat s plnou moci, radeji uredne overenou (za 30,- na poste).

Ps: co vykonavas za profesi, kdyz nejsi schopna takovouto banalni vec vyridit?

Přesněji - zaměstnavatel musí zápočtový list (správně potvrzení o zaměstnání) vydat. Co se týče doručení potvrzení o zaměstnání, toto se řídí ustanovením § 334 zákoníku práce. Potvrzení o zaměstnání představuje písemnost týkající se skončení základního pracovněprávního vztahu a musí být doručena do vlastních rukou zaměstnance na pracovišti, v jeho bytě nebo kdekoliv bude zastižen, anebo prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací, a není-li doručení těmito cestami možné, teprve tehdy může zaměstnavatel písemnost doručit prostřednictvím provozovatele poštovních služeb. Na nějakou výzvu k zaslání vůbec nemusí reagovat.

gumi

Pochybuji ale, ze zamestnavatel ma povinnost nest jakekoliv naklady s dorucenim anebo zamestnance stihat doma.

Ma rada spocivala v tom vyzvat ho k zaslani (aby prokazatelne vedel, ze ZL chyci) a pokud nezasle, tak se dostavit (protoze budu mit za prokazane, ze mi to ulehcovat nebude). Nebo se pletu a lze mou odpoved cist jinak?

Evidentně-Guma neumí číst a nechápe čtené!

jano123
hodnocení

0x

Zamestnávateľ je povinný vydať zap. list.

Ja som mal podobnú skúsenosť - problem s vydaním.

Moj mobil nedvíhali, tak som poslal SMS s "doporučením že pošlem políciu".

Zap. list mi nedali, ale doručili na úrad práce...

Aj tak som poslal na nich inšp. práce + inf. na čo si majú "posvietiť",

okrem mojho problému, bolo im horúco...*tanec*

id
hodnocení

0x
Také jste udělala chyby. Jistě máte na bývalé kolegy telefon. Požádejte je, aby zjistili telefon účetní a s ní se domluvte. 3o km je prd, děláte jak byste měla cestovat přes republiku. V práci si vemte neplacené volno a seďte v bývalé firmě tak dlouho, než zápočťák dostanete. Klidně i po pracovní době. Ať si zavolají třeba policii, třeba by to pomohlo.
To jste mohla udělat poslední den v práci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]