Dobrý den. Dnes na konci přesněji již po skončení prac. doby mě čekal velice nepříjemný rozhovor s mými nadřízenými. Od začátku do konce končil jsem 14 minut po 14H měl jsem již i píchnutý odchod když mě bylo řečeno že by se mnou chtěl mluvit šéf tak jsem šel k němu do kanceláře a tam mě řekl ať jdu do zasedačky tam jsem čekal dobrých 15 minut když přišel on a ještě 2 další se 2 testy na návykové látky nejdříve byla nepříjemná konverzace a potom mě chtěli udělat test ten test jsem odmítl protože už jsem tam neměl ani být a nebyl u toho přítomen žádný zaměstnanec PČR tak jsem odmítl i jeden z nich řekl že na to mám právo odmítnout a potom co jsem odešel tak hodinu na to volala personalistka a ptala se zda souhlasím s výpovědi dohodou a jestli to podepíší v opačném případě by mě to dali prý na paragrafy ale ptám se jaké když žádný test se nekonal nic jsem neprovedl práci řádně udělal tak jestli se s tím dá něco dělat. Švagr říkal že kdybych to nepodepsal tak by mě museli platit odstupné.
Pokud seš čistej , tak proč odmítaš test na drogy?
vaclav*
Protože nemám důvěru ve vedení firmy navíc tam byly jen hlavovni a žádný obyčejný zaměstnanec
break
19.09.22 23:05
Paranoia?
vaclav*
Bohužel ne ale když nejdříve člověka obviní z krádeže video záznam policie nic z toho se nekonalo a omluva doteď taky nikde jo navíc skoro každý zaměstnanec říká a je jich čím dál tím víc že jím přijde jak kdyby vedení samo něco bralo
break
Tak buď rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo a běž dělat jinam.
podle toho co jsem si tu teď stihl přečíst, tak základní problém, který tu tazatel řeší je ten...že vedení po něm vyžadovalo nějaké testy (jedno na co) po pracovní době...tzn...nestihli mu dát test/dýchnout atd. v jeho pracovní době, tudíž na to nemají nárok a tazatel se tímto argumentem ohání...což má pravdu...po pracovní době mají smolíka...
Jasně že neměli právo vám cokoli po pracovní době dělat. Testovat, dýchat aj. Výpověď dohodou nepodepisujte. Pokud budou chtít test v pracovní době, tak souhlaste, ale vše si dokumentujte. Nenechte sebou vláčet. Žádný paragraf vám dát nemohou.
@vaclav - končil jsem 14 minut po 14H měl jsem již i píchnutý odchod Bohužel jste byl stále na pracovišti - asi vás nadřízený neodchytl na ulici. Takže
ZP § 106 Práva a povinnosti zaměstnance
(4)... Zaměstnanec je povinen
e) nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele
i) podrobit se na pokyn oprávněného vedoucího zaměstnance písemně určeného zaměstnavatelem zjištění, zda není pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek
Jedině byste se mohl domáhat toho "zaměstnance písemně určeného", ale upřímně, takový papír je otázka tří minut a dá se předpokládat, že zaměstnavatel to nějakým vnitřním předpisem apod. ošetřeno má. Odmítnutí testu může být považováno za porušení povinností - závažnost dle toho, jestli už nemáte "na triku" něco dalšího. Podle toho se rozhodujte ohledně nabízené dohody.
Ale provedl. Test se sice nekonal, ale konalo se odmítnutí testu Takže klidně i okamžitý vyhazov pro hrubé porušení, bez odstupnýho i bez nároku na podporu. Zeptej se švagra jestli ti to bude vyplácet on a když ne tak je pro tebe dohoda výhodnější. Hlavně se záznamem pak jinde o fetku moc stát nebudou, tak leda jít makat někam do pěstírny k větvím
vaclav*
Ne neprovedl navíc beru jako absolutní že ten test chtěli dělat téměř půl hodiny potom co jsem již měl odpipnuto konec směny proč to nedělali během směny. A za další po odmítnutí testu stěr jsem měl být vyzván ke krevnímu testu což nikdo z nich neučinil
Nesmysl, i kdyby byl test pozitivní, nemůžou ho vyhodit na hodinu. Muselo by se jednat o opakovaný prohřešek v delším období. Pokud by se to následně řešilo u soudu, zaměstnavatel by to téměř s jistotou projel a ještě by doplácel mzdu i s úroky. Takových případů už jsem měl možnost vidět. V dnešní době, kdy mají zaměstnanci nadstandardní práva, tak je velký problém někoho tímto způsobem propustit. Stačí jenom, aby to zaměstnanec nenechal být a bránil se.
Totiz vacsina firiem ma v pracovnej zmluve moznost dat vam test a su tam popisane aj sankcie pri odmietnuti, vratane okamzitej vypovede (co neodporuje zakonniku prace). Ziadna policia tam byt nemusi, staci svedok a bezpecnostny technik, co podla popisu bolo zabezpecene. Cely pribeh posobi dojmom, ze po vas sli z jasneho dovodu, zrejme posobite divnym dojmom, ako keby ste boli pod vplyvom.
vaclav*
Svědek byl přímo ten co mě nařkl je to rovněž i majitel firmy jakožto i ti dva ostatní protože to jsou 2 firmy dohromady a bezpečnostní technik vůbec nebyl
tzb
@vaclav nám píšeš, že tě někdo nařknul, a že máš spory s vedením. A nařknul tě z čeho, že používáš drogy? A chceš dělat tam, když oni tě tam nechtějí? Tak to musíš zvážit sám, jestli něco bereš a jestli mají šanci tě na něčem načapat. Anebo ti jde jenom o to, aby jsi dostal odstupný? Já bych asi odešel sám, když bych věděl, že mě tam nechtějí.
Výpověď je jednostranný akt. Zaměstnanec nebo zaměstnavatel dá druhé straně výpověď a začne běžet výpovědní doba. Zaměstnanec může dát zam-teli výpověď kdykoli a bez udání důvodu nebo z jakéhokoli důvodu a po uplynutí výpovědní doby může odejít. Zam-tel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů vyjmenovaných v zákoníku práce, přičemž u některých důvodů náleží podle tohoto zákona odstupné.
Dohoda je dvoustranný akt, strany se buď dohodnou, nebo ne. V dohodě může a nemusí být uveden důvod skončení pracovního poměru. Pokud navrhuje dohodu zam-tel, je vždy dobré požadovat v dohodě uvedení důvodu. Může se totiž jednat o důvod, při němž náleží odstupné ze zákona, ať je PP rozvazován výpovědí NEBO dohodou.
Teď je už snad jasné, že výpověď dohodou je paskvil. Buď výpověď, nebo dohoda, NIKDY výpověď dohodou.
Já předpokládám, že zaměstnavatel zákoník práce zná, ale nejspíš ho nezná. Pokud by to tak bylo, tak mu nebude nabízet "dohodu", ale vyhodí ho rovnou dle toho paragrafu, jak píše babička. Takže já bych odešel buď s odstupnym nebo vůbec.
Nevyhodí - to by musel porušit povinnost zvlášť hrubým způsobem, což kvůli odmítnutí testu nebylo prokázáno, nebo mít na hlavě víc menších másel. Nabídnutí dohody je celkem elegantní způsob, jak říci: "Pane Nováku, bylo by pro vás lépe, abyste odešel (a my to nebudeme nikde rozmazávat)."
Rozmazavat není co, zaměstnavatel nic nemá a i kdyby se ten test udělal a byl pozitivní, tak velká chyba byla v tom, že u toho bylo jen vedení firmy a žádný jiný svědek, takže opět by s tím zaměstnavatel nic neudělal. Takže bez odstupného a výpovědní lhůty bych nikam nešel. Ale možná mu udělali testy dneska, před svědky a už tam nejspíš není. Z chlastu se člověk vyspí, ale jiné návykové látky se v těle drží několik dní. Nicméně v prvním případě by mělo přijít napomenutí a pokud žádné předtím nebylo, na okamžitou vypoved to stále není.
Stir, tazatel uvedl, že tam byli mimo něho tři lidí, Vy píšete, že "žádný jiný svědek,". Koho tím myslíte, že by tam měl být? Nějaké uklizečka, topič, mistr, vedoucí, předseda odborů, nebo kdo by tam měl být ještě?
Stačí, nestačí... Na předání výpovědi stačí kdokoliv, na jiné věci je lepší mít svého svědka, ono i ta uklízečka nemůže být nezaujata ze strachu o práci.
Je to jako s alkoholem v zaměstnání maj pravo ti dat dejchnout a otestovat tě na navykové látky Otazkou je proč si to odmít? Další otazkou je proč by ti jen tak chtěli testovat? Maš divokej vzhled oblečení? Je z tebe něco cejtit? Máš podivné chování náký spory na pracovišti? Musel si někdo něčeho všimnout a udat tě To neni samo sebou Bud rad že se to dá vyřešit dohodou Já sběhal za život docela dost prací a nák si nevzpomínám že by mi nekde dali dejchat nebo mi testovaly na drogy
vaclav*
Nemám divoký vzhled oblečení normální v létě kraťasy č zimě kalhoty nebo tepláky podle toho kam jdu jinak normální barvy žádná divočina Nic cítit nebylo jelikož nemělo být co protože alkohol jedině pátek večer max sobota neděle střízlivěni Chování normální žádné spory s kolegy ba naopak ještě ochotně jsem nápomocen ostatním jediné spory s vedením. Ano dohoda je pro ty co něco udělali a ne pro někoho kdo ne
Pak si měl na ten test přistoupit pořídit si fota z vysledkú testú a případné jednání si nahrat na mobil abys měl něco v ruce Je možný že se tě firma chce prostě zbavit a nedat ti odstupný a věř mi že dohoda je nakonec nejlepší volba prostě si najdi jinou praci a odsud odejdi usetříš si nervy čas a možná i spoustu peněz kdyby náhodou to mělo dojít do nákýho sporu
Pokud to bylo přesně tak, jak to popisujete, jsou to matláci a soud byste pravděpodobně vyhrál. Zejména ten telefon personalistky je amatéřina, to na vás měli při další směně vybalit rovnou, nečekaně a mít už připravené papíry pro obě varianty. Nicméně váš popis evokuje podezření, že zas tak čistý jste nebyl, takže si teď dávejte zatracený pozor. A PČR u toho být skutečně nemusí (ani by nejspíš nepřišla, není to servis pro firmy). Pokud pravidelně něco berete, na druhý pokus vás jistě nachytají a pak se "paragrafu" nevyhnete. A to nemá příjemné důsledky.
milan456
Súd by určite prehral.
1. Určite mali indicie a išli po ňom, bol a arealy firmy, mal sa podrobiť testu...
2. Ak by po odpichnutí vznikla nejaká udalosť, a on by dostal bez jeho viny
pracovný úraz, regres by platil zamestnávateľ.
3. Myslim si že "vedel" prečo sa nepodrobí testu, moj názor:
po odpichnutí sa nemal v arealy zdržovať ani 1 sec...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.