Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,původní dědické řízení po mém tatinkovi bylo ukenčeno s tím,že proti rozhodnutí není odvolání přípustné.Nedědilo se vlastně nic,po třech letech bratr inicioval dodatečné řízení s tím,že napadl dar nemovitosti,které jsem dostala od rodičů,když tatínek ještě žil,maminka je živa.Chce dokonce udělat z tatinka nesvéprávného člověka,což nikdy nebyl.Mezi rodiči a bratem byla dohoda,že nemovitosti on nechtěl,takže dostane peníze,ale až maminka umře a já naopak nic dědit nebudu.Na bratra jsou různé exekuce a tudíž mu nemovitosti nechtěli napsat,aby o ně obratem ruky nepřišel nebo jim neprodal střechu nad hlavou.Vlastníkem na katastru jsem pouze já již několik let.Zajímalo by mě,jak je toto všechno vůbec možné,darovací smlouvy sepisoval notář a vše je řádně zaneseno na katastru nemovitostí a stálo to taky nemalé peníze.Obnovené dědické řízení je u steného notáře jako puvodní.K původnímu mě notářka ani neobesílala,řešila vše poze s maminkou.Děkuji za odpověď.Magda Lužná
magda - je to tak, že bratr chce otcův dar zpochybnit tím, že nechá dodatečně přezkoumat otcovu svéprávnost (jestli Vám mohl otec nemovitost darovat)? Počkejte si na to a připravte si advokáta, který při případném soudu (pokud k němu dojde) bude dodatečné zdr. posudky rozporovat.
Zdravím,
bratr by snad mohl v případě dědictví namítat soudu, aby započetl již Vám udělený dar - nemovitost - do Vašeho dědického podílu - ze zákona máte nárok na určitý podíl, ale lze zohlednit, že pokud už jste dostala něco za života takto darem, může být Váš podíl nějak úměrně pokrácen.
Bratr jako dítě rodičů je taky neopomenutelný dědic, takže na něco určitě nárok má, jinak by musel být vyděděn (což může ale taky napadnout), takže to, že má exekuce, je sice nemilé, ale pokud není oficiálně vyděděn pro "nezřízený život", tak by na něco podíl měl.
Nicméně pokud po otci nic nezbylo a nebylo nic dědit, tak prostě nic nedostal, to je jasné. V případě dědictví po matce by mohl tedy namítat, aby zohlednil soud již Váš dar a on dostal po ní více - toto ale zřejmě už máte ošetřené dohodou, že nebudete po matce dědit Vy nic a naopak on dostane peníze.
Nejlepší by bylo samozřejmě se nějak dohodnout. Může se například domluvit s matkou, aby mu nějaké peníze dala za života, ale pokud nebude ona souhlasit, bude mít zřejmě smůlu a peníze dostane až po její smrti. Po její smrti, soud obvykle upřednostní Vaši dohodu, pokud nebude nijak odporovat zákonům a dobrým mravům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.