Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
figurativní příklad: mám chuť na tortilu: buď si ji dám naprosto samotnou, bez ničeho; anebo ji obohatím sýrem. V kterém případě bude glykemický index jídla větší?
Hádám, že v prvním. Jenže kvůli sýru toho sním více - což znamená větší glykemická nálož = větší zátěž pro regulaci krevního cukru.
Takže by diabetik raději měl zvolit variantu jedna? (Samozřejmě že si nikdo samotnou tortilu nedá, byl to jen imaginární příklad.)
Diabetik by měl jíst hlavně bílkoviny. Ideálně se zeleninou, což se dá jíst samotné a glykemický index bude nízký. Prostě vynechat přílohy, pečivo, sladkosti a slazené nápoje. Např: Sýr a ředkvičky, maso a salát, rybu a zelené dušené fazolky, vajíčka s paprikou, čočku s okurkem a cibulkou, fazole nakyselo s cibulí...
Ptáte se správně - cítím tam pointu. Já se domnívám, že ten sýr opravdu sníží glykemickou nálož, díky obsahu tuků (a možná i těch bílkovin - tím si nejsem jistý, neberte mě zde 100% za slovo). Samozřejmě, snězený obsah sacharidů se nezmenší, jen se bude jídlo déle trávit, tím pádem nebude tak vysoká ta glykemická "špička". Dobře to vysvětloval pan Havlíček na YouTube kanále fitness007.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.