Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na úvod chci podotknout, že nejsem žádná mzdová účetní, marodím za svou cca 15letou pracovní kariéru podruhé, hrubá mzda mi dělá 29895,-Kč - čistého mi to dělá kolem 24.500,-Kč, marodit jsem začala od 19.8.2022 a stále marodím. (jdu totiž na operaci, kterou jsem měla mít dnes, byla zrušena z důvodu vyšších onkomarkerů - tudíž ještě předtím musím na konsilium - avšak o nemoci bych se nerada rozepisovala)
Za srpen 2022 jsem na účet obdržela od zaměstnavatele 16.167,-Kč - je to správně? Protože jsem přeci něco odpracovala. Počítala jsem s nějakými 18 až 19 tisíci, ale jak už jsem avizovala, nejsem mzdovka, trochu (víc) se v těchto přepočtech ztrácím. Navíc mi vyšla náhrada mzdy nějakých 8.943 - to se jako od toho odečítá a nikoliv připočítá - to by odpovídalo. A potom se z toho něco vrací v daních za r. 2022? (I když to se asi nedaní). Ale třeba to motám. Není tu někdo, kdo se v tom vyzná? Děkuji.
Umím spočítat náhradu mzdy v nemoci, ale potřebuji znát Váš hodinový průměr (najdete na výplatní pásce).
Z této náhrady mzdy nejsou odvody ani daň, do zúčtování daně se tedy nepočítá. Je tzv. v čistém.
Zdravím. 186,44 Kč - ale je pravda, že za srpen jsem marodila posledních 9 dní a asi nebo možná až to bude oněch 14 dní, tak mi vyplatí tu náhradu mzdy, opravdu nevím, jak se to vyplácí, když je to tak dlouho. Protože ve výplatní pásce bylo - náhrada mzdy 0,-Kč. Takže možná jsem asi "nedočkavá". Myslím si to dobře? Děkuji.
Mně vyšlo za srpen 7.249 Kč. Správně měla být náhrada za srpen vyplacena za 72 hodin a za září ve výši 806 Kč. Celkem byste měla od zaměstnavatele dostat náhradu ve výši 8.730 Kč.
Za srpen byste měla dostat poměrnou část mzdy od 1.8. do 18.8. Pokud je 29.895 Vaše základní měsíční mzda a nemáte žádné další složky mzdy, byla by poměrná část hrubé mzdy asi 17.360 Kč, ale to už jen hádám. Při základní slevě na dani je čistá 15.409 + srpnová část náhrady mzdy 7.249, celkem k výplatě 22.658 Kč.
Nevím ovšem, co všechno vstupuje do Vaší mzdy.
V čisté se nijak zásadně nelišíme, ale zeptejte se mzdové účetní, proč nemáte vyplacenou náhradu mzdy.
Přepočítala jsem čistou, vyšla mi 16.017 Kč. Je to ale stále jen hádání. Neměla jste v srpnu nějakou dovolenou?
Měla jsem jen 1 den dovolenou, navíc na výplatní pásce je napsáno náhrada mzdy 0,-Kč a přeci nějakou náhradu mzdy bych mít měla. Možná jak jsme příspěvková společnost - škola, tak se mi to vyplatí až když to bude činit těch 14 dní. A jelikož to za srpen bylo posledních 9 dní nemoci a těch 5 dní je až v září, tak možná mi to proplatí až v září za těch 14 dní.
Není to, jak si myslíte - náhrada náleží v průběhu prvních 14 kalendářních dní nemoci za dny, v nichž byste pracovala, kdybyste nebyla nemocná. Je to náhrada ušlé mzdy. V zásadě tedy za prvních 10 pracovních dní. V září Vám nenáleží náhrada za 5 dní, ale za 1 pracovní den. 9 dní jste měla dostat proplaceno v srpnové mzdě. Od 15. dne nemoci bude vyplácet nemocenské dávky OSSZ (v Praze PSSZ).
Měla jste dostat náhradu za srpen ve mzdě za srpen. Za září byste dostala 1 den náhradu a za zbytek už pak od OSSZ nemocenskou.
No ale někde jsem vyčetla (ale už nevím, jestli ta informace třeba nebyla z r. 2021 nebo dřívější, že by třeba byly jiné podmínky), že když je to náhrady mzdy, tak se tam víkendy nepočítají. No je to zajímavé, ještě uvidím, jak to bude příští měsíc a kdyby mi to neproplatili, tak se zeptám mzdovky, kde je problém, že jsem vlastně dostala zaplaceno jen za to, co jsem odpracovala a náhradu mzdy žádnou. A velice děkuji.
Ale přesně to Vám píšu. "prvních 14 kalendářních dní nemoci za dny, v nichž byste pracovala, kdybyste nebyla nemocná". Tedy za pracovní dny, kterých je standardně během 14 kalendářních dní 10. Za 9 dní srpnových a 1 den v září.
Jsem to pomotala, nezlobte se. No tak nakonec je to tak, že doktor neposlal lístek na peníze (volala jsem totiž do práce s tím, že mi tam chybí proplacená náhrada mzdy), sice doktor zaznamenal, že jsem v PN, ale dnes to prý poslal i za září - (takže to dostanu vyplaceno za v říjnu - jak za srpen a září) každopádně děkuji za Vaše veškeré komentáře, jsem alespoň o něco moudřejší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.